Μια βρετανική κλινική μελέτη δεν βρήκε «καμία διαφορά» ανάμεσα στο αντιικό φάρμακο molnupiravir της Merck κατά του κορωνοϊού και σε ένα εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), όσον αφορά τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω Covid-19 στη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον.
Το χάπι δεν έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου μεταξύ των ενηλίκων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους έδειξαν ότι το χάπι μπορεί να μειώσει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών, αλλά όχι την πιθανότητα να νοσηλευθούν.
Διαβάστε επίσης – Κορωνοϊός: Pfizer vs Merck – Ποιο χάπι χάνει έδαφος;
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή Κρις Μπάτλερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο Μπάτλερ ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη ανάλυση που θα επιτρέψει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν εφεξής το χάπι, γνωστό και ως Lagevrio.
Διαβάστε επίσης – Κορωνοϊός: Τα εμβόλια προκαλούν διαταραχές περιόδου
Οι αρχικές μελέτες
Παρόλο που οι πωλήσεις του χαπιού υπολογίζονται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, οι επικριτές του θεωρούν ότι δεν έχει ακόμη αποδείξει πως παρέχει απτά οφέλη στους ασθενείς. Τα αρχικά στοιχεία μιας δοκιμής του το 2021 είχαν αναφέρει μείωση κατά 50% περίπου του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου, ποσοστό που είχε αναθεωρηθεί προς τα κάτω (στο 30%) μετά από πιο ενδελεχή ανάλυση σε επόμενο στάδιο.
Ο δρ Άντριου Χιλ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δήλωσε ότι «αν το molnupiravir δεν εμφανίζει κανένα όφελος, θα είναι δύσκολο για τις υπηρεσίες υγείας να δικαιολογήσουν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν γι’ αυτό το φάρμακο παγκοσμίως. Έχουμε δει μια παρόμοια κατάσταση και στο παρελθόν με άλλα φάρμακα Covid-19 όπως η ρεμδεσιβίρη. Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ενθαρρυντικά, αλλά οι μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές δεν έδειξαν κανένα όφελος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Joris (Frigoglass) στον ΟΤ: «Ο κύκλος των περικοπών έκλεισε, η σκυτάλη στην ανάπτυξη»
Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αναλύει στον ΟΤ ο νέος CEO του ομίλου Frigoglass, Serge Joris – Πού μπαίνει ο πήχης των πωλήσεων – Με ποιες κατηγορίες «φλερτάρει»
VERGOS Auctions: 35 χρόνια δημοπρασίες - Το προφίλ του Έλληνα συλλέκτη
Στον ΟΤ μιλά ο managing director της VERGOS Auctions - Αποκαλύπτει τα «μυστικά» μίας δημοπρασίας, τη ελληνική αγορά και την τέχνη
Μια άγνωστη ιστορία για την Μέριλιν Μονρόε
«Είδα τις φωτογραφίες της Ντίτριχ. Εφόσον μπόρεσες να δημιουργήσεις αυτό το αποτέλεσμα με εκείνη, φαντάσου τι θα μπορούσες να κάνεις με μένα» φέρεται να είπε η Μέριλιν Μονρόε στην φωτογράφο.
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα.
Τρέλα για την Εθνική: Sold out ο αγώνας με την Αγγλία
Ο κόσμος αγκαλιάζει όσο ποτέ την προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας, αφού εξαντλήθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο τα 60.000 εισιτήρια για το μεγάλο ματς με την Αγγλία στο ΟΑΚΑ (14/11)!
Τι είναι το «brat» που «στέφθηκε» η λέξη της χρονιάς
Βrat εναντίον delulu σημειώσατε 1! - Πώς το λεξικό Κόλινς δικαίωσε την Charli XCX
Χρηστίδης (Volkswagen) στον ΟΤ: Οι κρίσιμες συνομιλίες, οι κόκκινες γραμμές και το μέλλον της βιομηχανίας
Tι αποκαλύπτει στον ΟΤ ο εκπροσώπος των εργαζομένων της Volkswagen στο IG Metall για την κρίση στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους
Πώς η κρίση της VW επηρεάζει και την... «Μπουντεσλίγκα»
Η Volkswagen δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, αλλά και ιδιοκτήτρια της ποδοσφαιρικής ομάδας Βόλφσμπουργκ