![Gov.gr: Νέες υπηρεσίες για συναλλαγές με ένα κλικ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/gov.gr_.jpg)
Μέσα από το κινητό τηλέφωνο των πολιτών και με μία μόνο αίτηση θα εκτελούνται σε λίγα χρόνια από σήμερα όλες οι συναλλαγές με το δημόσιο μέσω του gov.gr, ακόμη κι αν για την ολοκλήρωσή τους απαιτείται η συνεργασία δύο ή περισσότερων φορέων.
Πρόκειται για το κεντρικό στοίχημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά στη διασύνδεση όλων των κρατικών υπηρεσιών με τη χρήση της τεχνολογίας του blockchain, η οποία επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά δεδομένων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δημοσίου.
- Διαβάστε επίσης: Arogi.gov.gr: Σε λειτουργία ο ανανεωμένος ιστότοπος
Η διαδικασία
Για παράδειγμα, αν η λήψη ενός πιστοποιητικού προϋποθέτει την εμπλοκή πολλών υπηρεσιών, ο πολίτης υποβάλλει την αίτησή του σε ένα σημείο και ταυτόχρονα δίνει τη συγκατάθεσή του για την άντληση όλων των απαραίτητων πληροφοριών, από όπου κι αν προέρχονται, ώστε να διεκπεραιωθεί.
Με τον τρόπο αυτό, ενημερώνονται οι εμπλεκόμενοι φορείς για την παροχή των δεδομένων που χρειάζονται και ταχύτατα χορηγείται το πιστοποιητικό που ζητήθηκε.
Η διαδικασία αυτή ήδη έχει εφαρμοστεί σε αιτήσεις για επιδόματα, όπως το Power Pass και το Fuel Pass.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο πολίτης έκανε την αίτησή του στην αντίστοιχη πλατφόρμα και έδινε τη συγκατάθεσή του για τον έλεγχο πχ. των εισοδήματων του από τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ.
- Διαβάστε επίσης: myPhoto: Νέα εφαρμογή διαθέσιμη μέσω του gov.gr
Με τον τρόπο αυτό άμεσα το σύστημα ήλεγχε αν είναι επιλέξιμος και δρομολογούνταν η πληρωμή του.
Έκρηξη συναλλαγών
Για την εξέλιξη του gov.gr μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Καινοτομίας και Τεχνολογίας BEYOND 2022, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε, «αν δει κανείς την εκθετική εξέλιξη των συναλλαγών στην πατρίδα μας θα διαπιστώσει ότι ο στόχος είναι να παίρνουμε ένα – ένα τα γεγονότα της ζωής μας, να τα απλουστεύουμε και να τα περνάμε στην πύλη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση από 8,8 εκατομμύρια το 2018, αυξήθηκαν σε 34 εκατομμύρια το 2019, σε 94 εκατομμύρια το 2020, σε 567 εκατομμύρια το 2021, για να ξεπεράσουν το 2022 το 1 δισεκατομμύριο.
Κατά τον κ. Πιερρακάκη, καμπή για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους αποτέλεσε η αλλαγή δύο άρθρων του νόμου 4623 του 2019, έναν μήνα μετά τις εκλογές.
Η τροποποίησή τους, που αφορούσε τη διαλειτουργικότητα, άνοιξε το δρόμο ώστε τα δημόσια μητρώα να μπορούν να «μιλάνε» μεταξύ τους.
«Με αυτόν τον τρόπο αρχίσαμε να ενώνουμε γύρω από γεγονότα της ζωής μας τα διάφορα μητρώα και με το gov.gr σαν κεντρική στρατηγική την απλουστεύσαμε», σημείωσε ο υπουργός.
Πρόσθεσε δε πως «δεν πιστέψαμε ποτέ στο ένα μεγάλο πράγμα, αλλά στα πολλά μικρά, που συνθέτουν κάτι πολύ μεγαλύτερο, ούτε καν άθροισμα, αλλά γινόμενο. Κάθε μέρα μια μικρή αλλαγή. Έτσι οικοδομήθηκε ο αριθμός των σχεδόν 1500 διαθέσιμων υπηρεσιών σήμερα».
Τα επόμενα βήματα
Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων, η συμπερίληψη όλων των εγγράφων ταυτοποίησης στο ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) των πολιτών, στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου τους, καθώς και η ηλεκτρονική σύσταση ατομικών επιχειρήσεων, είναι οι επόμενες υπηρεσίες που σχεδιάζεται να ενταχθούν στην κεντρική πύλη gov.gr.
Ειδικότερα, εκκρεμεί ακόμη η ίδρυση της ατομικής επιχείρησης που αφορά επιστήμονες, όπως δικηγόρους ή μηχανικούς.
Παράλληλα, υπάρχουν εκκρεμότητες στην online διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, η οποία αποτελεί κατά τον κ. Πιερρακάκη μία δύσκολη άσκηση.
«Βήμα βήμα με τη συνεργασία και της ΑΑΔΕ τρέχουμε μία δουλειά που θα δημιουργήσει σύντομα έναν φάκελο στους συμβολαιογράφους για τη μεταβίβαση ακινήτων, αρχικά για όσα είναι κτηματογραφημένα» τόνισε σχετικά ο ίδιος.
Τέλος, μετά την ένταξη στο wallet του gov των αστυνομικών ταυτοτήτων και των διπλωμάτων οδήγησης τον περασμένο Ιούλιο, θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και άλλα έγγραφα ταυτοποίησης, όπως η κάρτα αναπηρίας.
Κέντρα καινοτομίας
Σημαντικό όμως ρόλο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας παίζουν και οι δράσεις του ιδιωτικού τομέα, με την Ελλάδα λόγω των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει να προσελκύει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμπρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Στάγκο, Ιδρυτή της Industry Disruptors Game Changers (ID-GC) και συνδιοργανωτή της έκθεσης BEYOND, «ταλέντο, εντοπιότητα των επενδυτών, ύψος μισθών, κόστος ζωής και ισχυρά φορολογικά κίνητρα, έχουν δημιουργήσει μια έκρηξη ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια».
Ειδικότερα, εταιρείες όπως οι Pfizer, Cisco, Deloitte, Accenture, δημιουργούν κέντρα καινοτομίας βάζοντας την πόλη στον χάρτη της τεχνολογίας, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Κατά τον κ. Στάγκο, η BEYOND «ως ένα εργαλείο ‘’soft power’’ οικονομικής διπλωματίας, μπορεί να αποτελέσει την πλατφόρμα για επαναπατρισμό ταλέντου και στελεχών, για κλείσιμο διεθνών συμφωνιών συνεργασίας, εξαγορών και ανακοίνωσης νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, από μεγάλες πολυεθνικές μέχρι νεοφυείς επιχειρήσεις. Τώρα είναι η ευκαιρία. Όπως η Λισαβόνα αξιοποίησε το Web Summit, έτσι μπορούμε κι εμείς».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr
![Μασκ: Γιατί το δικό του AΙ τον θεωρεί κακό άνθρωπο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Grok-600x364.png)
Πως κρίνει τον Ίλον Μασκ η ίδια του η δημιουργία
Το Grok AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία xAI του Ίλον Μασκ φαίνεται να έχει μερικά προβλήματα με τον δημιουργό του