Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε διαφημιστικό σποτ με το σλόγκαν «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη». Το διαφημιστικό αυτό μήνυμα που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1992 είχε συμπέσει χρονικά με την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ, που θεωρείται η σημαντικότερη συνθήκη της Ευρωπαϊκής ηπείρου και στόχο είχε να αφυπνίσει συνειδήσεις και να κάνει το μέσο Έλληνα συνεπή και έντιμο φορολογούμενο ώστε να περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή γιατί για πλήρη πάταξη ούτε λόγος.
Σήμερα 30 χρόνια μετά το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιδιώκουν όχι μόνο να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις για τις καθημερινές συναλλαγές του για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών αλλά πηγαίνουν και ένα βήμα παρακάτω: Καλούν τους πολίτες να γίνουν φοροελεγκτές και μάλιστα με πάρα πολύ απλό τρόπο. Με ένα κινητό τηλέφωνο, μία ηλεκτρονική εφαρμογή και μία απόδειξη μπορούν να τινάξουν στον αέρα ακόμη και τα πιο εξελιγμένα συστήματα πειραγμένων ταμειακών μηχανών μπορούν να εντοπιστούν σε λίγα δευτερόλεπτα και το σημαντικότερο δεν χρειάζεται σε κάθε επιχείρηση να βρίσκεται ένας ελεγκτής. Τη δουλειά μπορεί να την κάνει και μάλιστα το ίδιο αποτελεσματικά ο πελάτης.
Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά από τη νέα εφαρμογή «appodixi» να αξιοποιήσει τα εκατομμύρια των καταναλωτών οι οποίοι εκτός των άλλων έχουν και ένα επιπλέον κίνητρο να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες: Να λάβουν ποσοστό από το πρόστιμο που θα επιβάλει το κράτος σε όσους τελικά χρησιμοποιούν μαϊμού ταμειακές μηχανές ή αποφεύγουν να δηλώσουν στην εφορία τις καθημερινές εισπράξεις.
Και τελικά η Appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποδεικνύεται το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην πραγματοποίηση ελέγχων και εντοπισμού φοροφυγάδων.
Τα αποτελέσματα είναι όντως εντυπωσιακά. Μετά από το λουκέτο σε πρατήριο καυσίμων, στον Βύρωνα, που μπήκε πριν από δύο εβδομάδες, μετά από ανώνυμη καταγγελία καταναλωτή, μέσω του app, το καμπανάκι των καταγγελιών χτύπησε ξανά στον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ.
Η επώνυμη – αυτή τη φορά – καταγγελία αφορούσε πρατήριο, στην Αλ. Παναγούλη 120 και Αγγελίωνος 15, στην Αγ. Παρασκευή. Σύμφωνα με αυτή, ο οδηγός του οχήματος διαπίστωσε ότι άλλα χρήματα πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη, που πήρε, και άλλα τελικά καταγράφηκαν στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης. Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης. Εκείνη τη στιγμή, όμως, έφτασε πελάτης, που κρατούσε απόδειξη, με ημερομηνία, 01/10/2022, αξίας 63 ευρώ, προκειμένου να πιστωθεί τους πόντους από το προσφερόμενο πρόγραμμα επιβράβευσης, που ακολουθούσε η επιχείρηση. Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη, και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία, που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ήταν μόλις… 20 ευρώ!
Και δεν είναι μόνο αυτό. Διασταύρωσαν επιπλέον την αναφορά POS με το αρχείο του φορολογικού μηχανισμού και βρήκαν άλλες 18 περιπτώσεις, κατά τις οποίες είχαν παραποιηθεί τα ποσά των αποδείξεων, σε ποσοστό 90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας!
Βρήκαν ακόμα άλλες 15 περιπτώσεις, όπου η επιχείρηση δεν είχε διαβιβάσει τις εκδοθείσες αποδείξεις στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, μέσω του συστήματος E-SEND εισροών – εκροών.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τελικά κανένας φοροφυγάς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η τεχνολογία πολλές φορές μπορεί να διευκολύνει τον απατεώνα να ξεφύγει αλλά στην περίπτωση των παράνομων λογισμικών και πειραγμένων ταμειακών μηχανών έμεινε πίσω και απ’ ότι φαίνεται θα οδηγήσει χιλιάδες που πιθανόν να παρανομούν να σπεύσουν να διορθώσουν τις ταμειακές μηχανές τους και να αποδίδουν τους φόρους τους στην εφορία. Αν δεν το πράξουν; Θα γίνουν μάρτυρες του νέου σλόγκαν που πλέον σταδιακά καθιερώνεται στη χώρα μας: «Αγαπάς την Ελλάδα; Σκανάρησε την απόδειξη»! Τα οφέλη θα είναι πολλά και για το κράτος και για τον καταναλωτή!
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας