
Η Ευρώπη μπορεί να καταφέρει να βγάλει τους κρύους χειμερινούς μήνες, καθώς οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες, ωστόσο το επόμενο έτος η ενεργειακή κρίση θα είναι ακόμα βαθύτερη προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν γεμίσει δεξαμενές αποθήκευσης κοντά στο 90% περίπου της χωρητικότητάς τους, μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν τους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, έχουν υποχωρήσει, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι βραχύβιο καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άλλες εναλλακτικές λύσεις για τις παραδόσεις με ρωσικούς αγωγούς.
Το θέμα του πλαφόν
Για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου τιμών , αλλά το μπλοκ των «27» είναι διχασμένο καθώς ορισμένες χώρες ανησυχούν ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να δυσκολέψει την εξασφάλιση του εφοδιασμού.
Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Αύξηση του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη από το 2024
«Με τις αποθήκες φυσικού αερίου σχεδόν στο 90%, η Ευρώπη θα επιβιώσει τον ερχόμενο χειμώνα με μερικές μόνο μελανιές, όσο δεν υπάρχουν πολιτικές ή τεχνικές εκπλήξεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Φινλανδία ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της IEA.
Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 89 % από 28% που ήταν στο τέλος του χειμώνα.
Ωστόσο, οι πραγματικές προκλήσεις θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν οι αποθηκευτικοί χώροι θα πρέπει να γεμίσουν ξανά, αφού η υψηλή χειμερινή ζήτηση θα περιορίσει την πλήρωση στο 25%-30%.
«Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολος», είπε ο Μπιρόλ.
Μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, οι αγωγοί Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία ήταν μια από τις κύριες πηγές φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης.
Τρεις από τις τέσσερις γραμμές έχουν απενεργοποιηθεί, μετά από τις τεράστιες διαρροές που εντοπίστηκαν με τη Δύση, αλλά και τη Ρωσία να μιλούν για δολιοφθορά.


Latest News

Πόσο κοστίζει ο εκσυγχρονισμός των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ
Προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας - Θα διπλασιαστεί η ζήτηση

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Έτοιμη για λειτουργία η πρώτη μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου
Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι αναφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ+ τον Μάιο
Η παραγωγή στο πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί στα 135.000 βαρέλια την ημέρα με βάση τον σχεδιασμό του Οργανισμού

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»