Αν και το ΚΕΠΕ προχώρησε σε γενναία –επί τα βελτίω – αναθεώρηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (5,5% από 4,3%), εντούτοις η συνολική ανάλυσή του δείχνει να συμπεριλαμβάνει μια σειρά κινδύνων
Με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην παρούσα συγκυρία, οι προβλέψεις για την εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας υπόκεινται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το ενεργειακό ζήτημα συνιστούν αυτή τη στιγμή την πρώτη πηγή ανησυχίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ενόψει της χειμερινής περιόδου. Παράλληλα, και σε συνάρτηση με τα ζητήματα αυτά, η πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη συνέχιση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, με ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται για την αβεβαιότητα, τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, το κόστος παραγωγής και την πορεία των επιτοκίων.
Διαβάστε επίσης: Oxford Economics: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σηματοδοτούν νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων
Τα παραπάνω αποτελούν «καμπανάκι» κυρίως σε ό,τι αφορά το 2023, καθότι φέτος ο τουρισμός έχει έρθει να δημιουργήσει δυναμικές συνθήκες ανόδου του ΑΕΠ.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει θορυβηθεί από τις εξελίξεις που έχουν δημιουργηθεί στην ευρωζώνη, με την ύφεση να επικρέμαται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο Mega, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Το δυσμενές σενάριο, θα ταράξει την οικονομία και θα οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση το 2023. Γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε πολεμοφόδια.». Λίγες ώρες αργότερα και κατά τα τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το Ταμείο Ανάκαμψης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε: «Η αποτελεσματική υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, σε συνδυασμό με την επενδυτική δυναμική της χώρας και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφεται, συγκριτικά με άλλα κράτη, συνιστούν το τρίπτυχο των λόγων, που πιστεύουμε ότι θα μας κρατήσουν μακριά από την ύφεση». Ίσως να είναι και σύμπτωση, αλλά η σχεδόν ταυτόχρονη αναφορά στην ύφεση δημιουργεί ένα πλαίσιο, ιδίως εάν κανείς προσθέσει σε όλα τα παραπάνω και το νέο άλμα στον πληθωρισμό για τον Σεπτέμβριο.
Διαβάστε επίσης: 10ετές ομόλογο: Πάνω από 5% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας
Δεν υπάρχουν άλλα δισ. για μοίρασμα, έρχονται δύσκολες μέρες
Είπε, όμως, και κάτι άλλο ο Χρήστο Σταϊκούρας, που χρήζει πολλαπλών ερμηνειών. Αναφερόμενος στις αντικειμενικές αξίες και τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός τόνισε: ««Έχουν αυξηθεί οι αντικειμενικές αξίες, αλλά έχει μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Όλα αξιολογούνται στην οικονομική πολιτική. Αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες αλλά 8 στα 10 νοικοκυριά πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Ως βασική αρχή, 8 στα 10 νοικοκυριά, κυρίως η μεσαία τάξη, πληρώνει 40% λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2018. Δεν θα μοιράζω δισεκατομμύρια στα κανάλια», υπογράμμισε.
Μάλιστα, δεν θα μοιράζει δισεκατομμύρια στα κανάλια. Βεβαίως, έχουν μοιραστεί πάνω από 50 δισ. ευρώ, για καλό βεβαίως, αλλά έχουν μοιραστεί.
Κι άραγε; Τώρα που η ύφεση χτυπά την πόρτα μας (τουλάχιστον για το 2023), τώρα που ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά ίπταται, τώρα που τέλειωσαν και οι δημοσιονομικοί χώροι και τα έσοδα από τους φόρους και τον τουρισμό, τώρα θα σφίξουμε το ζωνάρι;
Μάλλον έρχονται δύσκολες ημέρες και προσπαθούν να μας το πουν με τρόπο…
Ο πληθωρισμός «έφαγε» τις προβλέψεις του υπουργού
Θυμόμαστε έναν υπουργό που έλεγε προ ολίγων ημερών ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποκλιμακώνεται κι ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί στα επίπεδα της ευρωζώνης, εκεί όπου ο πληθωρισμός είναι ψηλά, αλλά όχι όσο της χώρας μας.
Με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να βρίσκεται πλέον στο 12,1% και να «φλερτάρει» με το 13%, να δούμε τι άλλο θα ειπωθεί για το «τέρας» που ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Βεβαίως, θα βρεθούν και κάποιοι που θα πουν «εδώ έχει η Γερμανία τον μεγαλύτερο πληθωρισμό 70 ετών με 10%, τι να κάνει και η Ελλάδα;»
Αραγε, με τι μισθό αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί το δικό τους πληθωρισμό; Πάντως, όχι με 700 ευρώ βασικό. Για να μη μιλήσουμε για τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης που εδώ στην Ελλάδα είναι… δωρεάν και κοστίζουν εκατομμύρια.
Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συγκλίνει με τον πληθωρισμό της Ευρώπης ή αν το κάνει θα είναι σε… τραγικά επίπεδα, κι όχι στα χαμηλά.
Αναβιώνουν τα μπλε και τα πράσινα καφενεία
Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι η ρήξη στις σχέσεις Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη με αφορμή τις παρακολουθήσεις, δεν είναι απλώς… ρήξη. Είναι κρητική βεντέτα που εξελίσσεται σε πόλεμο, ακόμη και με χτυπήματα κάτω από τη μέση.
Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ετοιμάζονται στοχευμένες επιθέσεις κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο για… προσωπικούς λόγους, δηλαδή για την αντιπάθεια που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των δύο ηγετών.
Αλλά και για καθαρά πολιτικούς λόγους. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ οι ψηφοφόροι θα είναι «μπετόν» και όσοι αποφασίσουν να στηρίξουν Τσίπρα θα το κάνουν και δεν θα αλλάξουν γνώμη.
Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, είναι ευμετάβλητοι, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ξεκάθαρα ποιον θα στηρίξουν. Αφήστε που ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων είναι κεντροαριστεροί που ταλαντεύονται ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Επομένως, λογική η επίθεση σε βάρος του Ανδρουλάκη. Και θα δούμε κι άλλα. Λέτε να αναβιώσει η παλιά… καλή εποχή με τα πράσινα και τα μπλε καφενεία;
Λέτε να αναβιώσει η προαιώνια έχθρα ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Μεταπολίτευσης;
Είναι η χρονιά των cash and carry
Μπορεί για ενάμισι χρόνο να δεινοπάθησαν με την εστίαση κλειστή και τον αριθμό των τουριστών λειψό, αλλά φέτος είναι η χρονιά τους.
Ο λόγος για τα cash and carry (αλυσίδες χονδρικής) που καταγράφουν υψηλό διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης αφήνοντας πίσω τα σούπερ μάρκετ.
Ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες που ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αυξήθηκε κατά 11% λόγω του τουρισμού, οι πωλήσει στις αλυσίδες χονδρικής αυξήθηκε κατά 14%.
Εκεί που φαίνεται η διαφορά της δυναμικής είναι το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Με βάση τα στοιχεία της NielsenIQ, το συγκεκριμένο διάστημα ο τζίρος των σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 0,2%, όταν των cash and carry αυξήθηκε κατά 18,3%!
Απογοητευτική είναι η σύγκριση και στο διάστημα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, καθώς το κανάλι των cash & carry αναπτύσσεται με 16,4%, ενώ τα σούπερ μάρκετ κατά 3,9%.
Δωρεάν νομική εκπροσώπηση
Σε μια εποχή που η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία – γενικώς – έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, η πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κυρίας Μαρίας Συρεγγέλα, έχει τη δική της σημασία.
Με πρωτοβουλία της υφυπουργού και σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας προσφέρεται δωρεάν νομική βοήθεια σε γυναίκες – θύματα βίας που απευθύνονται στις δομές του υπουργείου Εργασίας.
Οι νομικές υπηρεσίες προσφέρονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου οι γυναίκες να προσφεύγουν στις αρμόδιες αρχές και στα αρμόδια δικαστήρια για την προστασία τους από τον κακοποιητή και να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.
«Είμαστε δίπλα σ’ όλα τα θύματα βίας και τους προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια για να μπορέσουν να ενδυναμωθούν και να αυτονομηθούν», σημειώνει η υφυπουργός.
Προσοχή, νέα απάτη
Δεν έχουν τέλος οι προσπάθειες «ψαρέματος» πολιτών οι οποίοι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης από επιτήδειους.
Αυτή τη φορά οι απατεώνες στέλνουν e – mail, τα οποία έχουν ακόμη και σφραγίδα εφορίας ή του gov.gr, και «ενημερώνουν» ότι ο φορολογούμενος δικαιούται ποσό επιστροφής. Ζητούν επιβεβαίωση των στοιχείων προκειμένου να πιστωθεί το ποσό της επιστροφής. Οποιος την… πατήσει και γράψει συγκεκριμένα στοιχεία μπορεί να βρεθεί να «κλαίει» τα χρήματά του, όχι αυτά της δήθεν επιστροφής, αλλά τα δικά του.
Ολοι κοιτάζουν το κόστος στα τρόφιμα
Το κόστος των τροφίμων και όχι η γεύση τους ή ασφάλειά τους απασχολεί περισσότερο τους Ευρωπαίους σήμερα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από το ειδικό ευρωβαρόμετρο του 2022 για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ.
Σε σχέση με το 2019 το ποσοστό των ερωτηθέντων που αναφέρουν το κόστος ως έναν από τους κύριους παράγοντες κατά την αγορά τροφίμων έχει αυξηθεί σε 21 κράτη μέλη.
Σε τέσσερις από αυτές αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 10%.
Και ναι, καλά μαντέψατε μεταξύ των εν λόγω τεσσάρων χωρών είναι και Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, προηγείται η Μάλτα (+17 π.μ.), δεύτερη είναι η Κύπρος (+15 π.μ.) και την τρίτη θέση τη μοιραζόμαστε με την Γερμανία (και οι δύο +10 π.μ.).
Το ενδιαφέρον είναι πως οι Έλληνες είναι μακράν οι πρώτοι στην ΕΕ που ενδιαφέρονται για το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς αυτό δηλώνουν οι 99 στους 100!
Ωστόσο, οι δύο στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 19%) είτε «τείνουν να εμπιστεύονται» ή «εμπιστεύονται πλήρως» διασημότητες, bloggers και influencers ως πηγή πληροφοριών για κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα…
Μεγάλη προσοχή, λοιπόν, γιατί μπορεί ένα έγγραφο να εμφανίζεται επίσημο, με σφραγίδες και όλες τις άλλες επισημότητες, αλλά πρόκειται για απάτη. Ποτέ δεν δίνουμε στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.
Τα χαμόγελα, ο «αέρας ελευθερίας» και τα… ριάλια του 2023
Τα χαμόγελα των φορέων που ανέλαβαν την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου περίσσεψαν κατά την αποκάλυψη των στοιχείων από την επιβατική κίνηση στα 44 δρομολόγια του πλοίου «Daleela», μεταξύ Λεμεσού και Πειραιά, καθώς αυτά κρίθηκαν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πάνω από 7.900 επιβάτες επιβιβάστηκαν στο επιβατηγό – οχηματαγωγό, ενώ η πληρότητα στις καμπίνες ήταν στο 100%. Επιπλέον, αυτό που τονίστηκε κατά κόρον στα κυπριακά μέσα ήταν ο «αέρας ελευθερίας» που δόθηκε σε αυτοκινητιστές και μηχανόβιους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μεταβούν με εξαιρετικά χαμηλό κόστος από την Κύπρο στην Ελλάδα και αντίστροφα, μεταφέροντας το όχημά τους.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, φέτος τα ναύλα ήταν εξαιρετικά χαμηλά, καθώς η ακτοπλοϊκή σύνδεση -που ξεκίνησε έπειτα από πρωτοβουλία του υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας- χρηματοδοτήθηκε μέσω ευρωπαϊκών πόρων.
Σε σχέση με την επόμενη χρονιά, τα δρομολόγια θα είναι σαφώς περισσότερα, καθώς η επιβατική σύνδεση αναμένεται να αρχίσει τον Μάιο του 2023, ενώ δεν αποκλείεται και η ένταξη του Ισραήλ στο δρομολόγιο.
Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης στην τιμή των εισιτηρίων, ζήτημα για το οποίο έχει ξεκινήσει ένας παρασκηνιακός διάλογος, δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο πηγή που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Λεμεσού, αναφέρει ότι «όπου υπάρχει καπνός…».
Θα κόβουν το ρεύμα; Θα παίρνουν αποζημίωση
Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους επαγγελματίες για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση έδωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας πρόσφατα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ επιχειρήσεων», ύψους 360 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» στις επιχειρήσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη και στο πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης αλλά και νέας τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα 60 εκατ. ευρώ.
Αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζεται μηχανισμός αποζημίωσης για τον περιορισμό της κατανάλωσης για μεγάλες επιχειρήσεις, συνδεδεμένες στη μέση και υψηλή τάση, κατά τις ώρες αιχμής (6-10 μ.μ.).
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις