Η Ρωσία πρέπει να είναι μέρος των ερευνών για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους δύο αγωγούς αερίου Nord Stream, στη Βαλτική θάλασσα.
Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Μέχρι τώρα, από εκείνες τις συνεντεύξεις Τύπου που έλαβαν χώρα στη Δανία και στη Σουηδία, ακούσαμε ανησυχητικές δηλώσεις πως οποιαδήποτε συνεργασία με τη ρωσική πλευρά αποκλείεται», είπε ο Πεσκόφ
«Εμείς, προφανώς, θα περιμένουμε κάποια διευκρίνιση για αυτό καθώς πιστεύουμε πως, αναμφίβολα, η συμμετοχή της ρωσικής πλευράς στην εξέταση της περιοχής που έχει υποστεί ζημιές και στην έρευνα του τι συνέβη θα πρέπει να είναι υποχρεωτική», πρόσθεσε.
- Διαβάστε επίσης: Nord Stream: Σε «εκατοντάδες κιλά ΤΝΤ» αντιστοιχούν οι εκρήξεις – Προκάλεσαν σεισμούς 2 Ρίχτερ
«Δολιοφθορά»
Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΝΑΤΟ λένε πως η επίθεση στους δύο αγωγούς Nord Stream ήταν μια πράξη δολιοφθοράς.
Την Παρασκευή ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους τους, κατηγορίες που απέρριψε η Ουάσινγκτον. Η Ρωσία απορρίπτει από την πλευρά της τις «ανόητες» όπως τις αποκάλεσε θεωρίες στη Δύση ότι προκάλεσε εκείνη τη δολιοφθορά στους αγωγούς.
Οι διαχειριστές των δύο αγωγών Ρωσίας-Γερμανίας δήλωσαν πως δεν μπορούν προς το παρόν να επιθεωρήσουν τα τμήματα των αγωγών που έχουν υποστεί ζημιές λόγω περιορισμών που επιβάλλουν οι αρχές της Δανίας και της Σουηδίας, στα χωρικά ύδατα των οποίων συνέβησαν οι εκρήξεις και οι διαρροές.
Επιτόπια έρευνα
Η διαχειρίστρια εταιρία Nord Stream 2 AG, με έδρα την Ελβετία, δήλωσε χθες, Τρίτη, πως θα εξετάσει την κατάσταση των αγωγών μόλις ολοκληρωθεί μια αστυνομική έρευνα «στον τόπο του εγκλήματος» και αρθεί ο αποκλεισμός.
Αργότερα χθες, η Nord Stream AG, διαχειρίστρια του παλαιότερου αγωγού Nord Stream 1, δήλωσε πως ενημερώθηκε από τις αρχές της Δανίας ότι η παραλαβή των απαραίτητων αδειών προκειμένου να διενεργηθεί μια επιθεώρηση μπορεί να πάρει πάνω από 20 εργάσιμες ημέρες.
Για την κατάσταση στα μέτωπα
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην ενσωμάτωση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία και τις στρατιωτικές υποχωρήσεις, λέγοντας πως η Μόσχα θα συνεχίσει με τα σχέδια προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.
«Θα είναι με τη Ρωσία για πάντα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούιτιν επισημοποίησε σήμερα την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών παρά τις μεγάλες υποχωρήσεις στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες ημέρες που συρρίκνωσαν το μέγεθος του κατειλημμένου εδάφους που ελέγχει η Μόσχα.
- Διαβάστε επίσης: Nord Stream: Στόχος «κρατικής τρομοκρατίας», λέει η Ρωσία
Η κατάσταση στη Λιμάν
Νωρίτερα, ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της διορισμένης από τους Ρώσους αυτονομιστικής διοίκησης στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, δήλωσε πως το μέτωπο γύρω από την πόλη Λιμάν, την οποία ανακατέλαβε η Ουκρανία στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, «σταθεροποιείται», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Σύμφωνα επίσης με το RIA, ο Πουσίλιν είπε πως ρωσικές μονάδες ενισχύουν και πάλι τις αμυντικές γραμμές κοντά στη Λιμάν.
Το Reuters σημειώνει πως δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες που αφορούν το μέτωπο του πολέμου.
Αντεπίθεση
Στο μεταξύ, αξιωματούχος της ρωσικής κατοχικής διοίκησης στην περιοχή της Ουκρανίας Χερσώνα δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή ανασυντάσσονται για μια αντεπίθεση, μετέδωσε το RIA.
Ο Κίριλ Στρεμούσοφ δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το RIA, πως οι ρωσικές δυνάμεις «ανασυντάσσονται προκειμένου να συγκεντρώσουν τη δύναμή τους και να επιφέρουν ένα ανταποδοτικό χτύπημα».
ΗΠΑ και Κριμαία
Αναφορικά με τα σχόλια αξιωματούχου του Πενταγώνου χθες, Τρίτη, ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό που έχει λάβει από τις ΗΠΑ προκειμένου να πλήξει στόχους στην Κριμαία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά επικίνδυνα» και απόδειξη της άμεσης ανάμιξης των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium