
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν αρκετά μετριοπαθής σε σχέση με το παρελθόν, ακόμα και στις διατυπώσεις του κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ. Δεν ήταν «ο Τσίπρας του 2015», ούτε προβλήθηκε άλλο ένα «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και ούτε παρουσιάστηκαν ανεφάρμοστες προτάσεις με μόνη συζήτηση να γίνεται επί της ουσίας για το σχέδιό του περί επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, να μην τρομάξει το αστικό σύστημα και τους πλούσιους με ρητορική για ακραία υπερφορολόγηση του μεγάλου πλούτου.
Εριξε γέφυρες στη μεσαία τάξη και στους συνταξιούχους με αναφορές περί ηθικής υποχρέωσης αποκατάστασης των αδικιών του παρελθόντος.
Ουσιαστικά έστελνε μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας ότι έχει κυβερνήσει, και άρα γνωρίζει και τις αντοχές της οικονομίας, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά και πόσο ανέχεται το εγχώριο αστικό σύστημα ορισμένες κινήσεις.
Εν όψει των εκλογών, επικρατεί μια πιο real politik στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας, με έναν Αλ. Τσίπρα που δείχνει να μη βιάζεται και να θέλει να εμπεδωθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό πως δεν έρχεται να γκρεμίσει τα πάντα, αλλά να εφαρμόσει μια πολιτική «άλλου δρόμου».
Η ζωή αλλάζει τα δεδομένα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές πλέον και ο Αλ. Τσίπρας δείχνει αρκετά διαφοροποιημένος σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμα και η αναφορά του στον Ευάγγελο Βενιζέλο εξέπληξε πολλούς.
Θα πείσει το εκλογικό σώμα; Θα φανεί στις εκλογές και κυρίως εάν θα πειστούν από την αναφορά του: «Είμαστε ώριμοι. Εχουμε κυβερνήσει. Υπάρχει και άλλος δρόμος».
Πηγή: tovima.gr


Latest News

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.