Πέρασε ο Σεπτέμβρης που παραδοσιακά ανοίγει την πολιτική σεζόν. Και μας άφησε καμιά εικοσαριά δημοσκοπήσεις από όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με το είδος.
Το συμπέρασμα είναι κοινό.
Η κυβέρνηση όχι μόνο αντιμετώπισε, αλλά στο τέλος αποκατέστησε και τη φθορά που της είχαν προκαλέσει οι πρώτοι οκτώ μήνες του έτους – κινείται πλέον στα επίπεδα του φθινοπώρου 2021.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια στασιμότητα χωρίς σοβαρές διακυμάνσεις που τον κρατάει όμως σε σημαντική απόσταση από τη ΝΔ.
Στο ΠΑΣΟΚ ανακόπηκε η δυναμική που είχε καταγραφεί την άνοιξη μετά την εκλογή Ανδρουλάκη.
Γενικά όλα έγιναν μάλλον ήπια, αφού ούτε η φθορά των μεν, ούτε η στασιμότητα των δε, ούτε η δυναμική των άλλων, είχαν προκαλέσει γενικότερες ανακατατάξεις.
Συμπέρασμα; Μια από τα ίδια. Κάτι που συνιστά επιτυχία για μια κυβέρνηση που δεν κλονίστηκε και αποτυχία για μια αντιπολίτευση που φιλοδοξούσε να κλονίσει την κυβέρνηση.
Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί έκπληξη. Μόνο η έκπληξη όσων δεν καταλαβαίνουν γιατί οι δημοσκοπήσεις λένε άλλα από όσα εκείνοι νομίζουν ότι θα έπρεπε να λένε.
Δεν τους περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, αλλά αναρωτιούνται μήπως «οι Ελληνες γίναμε όλοι μαφιόζοι ή μαζοχιστές».
Για ποιον λόγο; Επειδή εκείνοι έχουν αποφασίσει ότι η χώρα «υφίσταται μια δημοκρατική εκτροπή» ενώ «η ελευθεροτυπία κι ο πλουραλισμός έχουν στραγγαλιστεί», πράγμα που δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις (Γ. Μυλόπουλος, Tvxs, 23/9).
Ακατανόητα πράγματα. Θυμίζουν λίγο τον τύπο που κλωτσάει τον τοίχο να ανοίξει επειδή νομίζει ότι είναι πόρτα. Αλλά ανοίγει ο τοίχος με κλωτσιές; Δεν ανοίγει – το πολύ πολύ να σπάσεις το πόδι σου.
Οι δημοσκοπήσεις λοιπόν δεν καταγράφουν το φαντασιακό ή τις επιθυμίες του καθενός, όπως άλλωστε δεν ανακοινώνουν τα μελλούμενα ή το τέλος του κόσμου. Κι αυτό τις ξεχωρίζει από τον Νοστράδαμο.
Σε σημείο που ειλικρινά αναρωτιέμαι αν χρειάζεται δημοσκόπηση για να καταλάβει κάποιος ότι η υποστήριξη των συμμοριών του Ζωγράφου ή των μεταναστών του Ερντογάν δεν αποτελεί απαραιτήτως δημοφιλή επιλογή.
Ή ότι η κυβέρνηση θα δει το γκαζόν ανάποδα αν γίνει καμιά στραβή και της ξεφύγει η οικονομία.
Ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλάει ακόμα το βάρος της διακυβέρνησής του και επιμένει σε διάφορες ημιμαθείς προχειρολογίες.
Ή ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάθαινε ζημιά αν έστριβε για ΣΥΡΙΖΑ.
Τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται δημοσκοπήσεις. Λίγο μυαλό χρειάζεται. Και μετά όλες τις δημοσκοπήσεις τις διαβάζεις τζάμι.
Πηγή: Eντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου