
Έκκληση προς όλον τον κόσμο απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αναλάβει δράση ενόψει της συνόδου COP27, ώστε να προλάβει την κλιματική καταστροφή και να σώσει το ανθρώπινο είδος.
«Πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου, για την ασφάλειά μας σήμερα και για την επιβίωσή μας αύριο», είπε ο Γκουτέρες στην ανακοίνωση που εξέδωσε από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της έναρξης, στην Κινσάσα, της προπαρασκευαστικής συνάντησης για την ετήσια σύνοδο για το κλίμα (COP27) που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο.
While climate chaos intensifies, #ClimateAction has stalled.#COP27 is critical – but we have a long way to go.
Every government, every business, every investor, every institution must step up with concrete plans to keep the 1.5 degrees goal alive.
The world can’t wait.
— António Guterres (@antonioguterres) October 3, 2022
Οι τεράστιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ο Γκουτέρες απαρίθμησε τις «τεράστιες επιπτώσεις» της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους μήνες σε όλον τον κόσμο: «το ένα τρίτο του Πακιστάν πλημμύρισε, το καλοκαίρι στην Ευρώπη ήταν το θερμότερο εδώ και 500 χρόνια, οι Φιλιππίνες επλήγησαν, όλη η Κούβα βυθίστηκε στο σκοτάδι και εδώ, στις ΗΠΑ, ο κυκλώνας Ίαν μας υπενθύμισε ότι καμία χώρα, καμία οικονομία, δεν είναι στο απυρόβλητο της κλιματικής κρίσης».
Στην «προπαρασκευαστική COP27», που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, συμμετέχουν υπουργοί Περιβάλλοντος και ειδικοί από περίπου 60 χώρες. Στη σύνοδο αυτήν δεν γίνονται επίσημες διαπραγματεύσεις, όμως συζητούνται τα σημεία όπου παρατηρείται πρόοδος ή οπισθοχώρηση, ενόψει της COP27 που φέτος θα φιλοξενηθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου από τις 6 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.
Μέχρι στιγμής, περίπου 90 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στη σύνοδο όπου θα συζητηθούν η διατροφική ασφάλεια, η ανάπτυξη του «πράσινου» υδρογόνου, η επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και άλλα θέματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X