Την ανατροπή κατάφεραν να κάνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έκλεισαν με κέρδη, ανατρέποντας τις πρωινές απώλειες, λαμβάνοντας σημαντικές στηρίξεις από τον ενεργειακό κλάδο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, με τον κλάδο της ενέργειας να καταγράφει άνοδο 3,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,22% στις 6.908 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,79% στις 12.209 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,55% στις 5.794 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο – ΟΠΕΚ+: Σχεδιάζει τις μεγαλύτερες περικοπές από την πανδημική κρίση του 2020

Στερλίνα και ενέργεια έδωσαν τον τόνο της ανόδου

Στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκε η ανάκαμψη της στερλίνας, στα επίπεδα προ της πρόσφατης μίνι κρίσης, καθώς η βρετανική κυβέρνηση ανέτρεψε τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος. Η στερλίνα έφτασε στα 1,1212 δολάρια, μετά την επίσημη ανακοίνωση.

Υποστηρικτικά λειτούργησε για τον ενεργειακό κλάδο η άνοδος του πετρελαίου, μετά τις αναφορές ότι ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής πετρελαίου κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν η μεγαλύτερη που θα έπαιρνε ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει την αδυναμία της παγκόσμιας ζήτησης.

Σε επίπεδο τίτλων, η Credit Suisse, αν και έφτασε να υποχωρεί κατά 10%, τελικά έκλεισε με κέρδη 1%, καθώς η διοίκηση προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι σύντομα θα ανακοινώσει ένα πειστικό πλάνο αναδιάρθρωσης. Οι επαφές της διοίκησης ήρθαν μετά τη φημολογία ότι η ελβετική τράπεζα αναζητά να αντλήσει κεφάλαια, με βάση ένα υπόμνημα του διευθύνοντος συμβούλου του Ούλριχ Κέρνερ.

Πάντως πέραν των παραπάνω, σύμφωνα με νέα έρευνα της HSBC, οι αλυσίδες εφοδιασμού, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών έχουν αναγκάσει πολλές παγκόσμιες εταιρείες να στραφούν «ουσιαστικά» προς τίτλους που εμφανίζουν ανθεκτικά έσοδα και ανάπτυξη. Σε ένα σκληρό οικονομικό περιβάλλον με πιέσεις ύφεσης, η HSBC ανέφερε ότι οι πωλήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών στο εξωτερικό μειώθηκαν κάτω από το 50% το 2021, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, στις 48,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, από 49,6 τον Αύγουστο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 27 μηνών. Ο PMI μεταποίησης της Γαλλίας διαμορφώθηκε στο 47,7, σε χαμηλό 28 μηνών, ενώ στη Γερμανία έφτασε στο 47,8, σε χαμηλό 27 μηνών.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μίνι ράλι την τελευταία ώρα

Με ένα ανοδικό ξέσπασμα την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 804,19 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,42%, με τον τζίρο όμως να φτάνει στα 39 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές