
Με απώλειες εισέρχονται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πλέον έχουν μπροστά τους το δύσκολο εξάμηνο που θα κρίνει τις αντοχές της οικονομίας στην ενεργειακή κρίση.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1%, με τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να υποχωρεί 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,69% στις 6.846 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,04% στις 11.988 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,98% στις 5.706 μονάδες.
Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκεται η νέα βελτίωση της στερλίνας, στα επίπεδα προ της πρόσφατης μίνι κρίσης, καθώς η βρετανική κυβέρνηση ανέτρεψε τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος. Η στερλίνα έφτασε στα 1,1212 δολάρια, μετά την επίσημη ανακοίνωση.
Σε επίπεδο τίτλων, η Credit Suisse υποχωρεί κατά 10%, καθώς η διοίκηση προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι σύντομα θα ανακοινώσει ένα πειστικό πλάνο αναδιάρθρωσης. Οι επαφές της διοίκησης ήρθαν μετά τη φημολογία ότι η ελβετική τράπεζα αναζητά να αντλήσει κεφάλαια, με βάση ένα υπόμνημα του διευθύνοντος συμβούλου του Ούλριχ Κέρνερ.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα της HSBC, οι αλυσίδες εφοδιασμού, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών έχουν αναγκάσει πολλές παγκόσμιες εταιρείες να στραφούν «ουσιαστικά» προς τίτλους που εμφανίζουν ανθεκτικά έσοδα και ανάπτυξη. Σε ένα σκληρό οικονομικό περιβάλλον με πιέσεις ύφεσης, η HSBC ανέφερε ότι οι πωλήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών στο εξωτερικό μειώθηκαν κάτω από το 50% το 2021, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.
Αρνητικά επίσης λειτουργεί το γεγονός ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία το Σαββατοκύριακο, σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει τη νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και της Δυτικής Ευρώπης για την προμήθεια φυσικού αερίου. Η Gazprom δήλωσε ότι δεν έλαβε την άδεια για τις ροές του αγωγού μέσω της Αυστρίας, ενώ η Eni, η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ότι αναμένει ότι η διακοπή των ροών φυσικού αερίου θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν την Παρασκευή σχέδια για τη θέσπιση φόρων απροσδόκητων κερδών για τις ενεργειακές εταιρείες και οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν πώς θα ενισχύσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία και τα κοινά επόμενα βήματά τους για την τιθάσευση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.


Latest News

Συνεχίζεται το ράλι στον χρυσό λόγω των δασμών
Μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η πιθανή αύξηση του πληθωρισμού και οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο χρυσός να φτάσει τα 3.300 δολάρια

Ανοδικό γύρισμα για S&P 500 - Αναμένει την «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ η Wall Street
Η Wall Street παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των δασμολογικών πολιτικών της νέας κυβέρνησης

Στο πράσινο οι ευρωαγορές - Παραμένουν οι ανησυχίες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,08% και έκλεισε στις 439,66 μονάδες

Επιμένει ανοδικά και με νέο ρεκόρ ο χρυσός
Οι επενδυτές στρέφονται στο χρυσό αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο εν μέσω αβεβαιότητας για τους δασμούς Τραμπ

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Οι Αμερικανοί επενδυτές ψηφίζουν Ευρώπη - 10,6 δισ. σε ETF's ευρωαγορών
Η αβεβαιότητα από τους δασμούς Τραμπ αναδεικνύει την Ευρώπη ως φωτεινό σημείο

Συντηρείται η αβεβαιότητα στη Wall Street με το βλέμμα στις ανακοινώσεις Τραμπ
Η Wall Street αναμένει από τον Λευκό Οίκο να αποκαλύψει τους αμοιβαίους δασμούς σε αγαθά από όλες σχεδόν τις χώρες

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Μίνι ράλι στα αμερικανικά ομόλογα εν αναμονή των δασμών
Οι επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο στα αμερικανικά ομόλογα εν μέσω ανησυχιών για τις αρνητικές επιπτώσεις των δασμών στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας