
Στις 49,7 μονάδες έκλεισε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI), τιμή υψηλότερη από τις 48,8 μονάδες του Αυγούστου, υποδεικνύοντας την τρίτη διαδοχική μηνιαία επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Ωστόσο, η επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν, σε γενικές γραμμές, οριακή και εξασθένησε σε σύγκριση με εκείνη που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο.
Διαβάστε ακόμα: Ανθεκτικό το λιανεμπόριο στις πληθωριστικές πιέσεις
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, στη συνολική πτώση συνέβαλε η περαιτέρω μηνιαία υποχώρηση της παραγωγής στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν σταθερή μείωση της παραγωγής μετά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των νέων παραγγελιών. Η μειωμένη παραγωγή συνδέθηκε με την ασθενή ζήτηση από την πλευρά των πελατών και τις επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών πώλησης στις αγορές των πελατών.
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν έντονη υποχώρηση των νέων παραγγελιών που δέχθηκαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών, καθώς οι νέες πωλήσεις μειώθηκαν με ρυθμό παρόμοιο με εκείνον που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο. Η μειωμένη ζήτηση των πελατών αποδόθηκε στις αυξήσεις των τιμών πώλησης. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ταχύτερος από τον μέσο όρο της έρευνας, ωστόσο εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα. Ταυτόχρονα, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν και πάλι, και μάλιστα με μέτριο ρυθμό. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις σε βασικές αγορές εξαγωγών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εμπόδισαν τις πωλήσεις στο εξωτερικό.
Τα λειτουργικά έξοδα
Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν μετά από τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών, των μεταφορών, της ενέργειας και των καυσίμων. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν ιστορικά αυξημένος, παρότι ήταν ο δεύτερος βραδύτερος από τις αρχές του 2021.
Ανταποκρινόμενοι στην υψηλότερη επιβάρυνση κόστους, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές εργοστασίου με έντονο ρυθμό. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι υψηλότερες τιμές εισροών μετακυλίστηκαν στους πελάτες, με τον ρυθμό αύξησης των χρεώσεων να επιταχύνεται ελαφρώς σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
Κατ’ αναλογία με την υποτονική ζήτηση των πελατών και τις μειωμένες νέες 25 παραγγελίες, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν δεύτερη συνεχή μηνιαία πτώση της απασχόλησης. Η μείωση του αριθμού εργαζομένων συνδέθηκε με τις χαμηλότερες απαιτήσεις παραγωγής, ωστόσο ήταν σε γενικές γραμμές οριακή. Οι μειωμένες απαιτήσεις σε παραγωγική ικανότητα ήταν εμφανείς στην απότομη πτώση των αδιεκπεραίωτων εργασιών τον Σεπτέμβριο.
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα. Οι αγορές εισροών υποχώρησαν με σταθερό ρυθμό, λόγω της μείωσης των νέων παραγγελιών. Η χρήση αποθεμάτων για τη συμπλήρωση της παραγωγής οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση των αποθεμάτων προμηθειών.
Παρά τη μείωση της ζήτησης για υλικά, η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε και πάλι σημαντικά, καθώς συνεχίστηκαν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών. Τέλος, οι κατασκευαστές παρέμειναν βέβαιοι για την αύξηση της παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες τον Σεπτέμβριο. Παρότι ελαφρώς μειωμένη, σύμφωνα με αναφορές, η αισιοδοξία οφείλεται στις ελπίδες για μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών.


Latest News

Γιατί προκαλεί ανησυχία το «3άρι» του πληθωρισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση αναφορικά με την ακρίβεια, την ώρα που βρισκόμαστε στη σφαίρα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων