Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν αρκετά μετριοπαθής σε σχέση με το παρελθόν, ακόμα και στις διατυπώσεις του κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ. Δεν ήταν «ο Τσίπρας του 2015», ούτε προβλήθηκε άλλο ένα «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και ούτε παρουσιάστηκαν ανεφάρμοστες προτάσεις με μόνη συζήτηση να γίνεται επί της ουσίας για το σχέδιό του περί επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, να μην τρομάξει το αστικό σύστημα και τους πλούσιους με ρητορική για ακραία υπερφορολόγηση του μεγάλου πλούτου.
Εριξε γέφυρες στη μεσαία τάξη και στους συνταξιούχους με αναφορές περί ηθικής υποχρέωσης αποκατάστασης των αδικιών του παρελθόντος.
Ουσιαστικά έστελνε μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας ότι έχει κυβερνήσει, και άρα γνωρίζει και τις αντοχές της οικονομίας, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά και πόσο ανέχεται το εγχώριο αστικό σύστημα ορισμένες κινήσεις.
Εν όψει των εκλογών, επικρατεί μια πιο real politik στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας, με έναν Αλ. Τσίπρα που δείχνει να μη βιάζεται και να θέλει να εμπεδωθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό πως δεν έρχεται να γκρεμίσει τα πάντα, αλλά να εφαρμόσει μια πολιτική «άλλου δρόμου».
Η ζωή αλλάζει τα δεδομένα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές πλέον και ο Αλ. Τσίπρας δείχνει αρκετά διαφοροποιημένος σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμα και η αναφορά του στον Ευάγγελο Βενιζέλο εξέπληξε πολλούς.
Θα πείσει το εκλογικό σώμα; Θα φανεί στις εκλογές και κυρίως εάν θα πειστούν από την αναφορά του: «Είμαστε ώριμοι. Εχουμε κυβερνήσει. Υπάρχει και άλλος δρόμος».
Πηγή: tovima.gr
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς