Με απώλειες έκλεισε τελικά και σήμερα η Wall Street, με την τελευταία ώρα να βρίσκεται υπό το σφυροκόπημα των πωλητών, ολοκληρώνοντας έτσι μια δύσκολη εβδομάδα, ένα δύσκολο μήνα και ένα ακόμη δυσκολότερο τρίμηνο, στη σκιά της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Federal Reserve.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,71% στις 28.726 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,50% στις 3.585 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,51% στις 10.575 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Nike υποχώρησαν κατά 13%, καταγράφοντας την χειρότερη ημέρα της από το 2001, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν, αλλά τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και των αποθεμάτων επηρέασαν την τελική γραμμή στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο.
Οι αμερικανικοί δείκτες συμπλήρωσαν την έκτη πτωτική εβδομάδα, στις τελευταίες επτά, με τον μήνα να κλείνει με σημαντικές επίσης απώλειες. Σε επίπεδο μήνα ο Dow έχασε 8,3% και στο τρίμηνο 7,6%, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες τον Σεπτέμβριο 8,6% και στο τρίμηνο 6,3% και ο Nasdaq υποχώρησε 9,1% και 5% αντίστοιχα. Ο Dow σημείωσε τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ήτανη μεγαλύτερη πτώση ενός μήνα για τον S&P 500 από τον Ιούνιο. Ο Nasdaq έκεισε με τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Απρίλιο.
Ο ρόλος του πληθωρισμού
Αυτό που επιδείνωσε την εικόνα της αγοράς ήταν ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών, δαπανών εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, οποίος παρακολουθείται στενά από τη Fed. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,6% για τον μήνα, αφού τον Ιούλιο παρέμεινε αμετάβλητος. Άρα φάνηκε ότι τελικά οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές στην οικονομία, την ώρα μάλιστα που οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones δεν περίμεναν να ξεπεράσει το 0,5%. Σε ετήσια βάση, ο πυρήνας PCE αυξήθηκε κατά 4,9%, περισσότερο από την εκτίμηση του 4,7% και από το επίσης 4,7% τον προηγούμενο μήνα.
Η Fed προτιμά γενικά τον PCE ως τον ευρύτερο δείκτη για το πού κινούνται οι τιμές, καθώς προσαρμόζεται στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Στην περίπτωση είτε του πυρήνα είτε του γενικού δείκτη, τα σημερινά στοιχεία από το υπουργείο Εμπορίου δείχνουν ότι ο πληθωρισμός τρέχει πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Εκτός από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι αριθμοί έδειξαν ότι το εισόδημα και οι δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο, όπως και τον Ιούλιο και σύμφωνα με την εκτίμηση. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% μετά από μείωση 0,2% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας την προσδοκία του 0,3%.
Ο κίνδυνος ενός κραχ
Πάντως η πτώση των τριών βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall δεν είναι τόσο μεγάλη όσο το κραχ που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή το κραχ που σημειώθηκε στα τέλη του 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά τα συγκεκριμένα κραχ υπήρξαν από τα χειρότερα στην ιστορία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ενδέχεται να έχει μόλις ξεκινήσει η bear market και κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει σε μια κατάρρευση πάνω από 80% του Dow Jones, όπως έγινε στο κραχ του 1929-1932 ή σε μια κατάρρευση κατά 80% του Nasdaq, όπως έγινε το 2000-2001, στον απόηχο της φούσκας των dot-com.
Σε όλο αυτό το διάστημα οι επενδυτές προσπαθούν να αναζητήσουν πιο αμυντικές θέσεις για τις μελλοντικές αποφάσεις αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τον αντίκτυπο στην αγορά. “Η αγορά βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση”, δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group. “Αλλά αυτό είναι βασικά που θέλει η Fed: να αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και πιστεύει ότι αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί ο πληθωρισμός στα επίπεδα που θεωρεί αποδεκτά. Και χρησιμοποιούν τον μηχανισμό μετάδοσης της αγοράς για να το πετύχουν αυτό”, εξήγησε.
Η επιτροπή, πάντως, καθορισμού των επιτοκίων της Fed πιστεύει τώρα ότι το επιτόκιο αναφοράς της θα μπορούσε να φτάσει έως και το 4,6% το 2023, αν και σύμφωνα με την Atlanta Fed οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια κορυφή περίπου 4,4%.
Προς το παρόν, η Fed πιστεύει ότι μπορεί να το διαχειριστεί αυτό χωρίς απότομη προσγείωση. Ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να πέσει στο 0,2% αυτό το τρίμηνο και στο 1,2% ετησίως από τώρα – πολύ κάτω από το 2% που η Fed πιστεύει ότι είναι ο μακροπρόθεσμος κανόνας – οι ρυθμιστές πιστεύουν ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στο σωστό δρόμο μέχρι το τέλος του 2024.
Latest News
Ανακάμπτει η Nvidia, νευρική η… Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia στο μικροσκόπιο της Wall Street
Έριξε τις προσδοκίες στη Wall Street η Μπόουμαν - Πιέσεις και στην Nvidia
Η Wall Street περίμενε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της Nvidia - H αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Target υποχώρησε πάνω από 21%
Στην αναμονή για την Nvidia η Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Nvidia
«Ταύρος» για τον S&P η Goldman Sachs - Ανεβάζει τον πήχη στις 6.500 μονάδες
Η Goldman προέβλεψε ότι τα κέρδη ανά μετοχή για εταιρείες του S&P 500 θα ανέλθουν το 2025 στα 268 δολάρια
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, ξεχώρισε η Tesla
Στη Wall Street, το άλμα της Tesla βοήθησε τον τεχνολογικό κλάδο, η υπόλοιπη αγορά εμφάνισε σημάδια διόρθωσης του μετεκλογικού ράλι
Morgan Stanley: Στις 6.500 μονάδες ο S&P 500 το 2025
Η Morgan Stanley παραμένει αισιόδοξη για τους «ποιοτικούς κυκλικούς κλάδους»
Στη «γυάλινη σφαίρα» της UBS - Τι φέρνει η δεύτερη φορά Τραμπ σε ΕΕ και αγορές [πίνακες]
Φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές αλλά και άνοδο του πληθωρισμού λόγω δασμών αναμένει η UBS - Μεγάλος χαμένος η Κίνα
Στηρίζει την Wall Street η Tesla, προβληματίζει η Nvidia
Oι ανησυχίες σχετικά με την πορεία των επιτοκίων συνεχίζουν να βαραίνουν το κλίμα στη Wall Street
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου
Τα «Trump trades» μεγαλώνουν την ψαλίδα μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών μετοχών
Οι ευρωπαϊκές αγορές δε δείχνουν να μπορούν να συμπορευθούν με τις αμερικανικές και τα χειρότερα φαίνεται να έπονται