
Μια βρετανική κλινική μελέτη δεν βρήκε «καμία διαφορά» ανάμεσα στο αντιικό φάρμακο molnupiravir της Merck κατά του κορωνοϊού και σε ένα εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), όσον αφορά τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω Covid-19 στη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον.
Το χάπι δεν έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου μεταξύ των ενηλίκων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους έδειξαν ότι το χάπι μπορεί να μειώσει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών, αλλά όχι την πιθανότητα να νοσηλευθούν.
Διαβάστε επίσης – Κορωνοϊός: Pfizer vs Merck – Ποιο χάπι χάνει έδαφος;
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή Κρις Μπάτλερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο Μπάτλερ ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη ανάλυση που θα επιτρέψει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν εφεξής το χάπι, γνωστό και ως Lagevrio.
Διαβάστε επίσης – Κορωνοϊός: Τα εμβόλια προκαλούν διαταραχές περιόδου
Οι αρχικές μελέτες
Παρόλο που οι πωλήσεις του χαπιού υπολογίζονται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, οι επικριτές του θεωρούν ότι δεν έχει ακόμη αποδείξει πως παρέχει απτά οφέλη στους ασθενείς. Τα αρχικά στοιχεία μιας δοκιμής του το 2021 είχαν αναφέρει μείωση κατά 50% περίπου του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου, ποσοστό που είχε αναθεωρηθεί προς τα κάτω (στο 30%) μετά από πιο ενδελεχή ανάλυση σε επόμενο στάδιο.
Ο δρ Άντριου Χιλ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δήλωσε ότι «αν το molnupiravir δεν εμφανίζει κανένα όφελος, θα είναι δύσκολο για τις υπηρεσίες υγείας να δικαιολογήσουν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν γι’ αυτό το φάρμακο παγκοσμίως. Έχουμε δει μια παρόμοια κατάσταση και στο παρελθόν με άλλα φάρμακα Covid-19 όπως η ρεμδεσιβίρη. Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ενθαρρυντικά, αλλά οι μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές δεν έδειξαν κανένα όφελος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA

Η «χρυσή» Euroleague - Από τον Ναν και τον Βεζένκοφ στα 2.600.000 του Σλούκα
Πόσοι Έλληνες βρίσκονται στη λιστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στη Euroleague

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν
O ηθοποιός Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν πέθανε σε ηλικία 90 ετών

Νταν Κιούριακ: Οι Καναδοί αισθάνονται ότι έχουν δεχτεί επίθεση
Δύο χρόνια ανάπτυξης θα κοστίσουν οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον Καναδά δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο συνεργάτης του CD Howe Institute

Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νέα Υόρκη – «Παίρνουμε ευρωπαϊκά και πρωταγωνιστούμε σε όλη την Ευρώπη» (pics+vid)
Ο σύνδεσμος φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, βράβευσε τον ηγέτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αλλαγή ώρας: Γιατί γίνεται πάντα Κυριακή – Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μπροστά
Η αλλαγή ώρας μπορεί να αναστατώσει το σώμα μας, να προκαλέσει αϋπνίες, ημικρανίες και πονοκεφάλους

Το Χόλιγουντ «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις» της νέας εποχής Τραμπ
Ο τυφώνας Τραμπ οδηγεί και σε αλλαγές στο Χόλιγουντ - Τι ζητούν τώρα οι εταιρείες από τους δημιουργούς

Τίμησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Σύνδεσμος φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης
Κεντρικό πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης

Τα σχέδια του ΝΒΑ για επέκταση στην Ευρώπη
Το NBA σχεδιάζει την δημιουργία νέου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Ευρώπη εκ του μηδενός

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower