Την επόμενη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα υποβαθμίσει περαιτέρω την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% το 2023, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικαλούμενη τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης και χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Η κ. Γκεοργκίεβα είπε ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία «σκοτεινιάζουν» δεδομένων των κραδασμών που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κλιματικές καταστροφές σε όλες τις ηπείρους, και η κατάσταση θα μπορούσε κάλλιστα να επιδεινωθεί.
«Βιώνουμε μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία, από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας… σε έναν κόσμο με μεγαλύτερη ευθραυστότητα – μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και πιο συχνές και καταστροφικές φυσικές καταστροφές», είπε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Georgetown.
Διαβάστε επίσης – «Μαύρα» σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία – Τι λένε διεθνείς αναλυτές
Η νέα τάξη πραγμάτων
Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η παλαιά τάξη πραγμάτων, που χαρακτηρίζεται από την τήρηση των παγκόσμιων κανόνων, τα χαμηλά επιτόκια και τον χαμηλό πληθωρισμό, δίνει τη θέση της σε μια τάξη στην οποία «κάθε χώρα μπορεί να εκτροχιαστεί πιο εύκολα και πιο συχνά».
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι όλες οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – Ευρώπη, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες – επιβραδύνουν τώρα, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, που ήδη πλήττονται σκληρά από τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
«Το ΔΝΤ θα μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2023 από 2,9%, στην τέταρτη προς τα κάτω αναθεώρησή του φέτος, όταν θα δημοσιεύσει τις Παγκόσμια Οικονομικές Προοπτικές την επόμενη εβδομάδα» τόνισε χαρακτηριστικά χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό. Για το 2022 θα αφήσει αμετάβλητη την τρέχουσα πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,2%.
Η συνάντηση ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παγκόσμιοι οικονομικοί κίνδυνοι θα κυριαρχήσουν στις ετή σιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, που συγκεντρώνουν υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες από όλο τον κόσμο.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δουν τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος ή το επόμενο έτος , είπε η Γκεοργκίεβα.
«Και, ακόμη και όταν η ανάπτυξη είναι θετική, θα μοιάζει με ύφεση λόγω της συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων και της αύξησης των τιμών», υπογράμμισε.
Συνολικά, το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τώρα έως το 2026. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας και ισοδυναμεί με «μαζική οπισθοδρόμηση», πρόσθεσε.
Η διαίρεση του κόσμου
Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε επίσης ότι η διαίρεση της παγκόσμιας οικονομίας σε μπλοκ που υποστηρίζουν τη Ρωσία, αντιτίθενται ή «κάθονται στον πάγκο» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία θα καταλήξει τελικά να πλήξει περισσότερο τους φτωχούς ανθρώπους.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαλυθεί ο κόσμος», είπε. «Αν πάμε σε ένα σημείο όπου αποκόψουμε μέρη του κόσμου το ένα από το άλλο, θα είναι οι φτωχοί στις πλούσιες χώρες και θα είναι οι φτωχές χώρες που θα φέρουν το κύριο βάρος των επιπτώσεων του».
Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και είναι πιθανά περισσότερα οικονομικά σοκ, ανέφερε, προειδοποιώντας ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι ανησυχίες για τη ρευστότητα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ταχεία και άτακτη ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Επιμένει ο πληθωρισμός
Η Γκεοργκίεβα είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται αποφασιστικά, ακόμη και αν η οικονομία επιβραδυνθεί.
Αναφερόμενη στα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται ως απάντηση στις υψηλές τιμές της ενέργειας, υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά: «Με άλλα λόγια, ενώ η νομισματική πολιτική πατάει τα φρένα, δεν θα πρέπει να έχουμε μια δημοσιονομική πολιτική που πατάει το γκάζι. Αυτό θα προκαλούσε μια πολύ σκληρή και επικίνδυνη πορεία.”
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη