
Ως εν δυνάμει συνεργάτες αντιλαμβάνονται τις start-ups από το ευρύτερο fintech οικοσύστημα οι τράπεζες. Οι διοικήσεις τους πιστεύουν ότι μέσω της καινοτομίας που χαρακτηρίζει τις νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα, στο νέο περιβάλλον απελευθέρωσης των δεδομένων (open banking), μπορούν από κοινού να δημιουργήσουν νέες λύσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών τους.
Στη λογική αυτή η Alpha Bank διοργάνωσε πρόσφατα, για τρίτη χρονιά, τον διαγωνισμό καινοτομίας «FinQuest by Alpha Bank», στο πλαίσιο των δράσεών της για την ενδυνάμωση των δεσμών της με την εγχώρια και διεθνή fintech κοινότητα.
Μέσω της εφετινής διοργάνωσης αναδείχτηκαν νέες, τεχνολογικά καινοτόμες λύσεις, που αναμένεται να συμβάλουν στον λειτουργικό μετασχηματισμό του τραπεζικού κλάδου και να ενισχύσουν την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
Θερμοκοιτίδα συνεργασιών
Σύμφωνα με τον CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, πρόκειται για έναν διαγωνισμό, «που λειτουργεί πλέον ως θερμοκοιτίδα συνεργασιών, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο που ενώνει ιδέες με ανθρώπους».
Κατά τον ίδιο, «αυτό είναι ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία για τη δημιουργία ενός ευέλικτου, ψηφιακά προηγμένου τραπεζικού ομίλου που θα προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες και τα πλέον καινοτόμα προϊόντα».

(Από αριστερά προς δεξιά) Τα Στελέχη της Alpha Bank, κ.κ. Δημήτριος Στρογγυλόπουλος, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψηφιακής Τραπεζικής, Νικόλας Χρυσανθόπουλος, Γενικός Διευθυντής – Chief of Corporate Center, Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, Chief Digital Officer, και Σπύρος Φιλάρετος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας
Όπως εξήγησε, «η καινοτομία, υποστηριζόμενη από την ψηφιακή τεχνολογία, είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων και εμείς στην Alpha Bank επιδιώκουμε συνεχώς την καινοτομία, ως όχημα για την επίτευξη των επιχειρηματικών μας στόχων στο μέλλον».
Για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Ψάλτης, «σφυρηλατούμε σχέσεις και συνεργασίες με start-ups και με το ευρύτερο Fintech οικοσύστημα, για την αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών, την ενίσχυση της πρότασης αξίας προς τους Πελάτες μας και τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποδοτικότητάς μας».
Οι νέες λύσεις
Στο επίκεντρο του φετινού διαγωνισμού βρέθηκαν λύσεις και εφαρμογές που αξιοποιούν ανοικτά δεδομένα για τη βελτίωση της εμπειρίας των Πελατών (Open Banking), καθώς και λύσεις βασισμένες στα κριτήρια ESG, με περισσότερες από 65 εταιρείες από 19 χώρες να καταθέτουν τις προτάσεις τους κατά την αρχική φάση, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρό διεθνή προσανατολισμό του θεσμού.
Οι 5 καλύτερες ομάδες εντάχθηκαν σε πρόγραμμα επιταχυντή (accelerator) και έλαβαν καθοδήγηση (mentoring) από έμπειρα Στελέχη της Alpha Bank, συμβούλους επιχειρήσεων και εκπροσώπους επενδυτικών funds, προκειμένου να βελτιώσουν τις ιδέες τους και να τις προσαρμόσουν στα δεδομένα του τραπεζικού κλάδου, ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, επίσης, εξειδικευμένα workshops από διεθνείς experts.

Ο κ. Σπύρος Φιλάρετος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Alpha Bank
Ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Alpha Bank Σπύρος Φιλάρετος, ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανάδειξης των νικητών, πως «η κοινότητα των εταιρειών Fintech είναι ένα από τα γρανάζια του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος και διαθέτουν ταχύτητα και τεχνογνωσία. Αυτό που εμείς, ως τράπεζες, μπορούμε να τους προσφέρουμε, είναι ένα brand και την πελατειακή βάση και, σε πολλές περιπτώσεις, τη γνώση για να διαχειριστούν τις διάφορες ρυθμιστικές απαιτήσεις. Συνεπώς, η συνεργασία μεταξύ Fintechs και τραπεζών είναι απόλυτα λογική και αυτό ακριβώς εξυπηρετεί ο διαγωνισμός FinQuest by Alpha Bank».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Alpha Bank αναγνωρίζοντας το περιβάλλον καινοτομίας που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας και διεθνώς είναι πλέον έτοιμη να το “αγκαλιάσει”, να το υποστηρίξει, καθώς και να το αξιοποιήσει. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύει και τυποποιεί και τις μεθόδους και διαδικασίες για τον εντοπισμό, την επιλογή και την εμπορική αξιοποίηση αυτών των καινοτόμων ιδεών».
Σημειώνεται ότι επιλεγμένες εταιρείες που διακρίθηκαν στους προηγούμενους δύο διαγωνισμούς, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης της συνεργασίας τους με την Alpha Bank (σε στάδιο proof-of-concept).
Οι νικητές
Εφέτος, οι εταιρείες Quantfolio, SPIN Analytics και DoGood People διακρίθηκαν για τις καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές τους.
Τα προφίλ των νικητών έχουν ως εξής:
– 1ο βραβείο – Quantfolio (Νορβηγία): Με τη δύναμη της μηχανικής μάθησης (machine learning) και της τεχνητής νοημοσύνης, η νορβηγική Quantfolio δημιούργησε μία ρομποτική πλατφόρμα συμβουλευτικής που προσφέρει εγκεκριμένες από τις ρυθμιστικές αρχές χρηματοοικονομικές συμβουλές στους Πελάτες.
– 2ο βραβείο – SPIN Analytics (Ηνωμένο Βασίλειο): Με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά με Έλληνες ιδρυτές, η SPIN Analytics, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, προσφέρει μία πλατφόρμα αυτοματοποίησης διαχείρισης μοντέλων πιστωτικού κινδύνου για τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
– 3ο βραβείο – DoGood People, S.L. (Ισπανία): Η ισπανική DoGood People, S.L. σχεδίασε και ανέπτυξε μία mobile εφαρμογή για τους εργαζομένους εταιρειών, ώστε να συνεισφέρουν και αυτοί με συγκεκριμένες καθημερινές ενέργειες στην επίτευξη των ESG στόχων της εταιρείας τους.
(Από αριστερά προς δεξιά) Οι νικήτριες ομάδες του FinQuest by Alpha Bank 2022: DoGood People, S.L. (3ο βραβείο), Quantfolio (1ο βραβείο) και SPIN Analytics (2ο βραβείο)Η πρώτη νικήτρια ομάδα λαμβάνει χρηματικό έπαθλο ύψους Ευρώ 10.000, ενώ η δεύτερη και τρίτη ομάδα που διακρίθηκαν, επιβραβεύτηκαν με Ευρώ 6.000 και Ευρώ 4.000, αντίστοιχα. Στην τελική φάση συμμετείχαν, επίσης, και οι Net Zero Analytics και Resnovae.
Η 7μελής Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού απαρτιζόταν από Στελέχη της Τράπεζας και διακεκριμένους εκπροσώπους από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο, και συγκεκριμένα από τους Νικόλα Χρυσανθόπουλο (Γενικός Διευθυντής – Chief of Corporate Center, Alpha Bank), Μιχάλη Τσαρμπόπουλο (Chief Digital Officer, Alpha Bank), Αρίστο Δοξιάδη (Partner, Big Pi Ventures), Αλέξανδρο Χρηστίδη (Partner & Consulting Leader, EY), Θωμά Κελεπούρη (Partner, McKinsey & Company), Παναγιώτη Καραμπίνη (Managing Director Greece, Endeavor), και Γεώργιο Δουκίδη (Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).


Latest News

Μάρκος Βερέμης (Big Pi Ventures): Nα αλλάξουμε τον τρόπο που δανείζουν οι τράπεζες
«Υπάρχει σοβαρό χρηματοδοτικό κενό. Πρέπει να είμαστε πρωτότυποι για να το κλείσουμε», είπε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Μάρκος Βερέμης, εταίρος της Big Pi Ventures

Το Μόναχο στην πρώτη θέση των κέντρων start-ups της Ευρώπης
Το 2024 ιδρύθηκαν στη Γερμανία 2.766 startups - Πού δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις

Όταν η ΑΙ μιμείται την ανθρώπινη εξυπηρέτηση | H ιστορία της Smartrep
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Κωνσταντίνο Βαρουξή, Συνιδρυτή και CTO της SmartRep. Είναι εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσει AI Agents.

Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών με το Beyond Tomorrow Competition
Ο διαγωνισμός Beyond Tomorrow Competition υλοποιείται με την στήριξη των HDB, KPMG και ΕΚΚΟΜΕΔ Creative Greece

H AI στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων| H ιστορία της Avokado
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Βασίλη Νικολόπουλο, ιδρυτή και CTO της Avokado. Η εταιρεία παρέχει λύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη.

H προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών με AI |H ιστορία της Orfium
Σε αυτό το επεισόδιο του VIDCAST BizSound φιλοξενούμε τον Μιχάλη Πετυχάκη, συνιδρυτή της Orfium. Η εταιρεία προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών με τη βοήθεια της ΑΙ και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες παγκοσμίως.