Θριαμβευτικά υποδέχτηκε το Κρεμλίνο τις προτάσεις που κατέθεσε χθες μέσω twitter ο Ίλον Μασκ για ειρήνευση στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι κάποιος όπως ο Ίλον Μασκ αναζητά μια ειρηνική διέξοδο από αυτή την κατάσταση».

«Σε σύγκριση με πολλούς επαγγελματίες διπλωμάτες, ο Μασκ εξακολουθεί να αναζητά τρόπους για την επίτευξη της ειρήνης. Και η επίτευξη της ειρήνης χωρίς την εκπλήρωση των όρων της Ρωσίας είναι απολύτως αδύνατη», πρόσθεσε.

Η «δημοσκόπηση»

Σε «δημοσκόπηση» που πραγματοποίησε μέσω twitter τη Δευτέρα, το αφεντικό της Tesla πρότεινε η Ουκρανία να παραχωρήσει μόνιμα την Κριμαία στη Ρωσία, να διεξαχθούν νέα δημοψηφίσματα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να καθοριστεί η τύχη των εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία και η Ουκρανία να συμφωνήσει στην ουδετερότητα.

Το Κίεβο λέει ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ να παραχωρήσει γη που έχει ληφθεί με τη βία και ότι νόμιμα δημοψηφίσματα δεν μπορούν να διεξαχθούν σε κατεχόμενα εδάφη όπου πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή εκδιωχθεί. Άλλωστε μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών στη Ρωσία, την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο δήλωσε ότι υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν είναι πρόεδρος.

Η απάντηση Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στην πρόταση του Μασκ με τη δική του δημοσκόπηση στο Twitter ρωτώντας «ποιος Ίλον Μασκ σας αρέσει περισσότερο; Αυτός που υποστηρίζει την Ουκρανία (ή) αυτός που υποστηρίζει τη Ρωσία;»

Μέχρι τις 13:30 (ώρα Ελλάδας) την Τρίτη, η αρχική δημοσκόπηση του Μασκ είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφους, με περίπου το 60% να αντιτίθεται στο «σχέδιο» και το 40% να συμφωνεί. Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι στην ψηφοφορία συμμετείχαν ενεργά «bots» (ψεύτικοι λογαριασμοί), χωρίς να παράσχει καμία απόδειξη.

Η Μόσχα ήταν πάντα ανοιχτή σε ένα τέλος της σύγκρουσης με διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ο Πεσκόφ. Ο ίδιος επέκρινε ένα νέο ουκρανικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ζελένσκι την Τρίτη, το οποίο ορίζει ότι το Κίεβο δεν θα διαπραγματευτεί απευθείας με τον Πούτιν για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ
Επικαιρότητα |

Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Φωτιές: Σε πολύ υψηλό κίνδυνο μεγάλο μέρος της χώρας – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας
Επικαιρότητα |

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές της χώρας – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας

Λόγω του συναγερμού τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυροσβεστικού σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης