Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters κοινό δανεισμό στην ΕΕ ώστε οι εθνικές κυβερνήσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού την ενεργειακή κρίση.
Η Γερμανία δέχτηκε δριμεία κριτική για τις υπέρογκες επιδοτήσεις που έχει δώσει στην προσπάθειά της να βοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανταπεξέλξουν στην άνοδο του κόστους ενέργειας, κάτι που άλλες χώρες στην ΕΕ δεν θα μπορούσαν ποτέ να χρηματοδοτήσουν.
Διαβάστε ακόμα: Η «μάχη» Κομισιόν και Γερμανίας για την ενεργειακή κρίση
Η κρίση των τιμών της ενέργειας – που επιδεινώθηκε από τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία μετά τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας – απειλεί με ύφεση την Ευρώπη, που μόλις ανακάμπτει από την πανδημία του COVID.
Στην άτυπη συνάντησή τους την Παρασκευή, οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να ζητήσουν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, που θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό, ώστε να αναχαιτιστεί ο εκτινασσόμενος πληθωρισμός.
Διαβάστε ακόμα: Γερμανία: «Φρένο τιμών» στο φυσικό αέριο με κόστος έως και 200 δισ. ευρώ
Οι αντίθετοι με το πλαφόν
Ωστόσο, η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται στο πλαφόν, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Οι χώρες αυτές τάσσονται επίσης κατά του κοινού δανεισμού – στον απόηχο των αιώνιων διχασμών στην ΕΕ που έρχονται ξανά στην επιφάνεια με την δίδυμη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.
Η Γερμανία έχει ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης μαμούθ 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της, κάνοντας τη βοήθεια που ανακοινώθηκε από άλλες ισχυρές οικονομίες της ΕΕ – 67 δισ. ευρώ στην περίπτωση της Γαλλίας και 68 δισ. ευρώ στην Ιταλία – να ωχριά.
«Είναι καλό να εξετάζουμε περισσότερο τη γερμανική κρατική βοήθεια, ενώ συζητάμε για το ανώτατο όριο τιμών της ΕΕ. Μας οφείλουν εδώ. Είτε το ανώτατο όριο, είτε κάτι λογικό για κοινές αγορές φυσικού αερίου ή για κοινή χρηματοδότηση», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Προειδοποιήσεις
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι τα όποια έκτακτα μέτρα δεν θα πρέπει να βλάψουν την ενιαία αγορά της Ένωσης και ότι είναι «υψίστης σημασίας» να διατηρηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού.
Την Τρίτη δύο από την ομάδα της – ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών Paolo Gentiloni και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton – προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ο νέος κοινός δανεισμός θα μπορούσε να ακολουθήσει το μοντέλο του κοινού χρέους που εκδόθηκε στην πανδημία για την επιδότηση θέσεων εργασίας.
Latest News
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου