Τέσσερις «προτάσεις» για άμεση ειρήνευση στην Ουκρανία καταθέτει μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο Ίλον Μασκ.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη θέτει μάλιστα τις εν λόγω προτάσεις σε διαδικτυακό… δημοψήφισμα, με το «αποτέλεσμα» τα πρώτα λεπτά μετά την ανάρτηση να είναι υπέρ των θέσεών του.

Συγκειρμένα, ο CEO της Tesla προτείνει:

  • Επανάληψη των εκλογών στις ανεξαρτητοποιηθείσες (σ.σ., προσαρτηθείσες στη Ρωσία) επαρχίες υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και αποχώρηση της Ρωσίας εάν αυτό αποφασίσουν οι κάτοικοι.
  • Η Κριμαία (να αποτελέσει) επισήμως τμήμα της Ρωσίας, όπως ήταν από το 1783 «μέχρι το λάθος του Χρουστσιώφ (σ.σ., ο Σοβιετικός ηγέτης είχε δωρίσει τη χερσόνησο στην Ουκρανία το 1954).
  • Να εξασφαλιστεί η παροχή νερού στην Κριμαία
  • Η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη

Σε νεότερη ανάρτηση – σχόλιο ο Μασκ προσθέτει ότι «αυτό θα είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα (του πολέμου) στο τέλος», όμως «αποτελεί ερώτημα πόσοι θα πεθάνουν ως τότε».

Τέλος, ο Μασκ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «μια δυνατή, αλλά όχι πιθανή, έκβαση αυτής της σύγκρουσης είναι ο πυρηνικός πόλεμος».

Υπέρ της ουδετερότητας

Σημειώνεται ότι υπέρ της ουδετερότητας της Ουκρανίας τάχθηκε προσφάτως σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, πρόεδρος της Επιτροπής Lancet κατά του Covid-19 και γνωστός οικονομολόγος, καθηγητής Τζέφρι Σακς.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πρέπει να τερματιστεί αμέσως μέσω διαπραγματεύσεων, κυρίως με το ΝΑΤΟ να συμφωνεί να μην επεκταθεί στην Ουκρανία, τη Ρωσία να συμφωνεί να σταματήσει τον πόλεμο και με την άρση των κυρώσεων προς τη Ρωσία. Αυτό με τη σειρά του θα επανεκκινήσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αυτή η σύγκρουση οφείλεται κυρίως στην εσφαλμένη προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων άλλων χωρών να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – και στη Γεωργία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σακς.

«Το 2008, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν με την πρόταση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενάντια στις συμβουλές και την καλύτερη κρίση των περισσότερων ευρωπαίων ηγετών. Οι ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα πρέπει να πουν στις ΗΠΑ (και επομένως στην Ουκρανία και στη Ρωσία) ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί στην Ουκρανία και τη Γεωργία, ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι μια ουδέτερη χώρα και ότι ο πόλεμος θα πρέπει να τερματιστεί αμέσως με βάση μια τέτοια συμφωνία», πρόσθεσε.

Ένταξη στο ΝΑΤΟ ζητά το Κίεβο, «πάγος» από την Ουάσιγκτον

Την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε αίτημα για ταχεία ένταξη της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, το οποίο στήριξαν μια σειρά από χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ουάσιγκτον πάντως εμφανίστηκε απρόθυμη να προωθήσει το αίτημα του Κιέβου, με τον Λευκό Οίκο να δηλώνει ότι δεν είναι τώρα η καλύτερη στιγμή για να συζητηθεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα