Οι διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από αγωγούς προς τη Γερμανία φαίνεται να είναι αποτέλεσμα κρατικής «τρομοκρατίας», υποστήριξε η Μόσχα, την ώρα που αξιωματούχος της ΕΕ έκανε για ένα περιστατικό που άλλαξε ριζικά την φύση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά την αιτία των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 και έχει δηλώσει ότι υποπτεύεται πως πίσω από τις ζημιές κρύβεται δολιοφθορά στα ανοιχτά της Δανίας και της Σουηδίας.
Διαβάστε επίσης – Τα σαμποτάζ παρασύρουν την Ευρώπη πιο βαθιά στη σύγκρουση Δύσης και Ρωσίας
Τέσσερις ημέρες αφότου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά οι διαρροές φυσικού αερίου, παραμένει ασαφές ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από οποιαδήποτε επίθεση στους αγωγούς που η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: «Σποραδικές επαφές» με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα
«Αυτό μοιάζει με τρομοκρατική ενέργεια, πιθανώς σε κρατικό επίπεδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τη συμμετοχή κάποιου κράτους».
Μπαράζ δηλώσεων
Η Ρωσία είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδοθούν σε έναν πόλεμο λέξεων για το ποιος ήταν υπεύθυνος. Η Μόσχα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι διαρροές σημειώθηκαν σε έδαφος που είναι «υπό τον πλήρη έλεγχο» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ουάσιγκτον θα είναι σε θέση να αυξήσει τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εάν οι αγωγοί τεθούν εκτός χρήσης.
Ωστόσο, το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN, επικαλούμενο τρεις πηγές, ανέφερε ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν πλοία και υποβρύχια υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στις διαρροές.
Κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ του CNN, ο Πεσκόφ είπε ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Η Ζαχάροβα ζήτησε η έρευνα της ΕΕ να είναι «αντικειμενική» και είπε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να «δώσει εξηγήσεις» – αναφερόμενη στο σχόλιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο ότι, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, «δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2».
Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι ήταν υπεύθυνος για τη ζημιά στον Nord Stream και τα σχόλια του Μπάιντεν αφορούσαν τις προσπάθειες εκείνη την εποχή να εξασφαλιστεί η πιστοποίηση για την εμπορική χρήση του Nord Stream 2.
Οι διαρροές από τον αγωγό Nord Stream 1 είναι πιθανό να σταματήσουν τη Δευτέρα, δήλωσε στο Reuters ο διαχειριστής του αγωγού.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Nord Stream AG είπε ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν προβλέψεις για τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού μέχρι να εκτιμηθεί η ζημιά.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ