Την έναρξη υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής που περιλαμβάνει την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 3 Οκτωβρίου έως τος 30 Δεκεμβρίου 2022.

Τα χαρακτηριστικά του καθεστώτος ενίσχυσης

Σκοπός του καθεστώτος είναι η ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καθεστώτος ενίσχυσης είναι τα εξής:

Α. Για τον πρωτογενή τομέα, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβεί τις 500.000Euro σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 702/2014. Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται μπορεί να αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας ή σε εκσυγχρονισμό.

Τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης για την υπαγωγή στο εν λόγω καθεστώς έχουν ως εξής:

·       75% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους,

·       40% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής,

·       50% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και στα ανώτατα όρια των ως άνω ποσοστών για κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Mεταποίηση γεωργικών προϊόντων

Β. Για την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν όλες οι επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στα 3.000.000Euro για όλα τα είδη ενισχύσεων. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ορίζεται στα 3.000.000Euro για τις ενισχύσεις της επιχορήγησης ή επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και στα 5.000.000Euro για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.

Τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας, σε εκσυγχρονισμό ή σε διαφοροποίηση σε νέα προϊόντα. Τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης είναι τα οριζόμενα στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2021-2027.

Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση

Γ. Για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται σε ενότητες και συνδυάζουν  την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση το συνολικό ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο ποσό των 3.500.000Euro για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ή των 3.500.000Euro για τα κεφαλαιακά κίνητρα (επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης) ή των 5.500.000 ευρώ για τη φορολογική απαλλαγή, για τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος(https://opsan.mindev.gov.gr) που υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr).

«Τομέας με μεγάλο αποτύπωμα στην οικονομία»

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:

«Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούμε στην προκήρυξη και του 3ου καθεστώτος του Αναπτυξιακού Νόμου, που αφορά έναν από τους διαχρονικά νευραλγικότερους  τομείς της ελληνικής οικονομίας, τον αγροδιατροφικό. Ένας τομέας με μεγάλο αποτύπωμα στην οικονομία και την απασχόληση στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός στη σημερινή συγκυρία όταν η εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας αναδεικνύεται σε επείγουσα προτεραιότητα για όλες τις χώρες. Πιστεύω ειλικρινά ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, γι’ αυτό και παρέχουμε ουσιαστικά κίνητρα στους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην κατεύθυνση αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητάς τους και, τελικά, της προστιθέμενης αξίας του τομέα».

«Καθεστώς με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία»

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων,  κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά:

«Συνεχίζουμε δυναμικά με την ενεργοποίηση του 3ου καθεστώτος ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου. Πρόκειται για ένα καθεστώς με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία καθώς συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή με τη μεταποιητική δραστηριότητα, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της αγροδιατροφής. Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της γεωργικής παραγωγής, κρατώντας τους αγρότες στον τόπο τους και δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις στον ζωτικό αυτό κλάδο. Αναβαθμίζουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα των υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων και χτίζουμε μια νέα επιχειρηματική ταυτότητα στον κλάδο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
AGRO |

Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ

«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς