![IEA: Πιο «σφιχτή» θα είναι η αγορά LNG την επόμενη χρονιά – Το πρόβλημα για την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/LNG-768x480-1.jpg)
Πιο «σφιχτή» θα είναι η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου την επόμενη χρονιά, καθώς η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιώντας πως η Ευρώπη θα είναι πιο δύσκολο να καλύψει τις ανάγκες της.
«Μπορεί να δούμε τις αγορές LNG το 2023 να είναι “σφιχτές”, πιθανότατα περισσότερο από ότι τη φετινή χρονιά» τόνισε ο κ. Μπιρόλ, σε δηλώσεις του σε συνέδριο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ιαπωνία.
Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Αύξηση του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη από το 2024
Οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, καθώς η μείωση των ροών από τη Ρωσία άσκησαν σημαντική πίεση στην ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή αγορά. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τις χώρες της Ευρώπης να στραφούν σε άλλους προμηθευτές, αγοράζοντας σημαντικές ποσότητες LNG με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν και τον μέχρι τώρα κορυφαίο εισαγωγέα, που ήταν η Ασία.
O ρόλος της Κίνας
Πραγματικά, μόνο φέτος οι εισαγωγές LNG από την Ευρώπη εκτοξεύτηκαν κατά το «εκπληκτικό 60%», τόνισε ο κ. Μπιρόλ. Όμως, προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε και η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης της σαν αποτέλεσμα των νέων lockdowns και της συντήρησης των σκληρών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Οι εισαγωγές LNG από την Κίνα εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν φέτος, για πρώτη φορά μείωση σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2021 η Κίνα ήταν η νούμερο ένα χώρα αγοράς LNG παγκοσμίως, έναν τίτλο που έχασε τους πρώτους μήνες του 2022 από την Ιαπωνία.
«Εάν η κινεζική οικονομία ανακάμψει, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να μπορεί να προσελκύσει τόσο LNG» προειδοποίησε ο επικεφαλής της IEA.
Από την άλλη πλευρά αν η Ιαπωνία δρομολογήσει το σχέδιο της για την επαναφορά σε λειτουργία αρκετών πυρηνικών μονάδων, θα μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών της με πυρηνική ενέργεια, μειώνοντας τις εισαγωγές LNG. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μπιρόλ, οι προοπτικές για την Ευρώπη θα είναι καλύτερες όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών της με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Chevron: Απολύει έως και το 20% των εργαζομένων – Γιατί ο γίγαντας του πετρελαίου χάνει… ύψος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mark-nelson-hero-2-600x396.jpg)
Η Chevron διώχνει 1 στους 5 εργαζομένους - Πώς ο πετρελαϊκός γίγαντας μεταμορφώνεται σε... λιτή εταιρεία
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron ανακοίνωσε ότι θα απλύσει το 15% έως το 20% του προσωπικού της σε ΗΠΑ και άλλες χώρες
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Φυσικό αέριο: Την σύνδεση με την Φλώρινα ανακοίνωσε η Enaon EDA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Florina_Photo-3-600x400.jpg)
Έφτασε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα- Εκδήλωση της Enaon EDA
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τον εφοδιασμό του δικτύου με φυσικό αέριο πραγματοποίησε η Enaon EDA - Στις 4.000 οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio-600x338.jpg)
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Κατά 27,2% αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024. Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ΕΕ
![Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-17-600x387.jpg)
Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στις ενεργειακές εξελίξεις
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου