
Τη δυνατότητα σε επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους να προχωρήσουν σε αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των γεωργοκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων ώστε να δημιουργήσουν σύγχρονες ανταγωνιστικές παραγωγικές μονάδες του πρωτογενή τομέα, έρχεται να δώσει το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο προϋπολογισμός θα φτάσει έως και τα 230 εκατ. ευρώ. Οι αρχικοί πόροι του Μέτρου είναι 180 εκατ. ευρώ και «με νομικές δεσμεύσεις εκτιμάται ότι μπορούν να ανέλθουν έως τα 230 εκατ. ευρώ».
Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Μέτρα 149 εκατ. ευρώ για αγρότες και κτηνοτρόφους
Η προκήρυξη
Η προκήρυξη προβλέπεται να γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με την υποβολή των αιτήσεων να αναμένεται να εκκινήσει στο τέλος του έτους, αποκλειστικά ηλεκτρονική μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός (συνολικό κόστος επενδύσεων) εξετάζεται να φθάσει έως και στα 500.000 ευρώ ενώ θα υπάρξει εξορθολογισμός των πολύ μεγάλων εντάσεων ενίσχυσης.
H γεωργική εκμετάλλευση που μπορεί να ενταχθεί στο μέτρο θα πρέπει να λειτουργεί νόμιμα και να έχει μέγεθος σε τυπική απόδοση (σύμφωνα με το ΟΣΔΕ του έτους αναφοράς) μεγαλύτερο ή ίσο των:
– 12.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια.
– 10.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας.
– 8.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.
– 8.000 ευρώ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που αξιοποιούν τουλάχιστον 109 κυψέλες.
Σχετικά με τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, επιτρέπεται η απόδειξη της νόμιμης λειτουργίας μέχρι και την ολοκλήρωση του σχεδίου.
Δεν είναι επιλέξιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων οι κάτοχοι, έλαβαν ενίσχυση στο πλαίσιο του Μέτρου 4, που αφορά «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» και του υπομέτρου 4.1: “Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις”».
Οι επιλέξιμες επενδύσεις
Επιλέξιμα για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης θα είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε το ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τα φυσικά πρόσωπα, προϋπόθεση είναι να είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού (όχι ως νεοεισερχόμενου) ή η ιδιότητα του δικαιούχου του υπομέτρου 6.1 – Νέοι Αγρότες κατά την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή του αιτήματός του, να έχουν υποβάλλει παραδεκτή δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2022. και να είναι ενημερωμένα ασφαλιστικά και φορολογικά.
Οι κυριότερες επιλέξιμες επενδύσεις είναι οι εξής:
– Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων μεταφερόμενων οικίσκων φιλοξενίας εργατών.
– Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
– Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών.
– Επενδύσεις σε ΑΠΕ.
– Επενδύσεις σε διαχείριση αποβλήτων.
– Γενικές Δαπάνες (αμοιβές μελετητών, δαπάνες για έκδοση αδειών κ.λπ.).
Δεν θα επιδοτούνται μεταξύ άλλων η αγορά του μεταχειρισμένου εξοπλισμού, ο ΦΠΑ, οι δαπάνες για την αγορά ζώων, για την αγορά ετήσιων φυτών ή φυτών που εγκαθίστανται με σπορά και οι δαπάνες για απλή αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού.
Στα βαθμολογικά κριτήρια περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο παραγωγικός προσανατολισμός της εκμετάλλευσης, το οικονομικό μέγεθος της εκμετάλλευσης, η δυναμική του δικαιούχου και της εκμετάλλευσης, οι επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις πυρόπληκτων περιοχών, το είδος της επενδυτικής δαπάνης με έμφαση στην ψηφιακή γεωργία και τις ΑΠΕ, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η εισαγωγή / χρήση καινοτομίας και η συμμετοχή σε κλάδους προτεραιότητας της Περιφέρειας.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες