
Σε εκδήλωση της Google στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναφορικά με την επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα για την ανάπτυξη υποδομών και περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η νέα επένδυση της Google δείχνει την εμπιστοσύνη του παγκόσμιου κολοσσού στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων και πρόσθεσε ότι μπορεί να εισφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ ως το 2030 και να δημιουργήσει 20.000 καλοπληρωμενες νέες θέσεις εργασίας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτά τα 15 χρόνια διαδοχικών κρίσεων, η Google όχι μόνο έμεινε, αλλά ενίσχυσε και την παρουσία της στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι και αυτή στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας «που παραμένει σταθερά ανοδική, παρά τις κρίσεις».
«Δεν έχω κρύψει από την πρώτη στιγμή το όραμα μου για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της πατρίδας μας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως βασικός πυλώνας είναι το Ελλάδα 2.0 που είναι ενεργός πυρήνας του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας.
«Σιωπηλή επανάσταση»
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «σιωπηλή επανάσταση» που έλαβε χώρα τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας, με την αλματώδη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το κράτος στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι στην Ελλάδα πλέον η ενίσχυση του ΑΕΠ ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο, ενώ έκανε λόγο για «έκρηξη επενδύσεων ρεκόρ, εξαγωγών και την πιο δυναμική μείωση της ανεργίας» καθώς και στην επιστροφή από το εξωτερικό στην Ελλάδα των νέων επιστημόνων. Σημείωσε επίσης ότι η πολιτεία στέκεται στο πλευρό νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Προσέθεσε ότι οι επενδύσεις σε τομείς αιχμής είναι σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης όχι μόνο επειδή δημιουργούν εθνικό πλούτο και αναστέλλουν την φυγή των νέων, αλλά γιατί κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική δράση, και αναβαθμίζουν την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη διανομής κεφαλαίων.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
«Πρόκειται για διαρκή μεταρρυθμιστική διαδικασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, όπως αυτές του τουρισμού που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακού μάρκετιγκ για να προωθήσουν το προϊόν τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι θα διοχετευθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς παραγωγής από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την βιομηχανία και τις υπηρεσίες.
Άλματα στο δημόσιο
Αναφέρθηκε στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το δημόσιο, τονίζοντας ότι έγιναν άλματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, προσθέτοντας ότι μια νέα θεσμική τομή θα διευκολύνει δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς να ανέβουν στο άλμα τεχνολογιών του μέλλοντος.
Σημείωσε επίσης ότι προτεραιότητα είναι η θωράκιση από κυβερνοαπειλές καθώς αυτές αφορούν και την εθνική μας άμυνα, ενώ διευκρίνισε ότι η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για καλύτερη απόδοση της οικονομίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
«Ήδη το κράτος παρέχει ψηφιακά 1.500 υπηρεσίες. Πρόκειται για μια σιωπηλή επανάσταση που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και συνεχίζεται. Έχουμε πλέον λιγότερη ταλαιπωρία, χωρίς ουρές και γραφειοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος χαιρέτησε την απόφαση της Google να δημιουργήσει δυο κέντρα αριστείας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ είπε ότι 10 χιλιάδες άνεργοι αναβάθμισαν τις δεξιότητες τους εξαιτίας της συνεργασίας της εταιρείας με το υπουργείο Απασχόλησης.
Κατέληξε παραπέμποντας στα λόγια του ιδρυτή της Google: «Η αισιοδοξία είναι σημαντική γιατί σε βοηθά να τολμάς πράγματα που οι περισσότεροι δεν θα έκαναν. Εμείς τολμάμε και είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας».
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox Martin, στην ομιλία της τόνισε πως σύμφωνα με τη σχετική μελέτη η επένδυση θα συνεισφέρει ως το 2030 συνολικά 2,2 δισ δολ. στο ελληνικό ΑΕΠ και θα υποστηρίξει τη δημιουργία πάνω από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.
«Ήταν τιμή μας που συνεργαστήκαμε τα τελευταία 15 χρόνια με την Ελλάδα, είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και στο μέλλον»


Latest News

Σε ισχύ το νέο επίδομα ανεργίας - Ο αλγόριθμος, οι δικαιούχοι και οι αλλαγές σε 10 ερωταπαντήσεις
Από σήμερα πραγματοποιείται η προεπιλογή δυνητικών δικαιούχων για το νέο επίδομα ανεργίας μέσω ειδικού αλγόριθμου

Ξεκινούν οι αιτήσεις παρόχων πιστοποίησης σε νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων
Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας ανέργων της ΔΥΠΑ αφορά σε 5 περιοχές

«Τέλος χρόνου» για 6.000 θέσεις απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των ανέργων

Παπαθανάσης: Η συνοχή της Ευρώπης είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά της
Οι στόχοι της Συνοχής και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση να βρίσκονται στον πυρήνα της νέας αρχιτεκτονικής Συνοχής μετά το 2027, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα κατά 15,6% το Δεκέμβριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/DSC9655-2-1024x569-1-600x333.jpg)
Πόσο αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες - Οι top περιοχές [πίνακες]
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, στη Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία

Παπαθανάσης: Με ΣΔΙΤ οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 255 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ
Πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία για τις συναλλαγές τουΦεβρουαρίου 2025, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Το νέο «όχι» Στουρνάρα για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο - Θα στερήσει λεφτά από τους φτωχούς
Τι είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για τους μισθούς και τα σενάρια για πιθανή επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο Τομέα

Αυξήσεις έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας
Η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου - Τα παραδείγματα που έδωσε ο Νίκος Δένδιας