Ελεγχόμενη ήταν η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα βοήθησε τους πλέον επιλεκτικούς αγοραστές να κρατήσουν την αγορά στη ζώνη των 820 μονάδων χωρίς να αναλώσουν σημαντικά κεφάλαια.
Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,48% στις 819,14 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 45 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Wall Street: Κάνει ταμείο
Η αγορά ακολούθησε και σήμερα το αρνητικό κλίμα των αγορών, έχοντας όμως αυτή τη φορά ένα πιο «θετικό» λόγο, που δεν ήταν άλλος από την κατοχύρωση μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών. Άλλωστε, με τα κέρδη του προηγούμενου τριημέρου να φτάνουν το 4,4% και το διεθνές περιβάλλον να παραμένει εύθραυστο, είναι εύλογο να υπάρχουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από αρκετά χαρτοφυλάκια.
Πόσο θα κρατήσει η διόρθωση
Το ερώτημα πλέον της αγοράς είναι εάν αυτή η διόρθωση έχει διάρκεια ή το ΧΑ επανέλθει στην τροχιά ανάκαμψης που ανέπτυξε δειλά την περασμένη Παρασκευή και κορύφωσε στη χθεσινή συνεδρίαση. Οι σημερινές πάντως πιέσεις σε συγκεκριμένους τίτλους έδειξαν ότι οι διαθέσεις των πωλητών δεν είναι να “κατεβάσουν” και πάλι χαμηλά τις αποτιμήσεις, αφήνοντας ένα παράθυρο στη συνέχιση της ανόδου, τουλάχιστον προς την πρώτη επόμενη αντίσταση των 840 μονάδων.
Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των διεθνών αγορών, οι οποίες επίσης βρίσκονται σήμερα σε διορθωτική διάθεση, αν και σε αυτή την περίπτωση οι πιέσεις δεν είναι εκτεταμένες. Ο κίνδυνος του risk off μεγαλώνει όσο οι αγορές ανακάμπτουν από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου, με τον ανοδικό ρυθμό φυσικά να επιβραδύνει καθώς οι αβεβαιότητες δεν έχουν εξαλειφθεί.
Όπως εξηγεί η Trader24, το γενικότερο μοτίβο θέλει τον γενικό δείκτη να αντιδρά από ενδιαφέρον τεχνικό σημείο, διασπώντας απνευστί και το επίπεδο των 815 μονάδων που συνιστούσε την κοντινή αντίσταση στον δρόμο για τις 840 μονάδες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σώζεται προσώρας η ανοδικότητα των τελευταίων 2μιση ετών, με πολλές αισιόδοξες προεκτάσεις στο τεχνικό κομμάτι, εφόσον αμβλυνθούν, εστω και εν μέρει, τα μακροοικονομικά που πιέζονται από τον αυξημένο πληθωρισμό και τη συν αυτώ ανάγκη αύξησης των επιτοκίων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες. Για τη συνέχεια, οι 812 είναι ένα καλό βραχυπρόθεσμο πάτημα σε περίπτωση διόρθωσης.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, οι πιέσεις ήταν ισχυρές σε Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Σαράντη, Aegean και ΟΠΑΠ, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι Λάμδα, Alpha Bank, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Eurobank και Jumbo. Από την άλλη, ξεχώρισε η Βιοχάλκο με το +2,86% που κατέγραψε, ενώ σημαντικές ήταν και οι στηρίξεις από ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και ΕΛΧΑ.
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί