Πιο «σφιχτή» θα είναι η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου την επόμενη χρονιά, καθώς η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιώντας πως η Ευρώπη θα είναι πιο δύσκολο να καλύψει τις ανάγκες της.
«Μπορεί να δούμε τις αγορές LNG το 2023 να είναι “σφιχτές”, πιθανότατα περισσότερο από ότι τη φετινή χρονιά» τόνισε ο κ. Μπιρόλ, σε δηλώσεις του σε συνέδριο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ιαπωνία.
Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Αύξηση του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη από το 2024
Οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, καθώς η μείωση των ροών από τη Ρωσία άσκησαν σημαντική πίεση στην ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή αγορά. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τις χώρες της Ευρώπης να στραφούν σε άλλους προμηθευτές, αγοράζοντας σημαντικές ποσότητες LNG με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν και τον μέχρι τώρα κορυφαίο εισαγωγέα, που ήταν η Ασία.
O ρόλος της Κίνας
Πραγματικά, μόνο φέτος οι εισαγωγές LNG από την Ευρώπη εκτοξεύτηκαν κατά το «εκπληκτικό 60%», τόνισε ο κ. Μπιρόλ. Όμως, προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε και η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης της σαν αποτέλεσμα των νέων lockdowns και της συντήρησης των σκληρών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Οι εισαγωγές LNG από την Κίνα εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν φέτος, για πρώτη φορά μείωση σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2021 η Κίνα ήταν η νούμερο ένα χώρα αγοράς LNG παγκοσμίως, έναν τίτλο που έχασε τους πρώτους μήνες του 2022 από την Ιαπωνία.
«Εάν η κινεζική οικονομία ανακάμψει, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να μπορεί να προσελκύσει τόσο LNG» προειδοποίησε ο επικεφαλής της IEA.
Από την άλλη πλευρά αν η Ιαπωνία δρομολογήσει το σχέδιο της για την επαναφορά σε λειτουργία αρκετών πυρηνικών μονάδων, θα μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών της με πυρηνική ενέργεια, μειώνοντας τις εισαγωγές LNG. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μπιρόλ, οι προοπτικές για την Ευρώπη θα είναι καλύτερες όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών της με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Latest News
Zημίες ύψους 3,2 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Gazprom στο εννεάμηνο
Η ζημία της Gazprom, σύμφωνα με τα ρωσικά λογιστικά πρότυπα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τις θυγατρικές, ήταν 309 δισ. ρούβλια (3,2 δισ. δολ.)
Η μάχη της κιλοβατώρας… - Τα κίτρινα υβριδικά και τα μπλε σταθερά τιμολόγια ρεύματος
Με μπλε τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα οι ΗΡΩΝ, Protergia και ΖΕΝΙΘ – Με σταθερές χρεώσεις στα «κίτρινα» οι NRG, Φυσικό Αέριο Ελλάδος και Elpedison
Μειωμένες οι τιμές για ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης τον Νοέμβριο
Η εξέλιξη των τιμών στην ενέργεια ακολουθεί μέχρι στιγμής την αναμενόμενη πορεία συγκράτησης τις περιόδους που η ζήτηση είναι σχετικά χαμηλή λόγω καιρικών συνθηκών
Ώρα αποφάσεων για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Το guidance του IEA για το φυσικό αέριο
Επενδυτική απόφαση για τα κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες της Κρήτης ζυγίζει… η ExxonMobil – Η πρόβλεψη IEA για τα ορυκτά καύσιμα
Το εφιαλτικό σενάριο της ExxonMobil χωρίς πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Τι προβλέπει η έκθεση της ExxonMobil για τη ζήτηση πετρελαίου το 2050
Πώς θα μπορούμε να αλλάζουμε πάροχο ενέργειας - Τι είναι το consent
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα και τους παρόχους ενέργειας
Italgas: Αύξηση 10,9% σημείωσαν τα προσαρμοσμένα EBITDA το εννεάμηνο
Το εννεάμηνο πραγματοποιήθηκαν τεχνικές επενδύσεις ύψους 549,7 εκατ. ευρώ
ΔΕΔΔΗΕ: Άσκηση αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων λόγω κλιματικής κρίσης
Η άσκηση «ΘΗΣΕΥΣ 2024» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σημαντικές θα παραμείνουν οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει πιθανή υπερπροσφορά σε πετρέλαιο και και LNG κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020.
ΡΑΑΕΥ: Στον «αέρα» βίντεο για τη χρήση του Εργαλείου Παρακολούθησης Τιμολογίων
Εκστρατεία της ΡΑΑΕΥ για την ενημέρωση των καταναλωτών