![Ιλον Μασκ: Πώς εξηγούνται οι «κωλοτούμπες» για Twitter και Ουκρανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/intro-1.jpg)
Με περιουσία η οποία αποτιμάται σήμερα σε περίπου 230 δισ. δολάρια και ξεπερνά το ΑΕΠ της Ελλάδας και πολλών ακόμη χωρών, ο Ίλον Μασκ διαθέτει αναμφίβολα την εμβέλεια και τη δυνατότητα να βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο και να επηρεάζει καίρια τις εξελίξεις.
Είναι κάτι, μάλιστα, που ισχύει τόσο σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο όσο όμως και σε πολιτικό, στο οποίο ο Μασκ έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να αναμιχθεί.
- Διαβάστε επίσης: Μασκ, Twitter και Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος
Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, το αφεντικό της Tesla και της Space-X βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για δύο λόγους: Αφενός, με την ειρηνευτική πρόταση που κατέθεσε για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και, αφετέρου, με την επαναφορά της αρχικής του πρότασης για την εξαγορά της Twitter.
Διπλή στροφή, για Ουκρανία και Twitter
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, ο Μασκ μοιάζει να έκανε στροφή 180 μοιρών. Αναγκάζοντας πολλούς να αναρωτηθούν εάν το έκανε βάση σχεδιασμού, επειδή κατάλαβε ότι δεν είχε άλλη επιλογή ή διότι απλώς ήθελε να αναστατώσει τους πάντες.
- Διαβάστε επίσης: Ο Μασκ συμβουλεύει τον «μικρό Ίλον»
Όσον αφορά στην Ουκρανία, το φιλορωσικό σχέδιο που παρουσίασε έρχεται σε σαφή αντίθεση με τη στάση που είχε τηρήσει στις αρχές του πολέμου. Όταν, δηλαδή, με το δορυφορικό σύστημα Starlink, είχε διασφαλίσει τη συνέχιση των ζωτικής σημασίας επικοινωνιών για τους Ουκρανούς, σπάζοντας το μπλακάουτ που επιχειρούσε να επιβάλει η Μόσχα.
Στο θέμα της Twitter, επίσης, προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση το γεγονός ότι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος είχε προσπαθήσει να αποσύρει την πρόταση εξαγοράς, καταγγέλλοντας τον όμιλο για ψευδή στοιχεία όσον αφορά στους χρήστες του, τώρα επανάφερε στο τραπέζι την αρχική του προσφορά, ύψους 44 δισ. δολαρίων. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι η δικαστική διαδικασία που προκλήθηκε μετά την αντίδραση του ομίλου θα ακυρωθεί.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/twitter-600x384.jpg)
Η εμπειρία του Bitcoin
Τι έχει, λοιπόν, στο μυαλό του ο Ίλον Μασκ όταν κάνει αυτές τις κινήσεις και τις «κωλοτούμπες»; Γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουμε – πράγμα πολύ πιθανό; Έπεσε θύμα των δικών του μεγάλων φιλοδοξιών; Ή απλώς θέλει να αποδείξεις στις αγορές και τους πολιτικούς ότι μπορεί να τους κάνει να χορεύουν στον δικό του ρυθμό, φυσικά με το αζημίωτο για τον ίδιο;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο δεν πρέπει να εκπλήσσει. Κι αυτό διότι υπάρχει το παράδειγμα του Bitcoin, το οποίο κυριολεκτικά ανεβοκατεβαίνει με βάση τα «τιτιβίσματα» του Μασκ.
Όποτε ανακοινώνει ή αφήνει να εννοηθεί ότι θα το εντάξει (όπως και άλλα κρυπτονομίσματα) στο χαρτοφυλάκιό του και στις συναλλαγές των εταιρειών του, προκαλείται έντονα ανοδική πορεία. Αντιθέτως, όταν διαμηνύει πως «κλείνει τις θέσεις» του ή διακόπτει την αγοραπωλησία μοντέλων της Tesla έναντι κρυπτονομισμάτων, ακολουθεί μια εξίσου έντονη «βουτιά».
Απέναντι σε Γκέιτς και Μπέζος
Πρωτόγνωρη δεν είναι ούτε η εμπλοκή του με καίρια ζητήματα που κυριαρχούν στην κοινωνία και την πολιτική αντιπαράθεση. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι οι θέσεις του για τα μέτρα κατά της πανδημίας και ειδικά τα lockdown (που έκαναν αρκετούς να τον θεωρήσουν ομοϊδεάτη του… Ντόναλντ Τραμπ), όπως επίσης και για την περιβαλλοντική κρίση και την κλιματική αλλαγή, τον έχουν επανειλημμένως φέρει σε αντιπαράθεση με άλλους μεγιστάνες του πλούτου, σαν τον Μπιλ Γκέιτς και τον Τζεφ Μπέζος.
Πρακτικά, λοιπόν, όλες οι ερμηνείες είναι δυνατές για την – φαινομενικά αλλοπρόσαλλη – στάση του Μασκ σε μια σειρά θέματα. Ειδικά, ωστόσο, στην περίπτωση της Twitter, τα περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι επιχείρησε να στήσει μια παγίδα στην οποία έπεσε μέσα.
Ο ίδιος, βεβαίως, δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχθεί. Γι’ αυτό και δήλωσε ότι «η εξαγορά της Twitter είναι ο επιταχυντής για τη δημιουργία της Χ, της εφαρμογής που θα αφορά τα πάντα».
Δεν αποκλείεται. Άλλωστε, για έναν άνθρωπο με τη δική του ισχύ, είναι πιο εύκολο κάθε εμπόδιο να μετατρέπεται σε ευκαιρία – έστω κι αν του κοστίζει μερικές δεκάδες δισ. παραπάνω…
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου