Η Ελλάδα καταθέτει μέσα σε συνθήκες διεθνούς αβεβαιότητας έναν προϋπολογισμό που προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ και το 2023, ενώ η υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία κινείται σε μηδενικούς ρυθμούς ή και ύφεσης. Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον Real, και συμπλήρωσε ότι «χάρη στην ασκούμενη οικονομική πολιτική τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε χτίσει ισχυρές αντιστάσεις στην οικονομία».
Αντίβαρο στις ανατιμήσεις
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλες είναι οι πιέσεις στο εισόδημα όλων μας, και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είναι μεγάλες οι αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ, τα καύσιμα, τη θέρμανση», πρόσθεσε, δε, ότι «ωστόσο, επειδή έχουμε μια οικονομία, την ελληνική οικονομία, που αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από την ευρωπαϊκή οικονομία, έχουμε την ταχύτερη, σε όλη την Ευρώπη, πτώση δημοσίου χρέους, την ταχύτερη μείωση της ανεργίας, πολλές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επίσης, έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό δύο φορές, έχουμε μειώσει πολλούς φόρους που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος – όλα αυτά συντείνουν στο να υπάρχει τείχος προστασίας στην ελληνική οικονομία», επεσήμανε ο ‘Α. Σκέρτσος.
Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας – Σκυλακάκης: Η Ελλάδα μεταβαίνει σε μια νέα εποχή
Η «διαρκής μέριμνα» της κυβέρνησης είναι «να δημιουργούμε πλαίσιο ασφάλειας για όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, για όλα τα νοικοκυριά κάθε εισοδήματος. Χάρη στον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από την αγορά ενέργειας και τη στήριξη που μας δίνει η πρόσθετη ανάπτυξη, έχουμε το μεγαλύτερο πακέτο ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ», είπε.
Επεσήμανε, επίσης, παραπέμποντας και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, το τρίτο πακέτο στήριξης προς τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Έχουμε νέα πακέτα φοροελαφρύνσεων, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, και συνταξιούχους. Πρώτη φορά αύξηση στα εισοδήματα των συνταξιούχων, αύξηση κατώτατου μισθού – όλα αυτά συντείνουν στο να απορροφούν αυτές τις, όντως υπέρογκες, αυξήσεις, που είναι εξωγενείς, δεν προέρχονται δηλαδή από την ελληνική οικονομία, αλλά την ενεργειακή κρίση», κατέληξε.
Δημόσιες επενδύσειες 80 δισ. ευρώ
Ο κ. Σκέρτσος, αναφερόμενος στις ασπίδες προστασίας της ελληνικής οικονομίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 31,5 δισ., από το οποίο ως το τέλος του έτους «θα έχουμε απορροφήσει περίπου 11,1 δισ., μια πολύ σημαντική βοήθεια που θωρακίζει περαιτέρω την οικονομία και τη ρευστότητα στην αγορά». Συνολικά, μαζί με το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπεται ότι τα επόμενα χρόνια θα πέσουν περίπου 80 δισ. δημόσιων επενδύσεων στην οικονομία, είπε ο υπουργός, καταλήγοντας ότι «η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία τη στιγμή αυτή ακόμη, σε πολύ δύσκολες συνθήκες διεθνούς αβεβαιότητας, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της περασμένης δεκαετίας».
ΦΠΑ – ΕΦΚ
Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εξήγησε ότι «με τα μέτρα που ανακοινώσαμε, έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο δημοσιονομικού πόρου». Ενώ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «δημοσιονομική ανευθυνότητα» στο θέμα των έμμεσων φόρων, λέγοντας ότι «το πακέτο που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ κοστίζει 25 δισ. ευρώ, όχι 5,5 δισ. Είναι άλλο ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης επί πέντε τη φορά αυτή. Εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο».
Τόνισε, ακόμη, ότι «τα έσοδα από έμμεσους φόρους είναι κομμάτι εσόδων που στηρίζουν την παραγωγή και προσφορά δημόσιων αγαθών. Αν κόψουμε έμμεσους φόρους ή θα πρέπει να κόψουμε από αλλού ή θα πρέπει να αυξήσουμε άλλους φόρους. Εύκολα λέγονται κάποια πράγματα αλλά δύσκολα γίνονται στην πράξη».
Έχει καθυστερήσει η Ευρώπη
Όσον αφορά το μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, ο υπουργός Επικρατείας, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που ανοίγουν δρόμους σε ενεργειακό επίπεδο, έχει καθυστερήσει, δυστυχώς, η Ευρώπη» και πρόσθεσε πως «θα θέλαμε να δούμε την ίδια ταχύτητα και αποφασιστικότητα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε στην πανδημία, και σε αυτή τη μεγάλη κρίση. Δεν την έχουμε δει ως τώρα», συμπέρανε δε.