Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης μέρους των κερδών του διήμερου ανοδικού ράλι, αλλά και της μείωσης της έκθεσης στον κίνδυνο πολλών χαρτοφυλακίων στη σκιά των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 3,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,48% στις 7.052 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,21% στις 12.517 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,90% στις 5.985 μονάδες.
Το πρόβλημα του πληθωρισμού
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επανήλθε η αύξηση του κόστους στην Ευρώπη, με το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo να εκτιμά ότι όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών. Οι προσδοκίες για τις τιμές στο σύνολο της οικονομίας για τον επόμενο μήνα ανήλθαν στις 53,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, έναντι 48,1 μονάδων τον Αύγουστο. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε στις 100 μονάδες, από 96,9 τον Αύγουστο.
«Δυστυχώς, αυτό μάλλον σημαίνει ότι το κύμα του πληθωρισμού δεν πρόκειται να υποχωρήσει», λέει ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής προβλέψεων στο Ifo. “Ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, ο αγωγός της αύξησης τιμών δεν έχει ακόμη εξαντληθεί.
«Οι μετοχές μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω»
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Stifel, Barry Bannister, δήλωσε ότι οι μετοχές μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω μετά το έντονο διήμερο ράλι αυτής της εβδομάδας. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείτε για ύφεση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του ’23», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Stifel. «Οι πρόδρομοι δείκτες πληθωρισμού σταθεροποιούνται και η παγκόσμια ρευστότητα έχει περιοριστεί αρκετά. Δεν θέλουν να σκοτώσουν τον ασθενή για να θεραπεύσουν την ασθένεια», δήλωσε ο Bannister.
Τα μάκρο της ημέρας
Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας την πιθανότητα ύφεσης στο μπλοκ των 19 μελών του κοινού νομίσματος. Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών) της S&P Global για την Ευρωζώνη, που θεωρείται αξιόπιστος δείκτης της οικονομικής υγείας, υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών, στο 48,1 τον Σεπτέμβριο από 48,9 τον Αύγουστο.
Latest News
Σε ύψη ρεκόρ οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη το 2025 - Καταλύτης η απουσία της ΕΚΤ [γράφημα]
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα ευρωπαϊκά ομόλογα με την αβεβαιότητα σε Γερμανία και Γαλλία να κυριαρχεί
Κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην ΕΚΤ
Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της Fitch
Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατικών ομολόγων με αντίστοιχη διαβάθμιση ΒΒΒ
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Σε χαμηλό διετίας κατρακυλάει το ευρώ - Τα στοιχήματα των traders
Το ευρώ δέχεται έντονες πιέσεις περιπλέκοντας τις νομισματικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Ψυχραιμία στις ευρωαγορές, θετικά πρόσημα παρά το γεωπολιτικό ρίσκο
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία