«Να επανέλθει στην πραγματικότητα» κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβαση του νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση που γίνεται στην ολομέλεια, επί του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων.
«Η κυβέρνηση με ένα συνεκτικό ρεαλιστικό πλέγμα μέτρων, που καλύπτει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι λειτουργεί υπεύθυνα, ψύχραιμα και δυναμικά», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αποδεικνύει, ότι μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει γενναία και αποτελεσματικά, όσο μπορεί περισσότερο, τους πολίτες απέναντι στο μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας, πανευρωπαϊκά, των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Αποδεικνύει ότι μπορεί να μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Αποδεικνύει ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί κοινωνική πολιτική με πρόνοια για τους πιο αδύναμους. Αυτά διότι η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης εκπέμπει συνέπεια, έχει συνέχεια και αποπνέει σταθερότητα».
Διαβάστε επίσης – Σταϊκούρας: Επίσκεψη στα γραφείου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου
Δύσκολη εξωγενής κρίση
Ο υπουργός είπε ότι ζούμε μια «δύσκολη εξωγενή κρίση που επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών και σημαντικά οικογενειακούς και κρατικούς προϋπολογισμούς». Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει χτίσει «αναχώματα».
Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας – Σκυλακάκης: Η Ελλάδα μεταβαίνει σε μια νέα εποχή
Σε αυτά τα στοιχεία ο κ. Σταϊκούρας συμπεριέλαβε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη φέτος με ρυθμούς 5,3%, «ρυθμοί υψηλότεροι των εκτιμήσεων που είχαν γίνει πριν από λίγους μήνες».
«Η χώρα αναπτύσσεται πολύ πιο ισχυρά, σαφέστατα, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πιθανότατα είμαστε και ανάμεσα στις πρώτες σε ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης φέτος», είπε ο υπουργός Οικονομικών που επισήμανε ότι σημειώνεται «ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων και ρεκόρ εξαγωγών» και αυτό σημαίνει, τόνισε, διαφοροποίηση των αγορών και θέσεις απασχόλησης. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η χρονιά κλείνει με ταξιδιωτικές εισπράξεις, υψηλότερες του 2019.
Όπως εξάλλου ενημέρωσε τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, «ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ήταν 32% αυξημένος, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, σταθερές κάθε μήνα, είναι υψηλότερες κατά 30%. Η βιομηχανική παραγωγή, με υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι αυξημένη κατά 8,4%. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, βελτιώθηκε».
«Φορολογική συνείδηση»
Σε σχέση με την φορολογική ικανότητα των πολιτών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι «οι πολίτες δείχνουν εξαιρετική φορολογική συνείδηση, έχουν αποπληρώσει ήδη το 56% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, το 62% του ΕΝΦΙΑ, οι επιχειρήσεις πλήρωσαν 1 δισ. ευρώ επιστρεπτέες προκαταβολές, ένα στα δύο ΑΦΜ, δηλαδή 252.000 ΑΦΜ, το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών, βεβαίως μειωμένο και με έκπτωση». Όλα αυτά, όπως είπε, συνιστούν το θετικό αποτέλεσμα των μειώσεων φόρων που έχει υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Ταυτόχρονα δε, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, η ανεργία συρρικνώθηκε σημαντικά και οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξάνουν.
«Η ελληνική οικονομία έχει υψηλές αντοχές. Έχουμε χτίσει ισχυρά αναχώματα και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε διάφορες κρίσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που δεν αρνήθηκε ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη εξωγενή κρίση, κυρίως στο ενεργειακό πεδίο, που οδηγεί σε εκτόξευση του πληθωρισμού που στην Ελλάδα είναι στο επίπεδο 12,1%. Κάλεσε όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι πρωτόγνωρος, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, καθώς το Βέλγιο έχει πληθωρισμό 12%, η Γερμανία 11%, η Εσθονία 24,2%, η Λιθουανία 22,5%, η Ολλανδία έχει 17,1%, η Αυστρία έχει 11%, Τσεχοσλοβακία έχει 13,6%. «Φαίνεται να ζούμε με την ακρίβεια, σε όλη την Ευρώπη, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Έχουν επικαιροποιηθεί προς το δυσμενέστερο όλες οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, δείχνοντας ότι θα έχουμε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και του χρόνου. Άρα χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και συνετοί στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Για τον προϋπολογισμό
Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και την αναθεώρηση των προβλέψεων του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ίδια περίοδο πέρυσι, εκτιμούσε πληθωρισμό για την Ελλάδα 1% και τώρα εκτιμά 8,9%, το ΔΝΤ εκτιμούσε 0,4% για την Ελλάδα και τώρα λέει 6,1%. «Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι είμαστε οι μόνοι που αναθεωρούμε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό; Κάθε μήνα η ΕΚΤ αναθεωρεί τα στοιχεία. Είναι δυνατό σε ανακοινώσεις, να παρουσιάζεται η εικόνα ότι η ελληνική κυβέρνηση έπεσε έξω, όταν όλοι στην Ευρώπη έχουν πέσει έξω; Η κατάσταση είναι χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Το πρόβλημα έχει μεγαλύτερη ένταση και θα διαρκέσει περισσότερο», είπε ο υπουργός Οικονομικών που τόνισε όμως ότι «η πολιτεία, με ρεαλιστικό, συνετό και γενναίο τρόπο, να ενισχύσει όσο μπορεί περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Επενδύσεις
«Φέτος είχαμε της τάξεως 13 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. είναι δημοσιονομικά. Τα άλλα προκύπτουν από το μηχανισμό που φτιάξαμε, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να επιδοτούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τα υπερκέρδη των εταιρειών», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως στο τελευταίο Eurogroup «μοιράστηκε μελέτη» με συγκριτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα, μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ, έχει δώσει το πιο γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης, ύψους 2% του ΑΕΠ. Επικαλέστηκε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που κάνει τη μεγαλύτερη ανάκτηση υπερκερδών εταιρειών στο πεδίο της ενέργειας, από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.
«Επιβεβαιώνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι ο μηχανισμός που χτίσαμε το καλοκαίρι, ώστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά με σημαντική συμβολή των παρόχων, λειτουργεί, με τον καλύτερο εφικτό τρόπο και καλύπτουμε τμήμα της μεγάλης επιβάρυνσης που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε πως «αν δεν υπάρξει άμεσα κοινή ευρωπαϊκή λύση, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ακόμα πιο γενναία ακόμα πιο ριζικά, το πρόβλημα στη ρίζα του». Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι «θα φτάσει η Ευρώπη στο σημείο να αντιληφθεί ότι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, λειτούργησε με αργά αντανακλαστικά, σε μια κρίση που επηρεάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες. Αυτό σε αντιδιαστολή, με την ταχύτητα με την οποία λειτουργήσαμε οι υπουργοί Οικονομικών, τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο του 2020, όταν έγκαιρα γενναία, αφήσαμε στην άκρη δημοσιονομικούς κανόνες και διοχετεύσαμε σημαντικούς πόρους στην πραγματική οικονομία».
Όμως, σημείωσε, σε αντίθεση με τον ρεαλισμό της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση λέει πως αυτά είναι λίγα και πρέπει η κυβέρνηση να δώσει περισσότερα, αλλά τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «οδηγούν τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».
«Εμείς τα ταμειακά διαθέσιμα, που κινούνται σε ασφαλή επίπεδα, τα χτίσαμε όταν βγαίναμε και βγαίνουμε στις αγορές, μέσα στο 2022, με αρκετά ευνοϊκούς όρους και λόγω της διεθνούς συγκυρίας αλλά και λόγω της εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, σηκώσαμε αρκετά λεφτά. Σηκώσαμε 34,5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Δηλαδή από ταμειακά διαθέσιμα 38 δισ., αυτή η κυβέρνηση σήκωσε από τις αγορές 34,5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Έχει μεγάλη διαφορά συνεπώς, πως χτίζεις τα ταμειακά διαθέσιμα. Τα χτίζεις από την υπερφορολόγηση των πολιτών, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ή από διορατικές εκδόσεις χρέους, όπως έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ;», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχτισε ταμειακά διαθέσιμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχτισε ταμειακά διαθέσιμα από την υπερφορολόγηση».
Σε σχέση με την αύξηση των εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «είναι συνδεόμενα με αύξηση εσόδων από τον τουρισμό κατά 7,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε έσοδα ΦΠΑ παραπάνω 1,4 δισ. ευρώ, από την αύξηση της ιδιωτικής πραγματικής κατανάλωσης 9 δισ. που αντιστοιχούν σε έσοδα ΦΠΑ 1,6 δισ.. Και υπάρχει πράγματι και ένα μέρος αύξησης που προέρχεται από τα υψηλότερα έσοδα, εξαιτίας της ακρίβειας. Και τι κάνουμε; Για παράδειγμα στα καύσιμα; Παίρνουμε τα υψηλότερα έσοδα εξαιτίας της ακρίβειας, που πληρώνουμε όλοι μας και τα επιστρέφουμε στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη. Κάνουμε και κοινωνική πολιτική. Έχουμε άλλο 1 δισ. αυξημένα έσοδα φυσικών προσώπων, γιατί αυξήθηκαν οι μισθοί και τα εισοδήματα, για το 2022. Υπολογίζονται σε 7%. Έχουμε και στα νομικά πρόσωπα αύξηση άλλα 500 εκατομμύρια».
Έφη Αχτσιόγλου: Προστασία των ολιγοπωλιακών κερδών
Νωρίτερα, η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ότι η Ελλάδα είναι η μία από τις τέσσερις χώρες στην Ευρώπη, όπου το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται από το 2019 μέχρι το 2021. Αναφέρθηκε επίσης στη διεύρυνση των ανισοτήτων. «Στη χώρα μας υπάρχει μια ξεκάθαρη αύξηση των ανισοτήτων από το 2019 και μετά. Αποτυπώνεται στους επίσημους δείκτες. Ας ενημερωθεί και ο κ. Μητσοτάκης, να μην εκτίθεται όταν δίνει συνεντεύξεις και λέει ότι τάχα μείωσε τις ανισότητες», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι «το εισόδημα που κατέχει το 20% των πλουσιότερων ατόμων διευρύνεται, ενώ το εισόδημα που κατέχει το 20% των φτωχότερων ανθρώπων διαρκώς συρρικνώνεται».
Σε σχέση με τον πληθωρισμό, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «είναι 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη, σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Ακόμα χειρότερα, είπε εξάλλου, είναι τα πράγματα για τον ενεργειακό πληθωρισμό. «Πάλι σε σχέση με την Ευρώπη, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση στον ενεργειακό πληθωρισμό, δηλαδή στην αύξηση του κόστους των τιμών της ενέργειας για τις επιχειρήσεις και στην τρίτη θέση σε ό,τι αφορά την αύξηση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά», είπε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι και σε όρους αγοραστικής δύναμης, οι πολίτες στην Ελλάδα βρίσκονται στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη.
«Τι δείχνουν όλα αυτά; Όλα αυτά δείχνουν ότι σε μια αναμφίβολα υπαρκτή διεθνή κρίση, στην Ελλάδα βιώνουμε έναν ακραίο συνδυασμό. Έναν συνδυασμό ρεκόρ στην άνοδο των τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και καθήλωση του εισοδήματος, εξαιτίας της πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση», είπε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ενώ οι πολίτες δηλώνουν ότι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η οικονομία είναι εύρωστη ότι στηρίζει την αγορά και την κοινωνία.
«Υπάρχει μια τεράστια απόσταση ανάμεσα στην κοινωνική πραγματικότητα και στην αντίληψη της κυβέρνησης, μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά. Αφετέρου, όμως, δείχνει και κάτι άλλο, ότι απέναντι στη μεγάλη οικονομική και ενεργειακή κρίση έχουμε μία πολιτική η οποία όχι απλώς δεν περιορίζει το πρόβλημα, αλλά διαρκώς το διαιωνίζει. Γιατί; Αφενός διότι δεν παρεμβαίνει ρυθμιστικά στην αγορά ενέργειας, δεν βάζει αυτούς τους κανόνες οι οποίοι θα περιόριζαν την αισχροκέρδεια που υπάρχει στην ελληνική αγορά ενέργειας, η οποία λειτουργεί με όρους καρτέλ. Αφετέρου διότι δεν κάνει εκείνες τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα προστάτευαν τον κόσμο, δηλαδή κυρίως τη μείωση των έμμεσων φόρων, ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και ΦΠΑ στα τρόφιμα», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.
Αναφερόμενη στο προσχέδιο προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι τα έσοδα από ΦΠΑ το 2022 είναι κατά 4 δισ. αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. «Άρα έχουμε μια ληστρική επιδρομή στο εισόδημα των πολιτών διά του ΦΠΑ. Γιατί; Γιατί υπάρχει ακρίβεια και γιατί έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν παρεμβαίνει για να μειώσει αυτό το πρόβλημα, για να το περιορίσει, είτε μειώνοντας τους έμμεσους φόρους είτε βάζοντας κανόνες πλαφόν, δηλαδή, στην αγορά ενέργειας», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε πως η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί αυτή την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, για να κάνει υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική». Όμως τα επιδόματα, όπως τόνισε, «γυρνάνε ξανά στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Πληρώνονται διαρκώς αυτοί οι αυξημένοι λογαριασμοί και τροφοδοτείται αυτός ο φαύλος κύκλος της αισχροκέρδειας. Μία φορά από την τσέπη των πολιτών, δεύτερη φορά από την τσέπη των πολιτών διά του κρατικού προϋπολογισμού».
«Από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και παρά τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, εδώ από το Βήμα της Βουλής, ότι θα φορολογηθούν κατά 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, μέχρι τον Ιούλιο του 2022 δεν έχει εισπραχθεί ούτε 1 ευρώ. Για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022, οπότε και υπολογίζονται σε άνω των 2 δισ. τα υπερκέρδη, δεν έχει εισπραχθεί από τα δημόσια ταμεία ούτε 1 ευρώ», είπε η κ. Αχτσιόγλου.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, επέμεινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσουμε στην ίδια πολιτική, «καμία παρέμβαση στην αγορά. Κρατάμε 1 δισ. αποθεματικό, μήπως και το κάνουμε επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας και καμία μείωση των έμμεσων φόρων. Αντιθέτως, προβλέπει και αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, αυτόν τον ήδη υπεραυξημένο».
«Είναι προφανές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση η οποία έχει αποφασίσει να προστατεύσει, προστατεύει και θα προστατεύει τα ολιγοπωλιακά κέρδη. Είναι, επίσης, προφανές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση, γιατί αυτή είναι η στρατηγική της. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση η οποία όχι απλώς δεν λύνει, αλλά πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών», είπε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Τα 10 «κλειδιά» για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myProperty και ποιες χειρόγραφα – Πότε πληρώνεται ο φόρος
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη