Η Αττική αλλάζει και δεν είναι μόνο το mega project του Ελληνικού που κάνει τη διαφορά. Περιοχές οι οποίες δεν ήταν ποτέ στην κατηγορία του «φιλέτου», σήμερα μέσω αστικών αναπλάσεων, μικρότερων και μεγαλύτερων, διεκδικούν μια νέα ευκαιρία, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με την κοινωνία και το οικονομικό γίγνεσθαι.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Πειραιάς και η ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από τον νέο σταθμό του μετρό «Πειραιάς», καθημερινά περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι εργάζονται, κατοικούν και διασκεδάζουν εκεί που κάποτε ήταν οι εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, δίνοντας ζωή σε μια περιοχή που είχε ερημώσει. Πίσω από την αναβίωση και επανάχρηση των βιομηχανικών κτιρίων βρίσκεται η Dimand Real Estate, η οποία επενδύοντας πάνω από 150 εκατ. ευρώ μετέτρεψε τρία κτίρια σε ένα νέο office hub 65.000 τ.μ. Στην επένδυση συμμετείχε και η EBRD.

Πλέον η εταιρεία έχει περάσει στη δεύτερη φάση της ανάπλασης, με την κατασκευή δύο νέων οικιστικών έργων 92-95 εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) να ξεκινά στο τέλος του χρόνου. Είχε προηγηθεί ένα αντίστοιχο κτίριο το οποίο αγοράστηκε από την Premia Properties.

Διαβάστε ακόμα: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα δασικά αυθαίρετα

Οι νέοι χρήστες

Στην ίδια περιοχή, ο Πύργος Πειραιά από κτίριο-φάντασμα, κενό για δεκαετίες, μετατρέπεται στον πρώτο βιοκλιματικό ουρανοξύστη της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED.

Με 19.000 τ.μ. γραφείων, 7.000 τ.μ. εμπορικών χώρων και 700 τ.μ. χώρων εστίασης, θα παραδοθεί στους νέους χρήστες του τον Οκτώβριο του 2023, εννέα μήνες πριν από τη συμβατική υποχρέωση που έχει αναλάβει η κοινοπραξία Dimand – EBRD – Prodea, η οποία έχει την εκμετάλλευση του έργου έπειτα από παραχώρηση για 99 χρόνια. Ηδη για το 65% των χώρων έχουν υπογραφεί προσύμφωνα μίσθωσης. Στον Πύργο, θα κάνει το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά γνωστή λιανεμπορική αλυσίδα, ενώ κλεισμένη είναι και η συμφωνία για τους χώρους εστίασης στον τρίτο όροφο.

Επιπλέον, μεταξύ των χρηστών θα είναι μια premium αλυσίδα γυμναστηρίων, ενώ στα γραφεία θα εγκατασταθούν περί τις 10 εταιρείες. Στον περιβάλλοντα χώρο θα γίνουν φυτεύσεις σε 1.000 τ.μ., ενώ υπάρχει η πρόβλεψη μίσθωσης θέσεων στον χώρο στάθμευσης του OΛΠ, που θα συνδέεται με τον Πύργο μέσω πεζογέφυρας, η οποία θα κατασκευαστεί από τον Δήμο Πειραιά.
Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά ανέρχεται στο 1,01 εκατ. ευρώ, με αναπροσαρμογή 2% ετησίως. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 77,8 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Τα 3+1 μέτρα στήριξης της οικοδομής – Όλα όσα αλλάζουν

Tο οικόπεδο της ΒΕΛΚΑ

Το 2025 θα έχει μεταμορφωθεί και το βιομηχανικό ακίνητο όπου στεγαζόταν η πρώην ΒΕΛΚΑ, ακριβώς δίπλα στο γήπεδο του Ολυμπιακού.

Πρόκειται για την κοινή επένδυση των Dimand και AVAX Development, με το ποσοστό της πρώτης να φθάνει το επόμενο διάστημα στο 65% στην 3V AE, η οποία έχει στην κατοχή της το ακίνητο επιφανείας περίπου 18.730 τ.μ.

Προβλέπεται η ανάπτυξη συγκροτήματος μεικτών χρήσεων (κατοικίες, γραφεία), με τη συνολική δομήσιμη επιφάνεια να υπολογίζεται σε 57.500 τ.μ.

Η πίσω αυλή της Αθήνας

Μια νέα πόλη μέσα στην πόλη προβλέπεται να δημιουργηθεί και στον Βοτανικό, ο οποίος, αν και μόλις δύο χιλιόμετρα από την Ομόνοια, εξακολουθεί να μην περιποιεί τιμή για την ελληνική πρωτεύουσα. Εγκαταλελειμμένα κτίρια, παράνομες βιομηχανίες, έλλειψη ρυμοτομίας. Όχι όμως για πολύ.

Το project της διπλής ανάπλασης προχωρά, με τα μεγάλα έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ να έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται οι δύο διαγωνισμοί για τις υποδομές και το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Σημαντικό παράγοντα μεταβολής των οικονομικών χαρακτηριστικών της περιοχής θα αποτελέσει και ο νέος Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα κόστους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Softex και Soulis

Αυτές οι παρεμβάσεις σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων δεν είναι οι μόνες, καθώς δρομολογούνται ιδιωτικά έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες να μετεγκατασταθούν στην περιοχή» λέει στο «Βήμα» η κυρία Ολγα Ιτσιου, Chief Operations Officer της Dimand, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα της θέσης του Βοτανικού (μετρό, δίπλα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες κ.λπ.).

Η Dimand σχεδιάζει συγκρότημα με χρήσεις γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας 79.827 τ.μ., με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold, στις πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex). Πρόκειται για επένδυση 159,6 εκατ. ευρώ. Στην περιοχή ιδιοκτησία έχει και η Premia Properties, το πρώην εργοστάσιο της Soulis. Η επιφάνεια του οικοπέδου ανέρχεται σε 10.799 τ.μ. και διαθέτει κτίρια 10.857 τ.μ. Η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ έχει καταλήξει στο σχέδιο αξιοποίησης, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. Στην Ακαδημία Πλάτωνος ακίνητο 8.094 τ.μ. διαθέτει η Reds. Η εταιρεία αναφέρει πως εξαιτίας της μακρόχρονης δέσμευσης του ακινήτου της έχει καταθέσει αγωγές κατά του Δημοσίου και στο ΣτΕ για τη μη ολοκλήρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Το Βήμα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Σπίτι μου 2: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος-Όλες οι λεπτομέρειες
Ακίνητα |

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος Σπίτι μου 2 - Όλες οι λεπτομέρειες

Στις 15 Ιανουαρίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Σπιτι μου 2 ,μέσω του οποίου οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία με χαμηλότοκα δάνεια