Την εισαγωγή μίας «αμυντικής ασπίδας» ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ενάντια στην ενεργειακή κρίση παρουσίασε την Πέμπτη ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Στόχος, η προστασία των επιχειρήσεων και των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γερμανός καγκελάριος περιέγραψε το σχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης ως «διπλό μπαμ», δίνοντας έμφαση στην εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Το διπλό μπαμ θα βοηθήσει ώστε οι τιμές ενέργειας να πέσουν γρήγορα και να το αντιληφθούν όλοι. Κανείς λοιπόν δεν θα πρέπει να ανησυχεί σκεπτόμενος το φθινόπωρο και τον χειμώνα ή τα Χριστούγεννα και την επόμενη χρονιά ή τους λογαριασμούς. Τα ποσά θα πρέπει και πάλι να μειωθούν», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Τα μέτρα

Τα νέα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, τα οποία θα είναι σε ισχύ έως την άνοιξη του 2024, περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής αερίου που θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια ύψους 150-200 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Το μέτρο έρχεται να αντικαταστήσει την «εισφορά φυσικού αερίου» που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες εβδομάδες και θα επιβάρυνε τους πελάτες των παρόχων ενέργειας κατά 2,4 σεντ/kWh.

Το μέτρο είχε σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καλύψουν το κόστος αντικατάστασης των προμηθειών από τη Ρωσία, όμως τέθηκε υπό αμφισβήτηση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει την Uniper, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας.

Παράλληλα, τα πυρηνικά εργοστάσια στη νότια Γερμανία, τα οποία βάσει του αρχικού σχεδιασμού επρόκειτο να κλείσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι την άνοιξη του 2023.

«Βελτίωση»

«Συνολικότερο, απλούστερο και γρηγορότερο» χαρακτήρισε το νέο σχέδιο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και μίλησε για «βελτίωση» από το μέτρο της εισφοράς αερίου, του οποίου υπήρξε εμπνευστής. «Η εισφορά ήταν ένα εργαλείο για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας, με τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους των εταιριών ενέργειας στους πελάτες τους. Τώρα έχουμε ένα άλλο εργαλείο, τον οικονομικό όγκο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ, ο οποίος ωστόσο τόνισε εμφατικά την ανάγκη όλοι να εξοικονομήσουν ενέργεια τον χειμώνα που έρχεται. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της εισαγωγής κινήτρων για αυτόν τον σκοπό.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο ανέστειλε το όριο νέου χρέος στο 0,35% του ΑΕΠ για την τρέχουσα χρονιά. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θέλει να τηρήσει το όριο το επόμενο έτος.

«Ενεργειακός πόλεμος»

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει το πακέτο ελάφρυνσης με τη λήψη νέων δανείων, προσθέτοντας ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σταθερά.

Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε «ενεργειακό πόλεμο» και επισήμανε ότι μετά τα σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 εκμηδενίστηκε η πιθανότητα προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία. «Αυτό που κάνουμε είναι ένα μορατόριουμ της επιβάρυνσης των πολιτών», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, ο οποίος είχε και τις σημαντικότερες αντιρρήσεις για το μέτρο και τη χρηματοδότησή του, καθώς επιμένει στην επαναφορά του «φρένου χρέους» από το 2023. «Όταν υπάρχει ανάγκη, όπως τώρα, κινητοποιούμε την οικονομική μας ισχύ», δήλωσε σχετικά και τόνισε ότι το μέτρο δεν αναμένεται να πυροδοτήσει άνοδο του πληθωρισμού, όπως εκτιμούν πολλοί οικονομολόγοι.

«Θέλουμε να διαχωρίσουμε σαφώς τις δαπάνες για την κρίση από την τακτική διαχείριση του προϋπολογισμού μας, θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στις κεφαλαιαγορές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια