
Να αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες απειλεί το γερμανικό πακέτο-«μαμούθ» των 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προειδοποιεί η Προεδρία της Γαλλίας, ζητώντας «καλύτερο συντονισμό» των εθνικών προγραμμάτων.
«Είναι νόμιμο και φυσιολογικό τα κράτη μέλη να αναζητούν λύσεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον πληθωρισμό και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Το κάνουμε κι εμείς», παραδέχεται το Μέγαρο των Ηλυσίων εν όψει της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πράγας την Παρασκευή.
«Το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους δημοσιογράφους.
- Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιέσεις στη Γερμανία για κοινό δανεισμό ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση
«Να βαρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό»
«Τώρα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε αυτή η νόμιμη στήριξη να είναι συμβατή με την λειτουργία των ολοκληρωμένων οικονομιών μας», δήλωσε η ίδια προεδρική πηγή.
Το θέμα είναι «ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων που δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο τις ίδιες διαστάσεις», είπε.
Την τελευταία εβδομάδα η Γερμανία δέχεται βροχή κατηγοριών για το «θηριώδες» πακέτο στήριξης, καθώς θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο το Βερολίνο επιδιώκει να φέρει τις επιχειρήσεις του σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους, με «όπλο» τα ισχυρά δημοσιονομικά της χώρας. Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέμεινε την Τρίτη ότι «τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα».
Ομόνοια στον Ρήνο
Από την πλευρά της, η Προεδρία της Γαλλίας αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον καγκελάριο για το θέμα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το Βερολίνο, δεν υπάρχουν διαφορές για τα θέματα αυτά», διαβεβαίωσε η πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.
- Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Ανοιχτός σε μέτρα σε επίπεδο ΕΕ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ
«Υπάρχει συλλογική συνείδηση και στις δύο όχθες του Ρήνου για την διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων, για την ανάγκη συντονισμού και αλληλεγγύης», είπε.
«Υπάρχει μάλλον σύγκλιση για να προχωρήσουμε μαζί και να ξαναδώσουμε ώθηση τόσο στην διμερή σχέση, όσο και στις γαλλογερμανικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα», υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, οι οποίοι δείπνησαν μαζί την Δευτέρα στο Βερολίνο, θα ξανασυναντηθούν πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο της Πράγας.
«Μπορούμε να υπενθυμίσουμε και άλλα περιστατικά κατά τα οποία η καγκελάριος (Αγγελα Μέρκελ) είχε λάβει αποφάσεις, λιγότερο ή περισσότερο συντονισμένες, κυρίως ως προς τα μεταναστευτικά θέματα», κατέληξε η πηγή.


Latest News
![Bank of America: «Βάναυση»… ημέρα η 2α Απριλίου – Η ΕΕ δεν θα αφήσει αναπάντητους τους δασμούς [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/2025-03-07T185931Z_1444074747_RC2A8DA3A3X7_RTRMADP_5_USA-TRUMP-600x400.jpg)
BofA: «Βάναυση»… ημέρα η 2α Απριλίου – Η ΕΕ θα απαντήσει στους δασμούς Τραμπ [πίνακας]
Τι αναφέρει η Bank of America για τις ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ στις 2 Απριλίου και τις επιπτώσεις στην Ευρώπη

Η Κίνα ενισχύει το εμπόριο με Ινδία ενόψει των δασμών Τραμπ
Το διμερές εμπόριο ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία ανήλθε στα 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Στόχος η «καρδιά» της αμερικανικής οικονομίας - Πώς θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ
Οι Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν «από θέση ισχύος», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ο Σέρτζιο Ερμότι έλαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Κέρδη ρεκόρ για την Illy Caffe το 2024 - Αγορές «χρυσωρυχεία» σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Διψήφιο ποσοστό αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Illycaffe - Θολώνουν τις προοπτικές οι αυξήσεις τιμών του καφέ

Στο «Rose Garden» θα... ανθίσουν δασμοί 20% - Τα νεότερα σενάρια για τις ανακοινώσεις Τραμπ
Οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων θα αποφέρουν πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων