Το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος πιστοποιήθηκε επίσημα σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς προτύπου ISO 14001:2015, αφού επιθεωρήθηκε από αναγνωρισμένο Φορέα Πιστοποίησης, που είναι διαπιστευμένος από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Φορέων Πιστοποίησης IQNet.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το πιστοποιητικό παρέλαβε ο Υποδιοικητής κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας.
Τι περιλαμβάνει
Το πεδίο πιστοποίησης καλύπτει το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στα κτίριά της στην Αττική και στην περιφέρεια (Κεντρικό Κατάστημα, Μηχανογραφικό Κέντρο Χαλανδρίου – ΜΗΚΕΧΑ, Κέντρο Διακίνησης και Επεξεργασίας Χρηματικού – ΚΕΠΕΔΙΧ – Αθηνών και Θεσσαλονίκης, 13 Υποκαταστήματα, 2 Θυρίδες) και οι οποίες περιλαμβάνουν τραπεζικές και μηχανογραφικές εργασίες, καθώς και δραστηριότητες επεξεργασίας και διακίνησης χρηματικού. Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) έχει ήδη από το 2010 λάβει πιστοποίηση κατά ISO 14001:2015 αναφορικά με τις εκτυπώσεις ασφαλείας και την παραγωγή κερμάτων και μεταλλίων.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η πιστοποίηση κατά ISO 14001 αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που εφαρμόζει η Τράπεζα στην κατεύθυνση της μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέσα από την ανάληψη συντονισμένων δράσεων και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών.
Βασικός πυλώνας
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας της Ελλάδος και σημαντική παράμετρο του στρατηγικού σχεδιασμού της. Η έμπρακτη στήριξη της Διοίκησης δηλώνεται μέσα από την Περιβαλλοντική Πολιτική της, την παροχή όλων των αναγκαίων πόρων για περιβαλλοντικές δράσεις και την προώθηση οικολογικά υπεύθυνης συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας.
Με την εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, κατά τις αρχές του διεθνούς προτύπου ISO 14001, η Τράπεζα αποδεικνύει τη διαρκή δέσμευσή της για συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων με τους εξής βασικούς στόχους:
– Συμμόρφωση με την εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και με τις διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις
– Συστηματική και αποτελεσματική διαχείριση πόρων:
- ορθολογική χρήση πρώτων υλών
- αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης
- περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας
- προστασία και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων
- – Μείωση και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση αποβλήτων
– Συμμετοχή του προσωπικού σε δράσεις αναβάθμισης περιβάλλοντος
– Αναγνώριση των περιβαλλοντικών κινδύνων και ανάληψη δράσεων για τον περιορισμό και την εξάλειψή τους
Κλιματική αλλαγή
Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως που ασχολήθηκαν συστηματικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, έχοντας συστήσει την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) το 2009 και το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας το 2021.
Τέλος, σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει να συνεχίσει να παρακολουθεί, να αξιολογεί και να βελτιώνει συστηματικά τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις μέσα και από τη συμμετοχή της στο Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (Eco-Management and Audit Scheme, EMAS).
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»