
Άλλες εννέα παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ) απάλειψε η χώρα μας με ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Αντίστοιχες είναι οι περιπτώσεις προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν επιβάλλονται, πλέον.
Η πρώτη περίπτωση είναι η Σίκινος, όπου ο ΧΑΔΑ αποκαταστάθηκε, ενώ οι άλλες οκτώ περιπτώσεις αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με επίκεντρο τη νόμιμη διάθεση των αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα με τη μεταφορά τους στη νέα μονάδα διαχείρισης της Αρκαδίας, (δύο ΧΑΔΑ στο Λουτράκι, δύο στην Κόρινθο και από μία στους Δήμους Νότιας Κυνουρίας, Τριπόλεως, Νεμέας και Βέλου Βόχας).
Τα πρόστιμα
Έτσι πλέον οι εναπομείναντες ΧΑΔΑ που επισύρουν πρόστιμα μειώθηκαν σε 33, από τις 65 που ήταν το καλοκαίρι του 2019. Μετά την εξέλιξη αυτή, το ετήσιο πρόστιμο που καταβάλει η χώρα μας στις ευρωπαϊκές αρχές για τις παράνομες χωματερές, μειώθηκε κατά 2.560.000 ευρώ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό για το μηδενισμό των προστίμων το συντομότερο δυνατό. Πιο συγκεκριμένα, από τις 33 περιπτώσεις που έχουν απομείνει, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2022 θα απαλειφθούν άλλες 10 έως 12.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε για αυτήν την εξέλιξη: «Η μείωση των παράνομων ΧΑΔΑ και των προστίμων που τους ακολουθούν κατά 50% σε σχέση με το 2019, αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για επίλυση και αυτής της χρόνιας παθογένειας, αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας. Με στοχευμένες δράσεις και σταθερά βήματα αλλάζουμε καθημερινά παλιές κι επιβλαβείς συνήθειες, προς όφελος του περιβάλλοντος και των Ελλήνων πολιτών».
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Τρία χρόνια τώρα καταβάλουμε μια συστηματική προσπάθεια να μειώσουμε και τελικά να μηδενίσουμε τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας για τους παράνομους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Τα πρόστιμα, πέρα από το γεγονός ότι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες χρήσιμες δράσεις για τους πολίτες, είναι ντροπιαστικά για τη χώρα και την ιστορία μας. Όμως με το σχέδιό μας για γρήγορη μετάβαση στη νέα εποχή διαχείρισης των αποβλήτων, αφήνουμε πίσω μας την κακοδιαχείριση του παρελθόντος, την περιβαλλοντική επιβάρυνση, τα ντροπιαστικά πρόστιμα και πηγαίνουμε στη νέα εποχή με νέες σύγχρονες υποδομές που δημιουργούνται σε όλη της χώρα».


Latest News

Μπαράζ πληρωμών επιδομάτων - Όλοι οι δικαιούχοι
Ποιοι πάνε ταμείο μέσα στην εβδομάδα - Τι γίνεται με τι συντάξεις

Μητσοτάκης: Η Moody’s αναγνώρισε την πρόοδο των τελευταίων ετών – Στα 10,54 δισ. ευρώ οι ρυθμισμένες οφειλές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το University of York ενδιαφέρεται για τη δημιουργία παραρτήματος στη χώρα

Επενδυτικά σχέδια 2 εκατ. ευρώ για τους παραμεθόριους νομούς - Τα νέα αναπτυξιακά μέτρα
Δεν υπάρχει καλύτερος «φράχτης» για την προστασία των συνόρων μας από την εγκατάσταση βιομηχανιών και επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος

Στην τελική ευθεία οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό
Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ από 650 ευρώ το 2019

Η Ευρώπη γνωρίζει τον... οβελία και ανεβάζει τις τιμές
Πόσο θα πληρώσουμε το αρνί το Πάσχα - Τι θα καθορίσει τις τιμές

Ποιες αλλαγές έρχονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό - Τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια
Δρομολογείται η βελτίωση των όρων ρύθμισης καθώς θα μειωθεί η αξία των ακίνητων εξασφαλίσεων που λαμβάνει υπόψιν ο αλγόριθμος

Τι αλλάζει από σήμερα στα επιδόματα - Πώς θα καταβάλλονται
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τα επιδόματα

Χατζηδάκης: Στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα και 0,2% το δημοσιονομικό πλεόνασμα
Τι δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής από τον νέο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη

Αρίστος Δοξιάδης: «Εγώ είμαι ο πρωτάρης της κυβέρνησης»
«Έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό έργο να συνεχίσουμε» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Ανάπτυξης

eGov-KYB: Στοιχεία επιχειρήσεων με ένα κλικ
Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο στην κατεύθυνση του περιορισμού της γραφειοκρατίας και της εξοικονόμησης χρόνου.