Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν αρκετά μετριοπαθής σε σχέση με το παρελθόν, ακόμα και στις διατυπώσεις του κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ. Δεν ήταν «ο Τσίπρας του 2015», ούτε προβλήθηκε άλλο ένα «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και ούτε παρουσιάστηκαν ανεφάρμοστες προτάσεις με μόνη συζήτηση να γίνεται επί της ουσίας για το σχέδιό του περί επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, να μην τρομάξει το αστικό σύστημα και τους πλούσιους με ρητορική για ακραία υπερφορολόγηση του μεγάλου πλούτου.
Εριξε γέφυρες στη μεσαία τάξη και στους συνταξιούχους με αναφορές περί ηθικής υποχρέωσης αποκατάστασης των αδικιών του παρελθόντος.
Ουσιαστικά έστελνε μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας ότι έχει κυβερνήσει, και άρα γνωρίζει και τις αντοχές της οικονομίας, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά και πόσο ανέχεται το εγχώριο αστικό σύστημα ορισμένες κινήσεις.
Εν όψει των εκλογών, επικρατεί μια πιο real politik στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας, με έναν Αλ. Τσίπρα που δείχνει να μη βιάζεται και να θέλει να εμπεδωθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό πως δεν έρχεται να γκρεμίσει τα πάντα, αλλά να εφαρμόσει μια πολιτική «άλλου δρόμου».
Η ζωή αλλάζει τα δεδομένα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές πλέον και ο Αλ. Τσίπρας δείχνει αρκετά διαφοροποιημένος σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμα και η αναφορά του στον Ευάγγελο Βενιζέλο εξέπληξε πολλούς.
Θα πείσει το εκλογικό σώμα; Θα φανεί στις εκλογές και κυρίως εάν θα πειστούν από την αναφορά του: «Είμαστε ώριμοι. Εχουμε κυβερνήσει. Υπάρχει και άλλος δρόμος».
Πηγή: tovima.gr
Latest News
Η αύξηση της παραγωγικότητας κλειδί για την ευημερία
Η σκληρή αλήθεια είναι πως η παραγωγικότητά μας δεν βελτιώνεται
Οι κίνδυνοι και η ευκαιρία για την ελληνική οικονομία
Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η ελληνική οικονομία διατηρεί την ανθεκτικότητά της
Το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες
Η ελληνική οικονομία δεν μένει ανεπηρέαστη από αυτό το διεθνές σκηνικό
Επενδύσεις: Αναγκαιότητα για την Ευρώπη, προτεραιότητα για την Ελλάδα
Η έκθεση Ντράγκι εντοπίζει συγκεκριμένους ελλειμματικούς τομείς, όπως η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η απουσία αμυντικής βιομηχανίας
Μια ενδιαφέρουσα στροφή της οικονομίας
Θα ήταν ευκταίος, και με ευεργετικές κοινωνικές συνέπειες, ένας ρυθμός μεγέθυνσης υψηλότερος του σημερινού, ώστε να οδηγούσε τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών σε υψηλότερη ασφάλεια και ευημερία.
Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες
Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει οριστικά την περίοδο της υπερ-δεκαετούς οικονομικής κρίσης
Η νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές εξαγωγές
Ποιες θα είναι οι νέες προκλήσεις για τις ελληνικές εξαγωγές το 2025
Επανα-προσδιορίζοντας τις σχέσεις των τραπεζών με την κοινωνία
Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες από την πολυετή δημοσιονομική κρίση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα σε μια μοναδική θέση
Η βιομηχανία ως πολλαπλασιαστής ισχύος για μια χώρα
Η βιομηχανική ανάπτυξη συνοδεύεται από δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στηρίζει ένα ευρύτερο οικοσύστημα, καθώς όλοι εισπράττουν το μέρισμα της προόδου
Το μέρισμα της προόδου να διαχέεται στην κοινωνία
Το προηγούμενο διάστημα δρομολογήσαμε μια σειρά από προωθητικές πρωτοβουλίες για θέματα, μεταξύ άλλων, ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και συνεργασίες για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης