
Μεταξύ 30% – 40% αναμένεται με βάση τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά το κόστος της ενέργειας, να τσιμπήσει φέτος η τιμή στο παραδοσιακό τσίπουρο.
Ήδη οι παραδοσιακοί αμβυκούχοι έχουν αρχίσει τις σχετικές προετοιμασίες ώστε τις επόμενες ημέρες να ανάψουν τα καζαναριά στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Τυρνάβου. Τα δεδομένα, ωστόσο, που υπάρχουν οδηγούν και το συγκεκριμένο παραδοσιακό προϊόν να ακολουθεί την πορεία των υπολοίπων αγαθών, που οι τιμές τους αυξάνουν.
Διαβάστε επίσης: Τσίπουρο: Επανέρχεται ο χρόνος της «καζανιάς»
Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στ. Τσικριτζής, ο οποίος διατηρεί παραδοσιακό άμβυκα, την φετινή χρονιά, ένας συνδυασμός παραγόντων που έχει σχέση με την φορολογία, αλλά και με το κόστος της ενέργειας, αλλάζουν τα δεδομένα στην παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου με τους άμβυκες.
«Ο φόρος που καλούμαστε να προκαταβάλουμε για τις 7 ημέρες λειτουργίας στα καζαναριά μας, σχεδόν τριπλασιάζεται. Από τα 580 ευρώ την περσινή χρονιά, φέτος πρέπει να προκαταβάλουμε 1850 ευρώ», εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και πρόσθεσε ότι εάν συνυπολογιστεί και το κόστος της ενέργειας, τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι τα έξοδα πολλαπλασιάζονται.
«Τα περισσότερα καζαναριά καίνε αέριο και κάποια άλλα, ξύλα. Οι μηχανές που χρησιμοποιούμε για το πάτημα των σταφυλιών για να προχωρήσουμε στην απόσταξη του προϊόντος είναι ενεργοβόρες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι μιλάμε πλέον για εντελώς διαφορετικά οικονομικά μεγέθη στον τομέα της ενέργειας, τα οποία αλλάζουν συνεχώς, δυστυχώς όχι προς το καλύτερο», συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα αυτά αναμένεται να αναδειχθούν μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι αμπελοκαλλιεργητές στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου με τρακτέρ που θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Τυρνάβου, την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα.


Latest News

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς