Έκκληση προς όλον τον κόσμο απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αναλάβει δράση ενόψει της συνόδου COP27, ώστε να προλάβει την κλιματική καταστροφή και να σώσει το ανθρώπινο είδος.
«Πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου, για την ασφάλειά μας σήμερα και για την επιβίωσή μας αύριο», είπε ο Γκουτέρες στην ανακοίνωση που εξέδωσε από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της έναρξης, στην Κινσάσα, της προπαρασκευαστικής συνάντησης για την ετήσια σύνοδο για το κλίμα (COP27) που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο.
While climate chaos intensifies, #ClimateAction has stalled.#COP27 is critical – but we have a long way to go.
Every government, every business, every investor, every institution must step up with concrete plans to keep the 1.5 degrees goal alive.
The world can’t wait.
— António Guterres (@antonioguterres) October 3, 2022
Οι τεράστιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ο Γκουτέρες απαρίθμησε τις «τεράστιες επιπτώσεις» της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους μήνες σε όλον τον κόσμο: «το ένα τρίτο του Πακιστάν πλημμύρισε, το καλοκαίρι στην Ευρώπη ήταν το θερμότερο εδώ και 500 χρόνια, οι Φιλιππίνες επλήγησαν, όλη η Κούβα βυθίστηκε στο σκοτάδι και εδώ, στις ΗΠΑ, ο κυκλώνας Ίαν μας υπενθύμισε ότι καμία χώρα, καμία οικονομία, δεν είναι στο απυρόβλητο της κλιματικής κρίσης».
Στην «προπαρασκευαστική COP27», που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, συμμετέχουν υπουργοί Περιβάλλοντος και ειδικοί από περίπου 60 χώρες. Στη σύνοδο αυτήν δεν γίνονται επίσημες διαπραγματεύσεις, όμως συζητούνται τα σημεία όπου παρατηρείται πρόοδος ή οπισθοχώρηση, ενόψει της COP27 που φέτος θα φιλοξενηθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου από τις 6 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.
Μέχρι στιγμής, περίπου 90 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στη σύνοδο όπου θα συζητηθούν η διατροφική ασφάλεια, η ανάπτυξη του «πράσινου» υδρογόνου, η επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και άλλα θέματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»