«Ισχυρή απάντηση» σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργειακής της υποδομής υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε, τονίζοντας ότι υποψιάζεται ότι υπήρχε δολιοφθορά πίσω από διαρροές φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα σε υποθαλάσσιους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη.
«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενιαία απάντηση», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Διαβάστε επίσης: Νέο θρίλερ με το φυσικό αέριο – Οι ύποπτες διαρροές και το περίεργο timing
Απηχώντας τις απόψεις της Γερμανίας, της Δανίας και της Σουηδίας, είπε ότι η δολιοφθορά είναι πιθανή, αν και η ΕΕ δεν κατονόμασε τον πιθανό δράστη ή δεν υπέδειξε κίνητρο. Η Ουάσιγκτον, η οποία ηγήθηκε των προσπαθειών για τιμωρία της Μόσχας για τον πόλεμο, πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε δολιοφθορά, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.
«Η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. «Πολλοί από τους συνεργάτες μας, νομίζω, έχουν καθορίσει ή πιστεύουν ότι πρόκειται για δολιοφθορά. Απλώς, δεν είμαι στο σημείο που μπορώ να σας πω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να αποκλειστεί οποιαδήποτε εμπλοκή των ΗΠΑ, ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη».
Την Παρασκευή συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα.
Η γαλλική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία ασκεί την προεδρία του 15μελούς συμβουλίου για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενημέρωσε ότι τη συνεδρίαση του Σ.Α. θα απασχολήσουν οι διαρροές στους αγωγούς που Ρωσία και Ευρώπη ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσουν.
Διαβάστε επίσης: Nord Stream: Μόσχα κατά ΗΠΑ για τις διαρροές – Τι απαντά η Ουάσιγκτον
Εκρήξεις και ρήγματα
Οι διαρροές φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα πιθανολογούμενων δολιοφθορών, οι οποίες εντοπίστηκαν στους δύο αγωγούς την Τρίτη, έχουν αναστατώσει τις αγορές ενέργειας και ενέτειναν τις ανησυχίες για θέματα ασφάλειας.
Ύποπτες εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα στους υποθαλάσσιους αγωγούς. Ο αγωγός Nord Stream 1, κάποτε η κύρια οδός για το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία, είχε ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας αλλά τώρα δεν μπορεί εύκολα να ξαναλειτουργήσει. Ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Δανία δήλωσε ότι οποιαδήποτε δολιοφθορά στους αγωγούς του Nord Stream αποτελεί επίθεση τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ρωσίας όσο και της Ευρώπης.
Οι αγωγοί Nord Stream υπήρξαν σημεία ανάφλεξης σε έναν κλιμακούμενο ενεργειακό πόλεμο μεταξύ των πρωτευουσών της Ευρώπης και της Μόσχας που έχει βλάψει τις μεγάλες δυτικές οικονομίες και έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.
«Άνευ προηγουμένου» ζημιά
Ο φορέας εκμετάλλευσης Nord Stream χαρακτήρισε τη ζημιά «άνευ προηγουμένου», ενώ η ρωσικά ελεγχόμενη Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αχρηστευθεί για πάντα μετά τις σημαντικές διαρροές που παρουσιάσθηκαν στους Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στην Βαλτική Θάλασσα, γράφει η Tagesspiegel επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.
Εάν οι διαρροές στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου δεν επισκευασθούν σύντομα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στο εσωτερικό τους και θα προκαλέσει οξείδωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Tagesspiegel.
Latest News
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα