Το έχω γράψει αρκετές φορές. Όπως δεν μου αρέσουν όλοι αυτοί που στη Ρωσία του Πούτιν έβλεπαν τη «νέα ΕΣΣΔ» και υποστήριξαν την εισβολή στην Ουκρανία, έτσι δεν μου αρέσουν και όλοι οι πολεμόχαροι της Δύσης που το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα «νικήσουν» τη Ρωσία.
Γιατί όλοι τους παραβλέπουν ότι από έναν τέτοιο πόλεμο, ιδίως εάν τον δούμε στην παγκόσμια διάσταση που αναμφίβολα έχει, στο τέλος μιλάμε μόνο για ηττημένους, ιδίως εάν αναφερόμαστε στην Ευρώπη και τους λαούς της.
Γιατί ο πόλεμος φέρνει θανάτους και καταστροφές, φουντώνει τον εθνικισμό, διαρρηγνύει δεσμούς ανάμεσα σε κράτη και κοινωνίες και σημαίνει ότι κρίσιμοι πόροι διατίθενται για εξοπλισμούς αντί για άλλες πολύ πιο χρήσιμες κοινωνικά δραστηριότητες.
- Διαβάστε επίσης: Μάχη στον ΟΗΕ – Ποιοι θα στηρίξουν τον Πούτιν μετά τις προσαρτήσεις;
Και όπως το βλέπω εγώ τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Όχι για τη μία ή την άλλη αντιμαχόμενη πλευρά, αλλά για όλους μας.
Η Ρωσία ανακοινώνει ότι προσαρτά τις περιοχές που αυτή τη στιγμή κατέχει ύστερα από τα «δημοψηφίσματα». Προφανώς και οι άλλες χώρες δεν θα το αναγνωρίσουν αλλά θα έχει γίνει πράξη η μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών μετά από αρκετές δεκαετίες. Και αυτό δεν είναι καλό, γιατί γεννά σε διαφόρους την όρεξη να αλλάξουν τα σύνορα και σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Η Δύση επιμένει ότι μπορεί να ανατραπεί αυτή η εξέλιξη στρατιωτικά, και επιμένει να ενισχύει την Ουκρανία με οπλικά συστήματα, ποντάροντας στο ότι συνεχείς αντεπιθέσεις και σαμποτάζ θα φθείρουν τη Ρωσία και θα την αναγκάσουν να αποχωρήσει από τις περιοχές που κατέχει.
Η Ρωσία απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο κλιμακώνει με την επιστράτευση την στρατιωτική της εμπλοκή και προσπαθεί να οχυρώσει αυτές τις περιοχές.
Προσαρτώντας αυτές τις περιοχές μετατρέπει τη γραμμή του μετώπου σε σύνορο και άρα οποιοδήποτε χτύπημα σε αυτές τις περιοχές θα θεωρείται ότι είναι χτύπημα εναντίον της Ρωσίας, επομένως ακόμη πιο σκληρή απάντηση.
Την ίδια στιγμή, εάν οι δυτικοί προσπαθήσουν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την Ουκρανία τότε ο εξοπλισμός που θα στέλνουν εκεί θα ερμηνεύεται από τη Ρωσία ως επιθετική κίνηση εναντίον της.
Η Ρωσία έχει στο αμυντικό της δόγμα την ενδεχόμενη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και πάντα θα υπάρχουν οι θερμοκέφαλοι που θα πουν «ας κάνουμε το αποφασιστικό χτύπημα».
Παράλληλα, γίνεται σαμποτάζ στους αγωγούς, που σημαίνει ότι έχουμε ρήξη και στο επίπεδο αυτό ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη.
Εάν κανείς τα συνυπολογίσει όλα αυτά, τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι μπροστά μας είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα ύδατα.
Αυτό θα απαιτούσε κανονικά μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες, πρώτα και κύρια από την Ευρώπη που είναι ήδη ένα μεγάλο θύμα του πολέμου, με σκοπό την κατάπαυση του πυρός και κάποιου είδους διαπραγμάτευση.
Όμως, τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, με ευθύνη όλων των πλευρών.
Μια σύγκρουση όλο και πιο «θερμή», όλο και πιο επικίνδυνη.
Με αποτέλεσμα ώρες ώρες να σκέφτομαι ότι μακάρι να είχαμε απλώς «Ψυχρό Πόλεμο».
Latest News
Επενδυτικό «νέο αίμα»
Οι Αμερικανοί δεν είναι οι μόνοι που επιλέγουν Ελλάδα το τελευταίο διάστημα
Πολιτική αποκάλυψη
Η Σάρα Βάγκενεχτ του γερμανικού κόμματος BSW κατόρθωσε να συνθέσει μια πολιτική πλατφόρμα που ακουμπάει καθημερινές ανησυχίες των πολιτών με στοιχεία αριστερής κοινωνικότητας και δεξιού ρεαλισμού
Η συνταγή για την ανάπτυξη της βιομηχανίας
Το παράδοξο που συμβαίνει
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…
Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους
Μισθωτοί... επιχειρηματίες
Χιλιάδες υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι μέσω εταιρειών τους, κάθε μορφής, «προμηθευτές» των εταιρειών όπου εργάζονται