
Project Syndicate
Είναι δελεαστικό να δώσουμε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής μεγάλα εύσημα για την πρόσφατη στάση της στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Είναι εξίσου δελεαστικό να δώσουμε στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μεγάλα εύσημα για τη διαχείρισή του σε μια ανερχόμενη και ισχυρή Κίνα. Αλλά κανένας δεν το αξίζει – και για παρόμοιους λόγους.
Ο Πάουελ υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 21ης Σεπτεμβρίου, ότι η πολιτική της Fed βρίσκεται τώρα στο κατώτερο άκρο της περιοριστικής ζώνης. Ομως η προσήλωση της Fed στον δομικό πληθωρισμό είναι επικίνδυνη. Αυτό το τελευταίο σημείο ίσχυε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ήμουν μέλος του προσωπικού της Fed.
Εξακολουθεί να με στοιχειώνει το «προπατορικό αμάρτημα» του πρώτου μου αφεντικού, του προέδρου της Fed, Αρθουρ Μπερνς, ο οποίος αγνόησε το ένα παροδικό σοκ μετά το άλλο πριν από περίπου πενήντα χρόνια μέχρι που ήταν πολύ αργά.
Για την Κίνα αφορά λιγότερο τον πληθωρισμό και περισσότερο την προσωπική διάσταση της ηγεσίας. Ο Σι Τζινπίνγκ, ο αυτοχρισμένος «βασικός ηγέτης» της Κίνας, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εξαιρετικής οπισθοδρόμησης στην κινεζική διακυβέρνηση. Σε αντίθεση με τις πολιτικές «μεταρρύθμισης και ανοίγματος» που ξεκίνησαν υπό τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ πριν από τέσσερις δεκαετίες, το βαρύ χέρι του κεντροκεντρικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι τώρα παντού. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με τη κανονιστική επίθεση σε εταιρείες διαδικτυακών πλατφορμών – η οποίες είναι εδώ και πολύ καιρό αιχμή του δυναμικού ιδιωτικού τομέα της Κίνας – καθώς και τη νέα ώθηση προς την αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου υπό το πρόσχημα της εκστρατείας «Κοινή Ευημερία» του Σι.
Η προσήλωση της Fed στον δομικό πληθωρισμό και η αυστηρή εξουσία του ηγέτη της Κίνας έχουν ένα σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό: την ευαισθησία σε μεγάλα λάθη πολιτικής. Στον βαθμό που οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να παραπλανούνται από ένα πρόβλημα πληθωρισμού που αποδεικνύεται πιο δυσεπίλυτο από ό,τι υποδηλώνει η εστίαση στον δομικό πληθωρισμό, αυτοί και οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποτιμούν την οριστική νομισματική σύσφιξη που θα απαιτηθεί για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.
Ακριβώς όπως η προσήλωση στον πυρήνα του πληθωρισμού μπορεί να παραπλανήσει τις κεντρικές τράπεζες, η δύναμη ενός ισχυρού ηγέτη είναι συνταγή για λανθασμένες και τελικά μη βιώσιμες πολιτικές. Η αυστηρή προσήλωση σε συγκεκριμένες πολιτικές είναι εξίσου επικίνδυνη για την Αμερική όσο και για την Κίνα – για να μην πω για την κοινή ευπάθεια που προκαλεί μια ανησυχητική και αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ τους.
Ο Stephen Roach είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Yale University


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων