
Η ακτοφυλακή της Σουηδίας ανακάλυψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια τέταρτη διαρροή αερίου στους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream, δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.
«Δύο από τις τέσσερις βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», δήλωσε στην εφημερίδα η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Τζένι Λάρσον.
Οι άλλες δύο διαρροές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.
Ισχυρή απάντηση
«Ισχυρή απάντηση» σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργειακής της υποδομής υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε, τονίζοντας ότι υποψιάζεται ότι υπήρχε δολιοφθορά πίσω από διαρροές φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα σε υποθαλάσσιους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη.
«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενιαία απάντηση», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Διαβάστε επίσης: Νέο θρίλερ με το φυσικό αέριο – Οι ύποπτες διαρροές και το περίεργο timing
Απηχώντας τις απόψεις της Γερμανίας, της Δανίας και της Σουηδίας, είπε ότι η δολιοφθορά είναι πιθανή, αν και η ΕΕ δεν κατονόμασε τον πιθανό δράστη ή δεν υπέδειξε κίνητρο. Η Ουάσιγκτον, η οποία ηγήθηκε των προσπαθειών για τιμωρία της Μόσχας για τον πόλεμο, πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε δολιοφθορά, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.
«Η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. «Πολλοί από τους συνεργάτες μας, νομίζω, έχουν καθορίσει ή πιστεύουν ότι πρόκειται για δολιοφθορά. Απλώς, δεν είμαι στο σημείο που μπορώ να σας πω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να αποκλειστεί οποιαδήποτε εμπλοκή των ΗΠΑ, ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη».
Την Παρασκευή συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα.
Η γαλλική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία ασκεί την προεδρία του 15μελούς συμβουλίου για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενημέρωσε ότι τη συνεδρίαση του Σ.Α. θα απασχολήσουν οι διαρροές στους αγωγούς που Ρωσία και Ευρώπη ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσουν.
Διαβάστε επίσης: Nord Stream: Μόσχα κατά ΗΠΑ για τις διαρροές – Τι απαντά η Ουάσιγκτον


Latest News

Συναγερμός για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τα φωτοβολταϊκά και τα πρόστιμα
Νέα συνάντηση της task force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής