![6ο Ετήσιο Συνέδριο «Κύκλος Ιδεών, Η Ελλάδα Μετά»: Απαιτείται δημοσιονομική επίγνωση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/provopoulos.jpg)
Η παρότρυνση να επικρατήσει δημοσιονομική σύνεση ώστε να μην εμφανιστεί ξανά ο κίνδυνος και η οικονομία μπει σε βαθιά κρίση ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για τη δημοσιονομική κατάσταση και αξιοπιστία της χώρας.
Οι τράπεζες διδαχθήκαν από την κρίση
Τόσο ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος όσοι και οι Γιώργος Ζαννιάς, πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Eurobank και Θόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισαν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός γιατί η κρίση στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζεται έντονα και αν δεν είμαστε προσεκτικοί το δημόσιο χρέος μπορεί να επανέλθει εντονότερα τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Πελαγίδης: Η αύξηση επιτοκίων πρέπει να συνοδευτεί από συνετή δημοσιονομική διαχείριση
«Δεν διδαχθήκαμε όσο έπρεπε από την οικονομική κρίση ενώ η δημοσιονομική επίγνωση δεν φαίνεται», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, ενώ ο Γιώργος Ζαννιάς παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες δεν έδειξαν σύνεση πριν την κρίση αλλά τώρα είναι ισχυρές και πολύ προσεκτικές. « Έμαθαν από την κρίση», ανέφερε. Παρατήρησαν επίσης ότι η δημοσιονομική πλειοδοσία των κομμάτων λόγω των επικείμενων εκλογών δεν βοηθάει.
Το αισιόδοξο δημοσιονομικό μονοπάτι
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε ότι υπάρχει αισιόδοξο δημοσιονομικό μονοπάτι αρκεί να υπάρχει αυτοσυγκράτηση.
Επίσης ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι υπάρχει προβληματισμός για το αν θα επανέλθουμε στην προ-κορωνοϊου εποχή των κανόνων του ΣΣΑ και η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία καθυστερεί την τελική απόφαση. «Η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το ζητούμενο στο απώτερο μέλλον. Θα επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη της οικονομίας και την αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική. Άλλωστε ήδη το είδαμε: Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ κατά 15% το 2022 έφερε τεράστια μείωση στο λόγο Χρέος / ΑΕΠ στο 170%.», παρατήρησε
Ο πρώην επικεφαλής της Εurobank και νυν επικεφαλής της EOS Capital Partners, Απόστολος Ταμβακάκης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν επίγνωση της δημοσιονομικής δυσκολίας και πλην εξαιρέσεων είναι προσεκτικές. «Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το cash flow», ανέφερε.
«Προσοχή στο δανεισμό του Δημοσίου γιατί δεν θα είναι βιώσιμος σε λίγο καιρό», επεσήμανε ο σύμβουλος Επιχειρήσεων, Γιώργος Προκοπάκης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ανεργία: Στο 9,4% υποχώρησε τον Δεκέμβριο – Δεύτερη σε όλη την ΕΕ η Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_unemployment_figures-600x352.png)
Στο 9,4% υποχώρησε η ανεργία τον Δεκέμβριο - Η Ελλάδα παραμένει στο «βάθρο» της ΕΕ
Στην ανεργία παραμένει ένας στους πέντε νέους Έλληνες, κατά την ΕΛΣΤΑΤ - Τέταρτη χειρότερη επίδοση σύμφωνα με Eurostat
![TτΕ: Στο 2,5% φέτος η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Οι κίνδυνοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/Bank-of-Greece_TtE_Trapeza-Ellados-768x430-1-600x336.jpg)
ΤτΕ: Στο 2,5% η ελληνική ανάπτυξη - Ποιοι οι κίνδυνοι
Για τα δύο επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2,3% το 2026 και περαιτέρω στο 2% το 2027
![ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη στο 2,4% για το 2025 – Οι αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/ΙΟΒΕ_γενική-600x389.jpg)
Ανάπτυξη στο 2,4% για το 2025 βλέπει το ΙΟΒΕ
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι πάγιες επενδύσεις αναμένεται να υπερβούν την φετινή τους επίδοση, με υψηλότερη ετήσια διεύρυνση το 2025 (+9,5%)