Το πράσινο φως για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης δύο ακόμα νέων FSRUs στη χώρα άναψε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Πρόκειται για το «Διώρυγα Gas» του ομίλου της Motor Oil και για το «Thessaloniki FSRU» της Elpedison, ενώ σημειώνεται πως ήδη στη φάση κατασκευής βρίσκονται το «FSRU Αλεξανδρούπολης» και στο στάδιο αξιολόγησης το «FSRU Θράκη» της Gastrade.
Διαβάστε επίσης: ΡΑΕ – φυσικό αέριο: Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την ασφάλεια εφοδιασμού
Η «Διώρυγα Gas»
Ειδικότερα, η ΡΑΕ χθες δημοσίευσε δύο αποφάσεις της που αφορούν στο FSRU του ομίλου της Motor Oil, το «Διώρυγα Gas».
Η πρώτη απόφαση αφορά στην αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της σχεδιαζόμενης υποδομής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανοιχτά των διυλιστηρίων της Κορίνθου. Πιο συγκεκριμένα το FSRU θα έχει τη δυνατότητα ανώτατης αποθηκευτικής ικανότητας στα 210.000 κυβικά μέτρα LNG, ενώ στην αρχική άδεια ήταν στα 170.000 κυβικά μέτρα. Επίσης με την ίδια απόφαση εγκρίνεται η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης καθώς η «Διώρυγα Gas» περνά υπό τον έλεγχο της θυγατρικής του ομίλου «MORE» όπου εκεί ανήκουν και τα έργα ΑΠΕ.
Εξάλλου, η ΡΑΕ ενέκρινε και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την προκήρυξη της τελικής φάσης του market test του FSRU με τη Motor Oil να αποσπά τη θετική έγκριση του Ρυθμιστή ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτό και επενδυτών που δεν είχαν συμμετάσχει στην πρώτη μη δεσμευτική φάση.
Το «Thessaloniki FSRU»
Η ΡΑΕ έδωσε και το «ΟΚ» στην αίτηση άδειας της Elpedison για την ανάπτυξη FSRU στη θαλάσσια περιοχή του προβλήτα 6 του Λιμένα της Θεσσαλονίκης.
Στο «Thessaloniki FSRU» δόθηκε άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου διάρκεια 50 ετών, έως το 2072.
Το ΑΣΦΑ αφορά στην κατασκευή:
1. Υπεράκτιου Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ο οποίος περιλαμβάνει:
• Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (Floating Storage and Regasification Unit) [FSRU] • Πλωτό Αγκυροβόλιο πολλαπλών σημείων πρόσδεσης / πλωτών ναύδετων (buoys) για την πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη ή εναλλακτικά μόνιμο αγκυροβόλιο νησίδων επί πασσάλων.
2. Υποθαλάσσιου και Χερσαίου αγωγού Φυσικού Αερίου για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου Μετρητικού Σταθμού καθώς και στις μονάδες ηλεκτρoπαραγωγής της Elpedison.
Το FSRU θα έχει τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης συνολικής χωρητικότητας 170.000 κυβικών μέτρων, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει το 2025. Η αδειοδοτική διαδικασία για τα έργα κατασκευής θα κρατήσει 12 μήνες και η φάση της κατασκευής, δοκιμών και εμπορικής λειτουργίας 22 μήνες.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 60,388 εκ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τυχόν απρόβλεπτα κόστη και το κόστος σύνδεσης. Η μονάδα FSRU προβλέπεται να αποκτηθεί υπό το καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing) και επομένως δεν νοείται ως μέρος του CAPEX. Η χρηματοδότηση του 20% της επένδυσης που θα ανέρχεται σε 12-15 εκ. ευρώ θα γίνει μέσω ιδίων κεφαλαίων από τον μέτοχο «Elpedison Α.Ε.» και μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.
Ο νέος σταθμός κατασκευάζεται με γνώμονα να μπορεί να καταναλώνει μίγματα φυσικού αερίου/υδρογόνου, ενώ με αντίστοιχο σχεδιασμό πρόκειται να αναπτυχθούν και οι εγκαταστάσεις που θα συνδέουν την προτεινόμενη υποδομή.
Η επένδυση στοχεύει στην εξυπηρέτηση κυρίως ιδίων αναγκών της Elpedison και συγκεκριμένα στην τροφοδοσία των παρακείμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της, ισχύος 418 MW και 826 MW (υπό ανάπτυξη) στην Θεσσαλονίκη, καθώς και η διοχέτευση επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ για εξυπηρέτηση των καταναλώσεων της μονάδας 420 MW στην Θίσβη Βοιωτίας και της δραστηριότητας προμήθειας φυσικού αερίου της εταιρείας στην χονδρική ή τη λιανική.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία