Μεταξύ 30% – 40% αναμένεται με βάση τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά το κόστος της ενέργειας, να τσιμπήσει φέτος η τιμή στο παραδοσιακό τσίπουρο.
Ήδη οι παραδοσιακοί αμβυκούχοι έχουν αρχίσει τις σχετικές προετοιμασίες ώστε τις επόμενες ημέρες να ανάψουν τα καζαναριά στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Τυρνάβου. Τα δεδομένα, ωστόσο, που υπάρχουν οδηγούν και το συγκεκριμένο παραδοσιακό προϊόν να ακολουθεί την πορεία των υπολοίπων αγαθών, που οι τιμές τους αυξάνουν.
Διαβάστε επίσης: Τσίπουρο: Επανέρχεται ο χρόνος της «καζανιάς»
Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στ. Τσικριτζής, ο οποίος διατηρεί παραδοσιακό άμβυκα, την φετινή χρονιά, ένας συνδυασμός παραγόντων που έχει σχέση με την φορολογία, αλλά και με το κόστος της ενέργειας, αλλάζουν τα δεδομένα στην παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου με τους άμβυκες.
«Ο φόρος που καλούμαστε να προκαταβάλουμε για τις 7 ημέρες λειτουργίας στα καζαναριά μας, σχεδόν τριπλασιάζεται. Από τα 580 ευρώ την περσινή χρονιά, φέτος πρέπει να προκαταβάλουμε 1850 ευρώ», εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και πρόσθεσε ότι εάν συνυπολογιστεί και το κόστος της ενέργειας, τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι τα έξοδα πολλαπλασιάζονται.
«Τα περισσότερα καζαναριά καίνε αέριο και κάποια άλλα, ξύλα. Οι μηχανές που χρησιμοποιούμε για το πάτημα των σταφυλιών για να προχωρήσουμε στην απόσταξη του προϊόντος είναι ενεργοβόρες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι μιλάμε πλέον για εντελώς διαφορετικά οικονομικά μεγέθη στον τομέα της ενέργειας, τα οποία αλλάζουν συνεχώς, δυστυχώς όχι προς το καλύτερο», συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα αυτά αναμένεται να αναδειχθούν μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι αμπελοκαλλιεργητές στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου με τρακτέρ που θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Τυρνάβου, την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα.
Latest News
Μέχρι 15/11 η απογραφή αιγοπροβάτων για πληρωμή των βιολογικών
Για την πληρωμή προκαταβολής θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα δεδομένα της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου
Πώς θα αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας - Όλα τα μέτρα και οι επενδύσεις
Αναλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Αργολίδα, παρουσίασε στην εκδήλωση ο Κώστας Τσιάρας
Τι αλλάζει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις διαδικασίες ελέγχου των βιολογικών καλλιεργειών
Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιείται από διμελείς επιτροπές ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ - Πώς γίνονται οι έλεγχοι τα μελισσοκομεία
Ακραίο και προσωρινό μέτρο η εκρίζωση των αμπελιών υποστηρίζουν οι Copa-Cogeca
«Τι μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΕ για να στηρίξει τον αμπελοοινικό της τομέα;», ρωτά ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας οίνου των Copa - Cogeca
Μειωμένη πάνω από 35% η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία
Αν και η φετινή παραγωγή στο ελαιόλαδο αναμενόταν υψηλή, στην πορεία διαπιστώθηκαν προβλήματα στην καλλιέργεια
Γιατί είναι ακριβή η φέτα - Τα τρία σημαντικά πλήγματα
Κακοκαιρία Daniel, πανώλη και ευλογιά αποτελούν τρία απανωτά χτυπήματα στην ελληνική κτηνοτροφία και την παραγωγή γάλακτος σε σύντομο διάστημα – Οι επιπτώσεις στη φέτα
Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι
Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους
Ευρωπαϊκός συναγερμός για απάτες στο ελαιόλαδο – Πώς βρίσκουν έδαφος οι επιτήδειοι
Καμπανάκι από την ομάδα εργασίας στο ελαιόλαδο των Copa - Cogeca - Τι προτείνουν για την προστασία του εμβληματικού προϊόντος
Προδημοσιεύτηκε η παρέμβαση για επενδύσεις σε θερμοκήπια - Τι προβλέπεται
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα
Καμπανάκι εξαγωγέων για κοπές και διακίνηση ακατάλληλων εσπεριδοειδών
Εσπεριδοειδή κατευθύνονται κατευθείαν από το χωράφι προς τις εξαγωγές χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις