Στην αυτονομία της Ευρώπης στο κρίσιμο πεδίο των μπαταριών ιόντων λιθίου εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρει νέα επένδυση που ξεκινά φέτος στην Ξάνθη, σε μια περίοδο που η Κίνα υπολογίζεται πως ελέγχει το 80% της παγκόσμιας αγοράς του είδους.

Πρόκειται για την πιλοτική γραμμή παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου, απόδοσης 200 MWh (μεγαβατώρων) ετησίως, η οποία θα εγκατασταθεί στο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας «Sunlight» στην ακριτική πόλη και θα λειτουργήσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2023, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντώνης Παπαδάς, διευθυντής Οικονομικών του «Sunlight Group». Διευκρινίζει δε, ότι οι εργασίες κατασκευής της πιλοτικής γραμμής θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2022.

«Έχει σχεδιαστεί ως πλήρης γραμμή παραγωγής, ενώ διαθέτει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθότι παρέχει την ευελιξία κατασκευής μεγάλης γκάμας προϊόντων. Επομένως, επιτρέπει πολύ ταχύτερη μετάβαση σε βιομηχανική παραγωγή, που σημαίνει πως θα είμαστε έτοιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα να εφοδιάσουμε την αγορά με ευρωπαϊκής κατασκευής στοιχεία και μπαταρίες λιθίου», διευκρινίζει ο κ. Παπαδάς.

Η ενεργειακή μετάβαση

«Ο ευρωπαϊκός στόχος της ενεργειακής μετάβασης συνδέεται με την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, δηλαδή με την αύξηση/καθετοποίηση της παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου στην Ευρώπη. Οι παραγωγοί συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας προμηθευόμαστε στοιχεία λιθίου από την Ασία, ενώ το λίθιο εξορύσσεται σε Αυστραλία, Νότιο Αμερική και Αφρική. Για να συμβάλλουμε στην αυτονομία της ηπείρου, στη Sunlight Group αναπτύσσουμε παραγωγή στοιχείων λιθίου σε ευρωπαϊκό έδαφος -αρχικά πιλοτικά κι έπειτα σε βιομηχανική κλίμακα», εξηγεί.

Στόχος της Sunlight είναι η καθετοποίηση της παραγωγής της, τόσο στις μπαταρίες μολύβδου οξέος, όσο και σε εκείνες ιόντων λιθίου. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα εξαγορά εταιρείας κατασκευής μεταλλικών και πλαστικών μερών για μπαταρίες στο Κιλκίς. Σχεδιάζονται αντίστοιχες εξαγορές για το 2023-2024; «Έχουμε πραγματοποιήσει σειρά σημαντικών εξαγορών και συγχωνεύσεων μέσα στον τελευταίο χρόνο (Technoform, PBM SRL, και A. Müller GmbH). Οι εξαγορές αυτές θωρακίζουν τη Sunlight Group απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και παράλληλα μας τοποθετούν στρατηγικά και γρήγορα στην αγορά, ώστε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να πρωταγωνιστήσουμε στον τομέα μας. Εξασφαλίζουν την εφοδιαστική μας αλυσίδα, ενισχύουν τις προσπάθειες πλήρους καθετοποίησης της παραγωγής λιθίου, και επεκτείνουν το δίκτυο πωλήσεων, διανομής, και παροχής υπηρεσιών της εταιρείας. Τους ίδιους στρατηγικούς στόχους αναζητούμε και με επόμενες κινήσεις», υπογραμμίζει.

Επένδυση 280 εκατ. ευρώ σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Κιλκίς και πάνω από 2000 επιπλέον θέσεις εργασίας

Ο όμιλος διαθέτει τρεις παραγωγικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Κιλκίς. Τι μέρος του εν εξελίξει πενταετούς επενδυτικού προγράμματος των 560 εκατ. ευρώ αναμένεται να απορροφήσει η Βόρεια Ελλάδα και πόσες θέσεις εργασίας σχεδιάζεται να δημιουργηθούν ειδικά στους τρεις νομούς, για να καλυφθούν οι ανάγκες ανάπτυξης της εταιρείας; «Περισσότερα από 280 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις θα διοχετευθούν στις τρεις παραγωγικές εγκαταστάσεις μας στη Βόρεια Ελλάδα (Ξάνθη, Κομοτηνή και Κιλκίς), που αναμένεται να δημιουργήσουν επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας. Η λειτουργία της Sunlight ξεκίνησε στην ακριτική Ελλάδα, είμαστε από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Θράκη και την Κεντρική Μακεδονία, και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε» λέει.

Στο μεταξύ, η εταιρεία επενδύει συστηματικά στην έρευνα, έχοντας δημιουργήσει δύο ερευνητικά κέντρα σε Ξάνθη και Αθήνα, στα οποία -σύμφωνα με τον κ.Παπαδά- απασχολούνται σήμερα πάνω από 120 ειδικοί επιστήμονες, στην πλειονότητά τους μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, που εστιάζουν στην τεχνολογία λιθίου. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του brain regain, επισημαίνει ο διευθυντής Οικονομικών της εταιρείας και προσθέτει: «Ως εταιρεία που ασπάζεται τις αρχές του τεχνολογικού αγνωστικισμού, επενδύουμε τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ ετησίως στην έρευνα διαφορετικών τεχνολογιών μπαταριών και προηγμένων εφαρμογών στο πλαίσιο του Ιντερνετ των Πραγμάτων (IoT). Παράλληλα, ενισχύουμε τη συνεργασία μας με ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα