Το σχέδιο της G7 να περιορίσει την τιμή των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου θα μπορούσε να αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις 50 μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές, καθώς η Ουάσιγκτον επιμένει ότι το σχέδιο που υποστηρίζει θα μειώσει το ενεργειακό κόστος σε όλο τον κόσμο.

Η ανάλυση αυτή, που αποκαλύπτουν οι Fianancial Times, αναπτύχθηκε ενόψει των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, όπου το υψηλό ενεργειακό κόστος που προκύπτει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο ως ένα από τα μεγαλύτερα βάρη για την παγκόσμια οικονομία. Την ίδια ώρα, το καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει νέα μείωσης της παραγωγής στη συνεδρίασή του αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης – EE: Ζητούν από την Κομισιόν πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Το σχέδιο της G7

Η G7 ενέκρινε τον περασμένο μήνα σχέδια για ένα ανώτατο όριο τιμών στις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία με στόχο τη μείωση των εσόδων για το Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από τον Δεκέμβριο, θα επιτρέψει στις δυτικές εταιρείες να εξυπηρετούν και να ασφαλίζουν ρωσικές αποστολές πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, εξαιρώντας τις από τα εμπάργκο της ΕΕ και άλλων δυτικών, εφόσον οι πωλήσεις πραγματοποιούνται κάτω από αυτό το πλαφόν.

Διαβάστε περισσότερα – Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ευρώπη μπορεί να πολεμήσει τον Πούτιν με πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Οι δυτικοί σύμμαχοι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το επίπεδο στο οποίο θα τεθεί το όριο.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες και αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου σχετικά με τον βαθμό στον οποίο θα λειτουργήσει στην πράξη ένα από τα πιο νέα διεθνή πειράματα χάραξης οικονομικής πολιτικής που επιχειρήθηκαν ποτέ, ποια θα είναι η επίδρασή του στην αγορά και πώς θα αντιδράσει η Ρωσία.

Διαβάστε επίσης – G7: Εγκρίθηκε το σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού και των πετρελαϊκών προϊόντων

Συγκρίσεις

Η μελέτη από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ – που αναμένεται να κοινοποιηθεί σε εξωτερικούς εταίρους τις επόμενες εβδομάδες – συγκρίνει τον αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ενός λειτουργικού σχεδίου ανώτατων τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο με ένα σενάριο όπου ίσχυαν εμπάργκο χωρίς εξαιρέσεις για αποστολές κάτω από ένα ανώτατο όριο τιμής. Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιο επίπεδο τιμών θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Αν και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, μια ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι η εξαίρεση από το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να εξοικονομήσει στις 50 μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές (EM) και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος (LIC) περίπου 160 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εισαγωγές πετρελαίου», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες έχουν σημαντικά κίνητρα να επωφεληθούν από το ανώτατο όριο τιμών, συμπεριλαμβανομένων αγοραστών όπως η Κίνα και η Ινδία, και ότι όλες οι καθαρές αναδυόμενες αγορές που εισάγουν πετρέλαιο θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας εξαρτάται περισσότερο από τις καθαρές εισαγωγές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, που αποτελούν το 4,7 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ή 55 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε 16 αναδυόμενες αγορές, που κυμαίνονται από το Μάλι έως την Τουρκία, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ταϊλάνδη, οι καθαρές εισαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 5% του ΑΕΠ, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή