Μπροστά στο δίλημμα να παραμείνουν σε μια χρηματιστηριακή αγορά που καταγράφει σημαντική πτώση ή στο να επιλέξουν άλλες τοποθετήσεις βρίσκονται οι επενδυτές.

Στροφή σε ασφαλή καταφύγια

Η σημαντική υποχώρηση που καταγράφουν οι χρηματιστηριακές αγορές οδήγησε πολλούς να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στις αποδόσεις των ομολόγων ή σε επενδυτικά προϊόντα χρήματος.

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Επενδυτικές ευκαιρίες ενόψει ύφεσης 

Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 23% από την αρχή του χρόνου,καταγράφοντας ένα μίνι ράλι τον Οκτώβριο, το οποίο όμως ανατράπηκε από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, που παραμένει ανθεκτική και έδωσε το σήμα της συνέχισης της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve.

Το επόμενο στοιχείο που μπορεί να δώσει μια καλύτερη εικόνα για το πως θα κινηθεί  Fed είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα

Κι αν γυρίσει η αγορά;

Eύλογα όμως υπάρχει η ανησυχία στους επενδυτές στο τι θα συμβεί αν η αγορά γυρίσει και αυτοί είναι εκτός παιχνιδιού. Η απώλεια ημερήσιων κερδών μπορεί να μειώσει τις συνολικές αποδόσεις σε βάθος χρόνος, ενώ τα προηγούμενα κατώτατα σημεία της αγοράς ακολούθησαν ισχυρά  ράλι που επιβράβευσαν όσους έμειναν στις μετοχές.

Η ιστορία δείχνει ότι η υποεπένδυση σε μετοχές μπορεί να οδηγήσει στο να χάσει ένας επενδυτής σημαντικά κέρδη. Η μέση ετήσια απόδοση των επενδυτών μειώνεται από 7,8% ετησίως σε 3,2% εάν χάσουν τις 20 καλύτερες χρηματιστηριακές ημέρες των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με μελέτη του Wells Fargo Investment Institute.

Εν τω μεταξύ, η αγορά τείνει να σημειώνει τα ισχυρότερα κέρδη της τον μήνα που ακολουθεί τον πυθμένα της, σύμφωνα με την έρευνα της Goldman Sachs. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι ο S&P 500  σημείωσε μέση απόδοση 16% κατά τη διάρκεια του μήνα που ακολούθησε το κατώτατο σημείο που εφτασε από το 1980.

Τα εταιρικά αποτελέσματα εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας

Πολλοί επενδυτές επίσης πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να κινηθούν ανοδικά οι μετοχές. Οι αποτιμήσεις δημιουργούν ανησυχία. Ο δείκτης μελλοντικής τιμής προς κέρδη του S&P 500 έχει μειωθεί σε περίπου 16 από σχεδόν 22 στην αρχή του έτους, αλλά παραμένει πάνω από το επίπεδο του 10, που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2007-2009.

Και ενώ οι εκτιμήσεις για τα κέρδη έχουν αποδυναμωθεί, ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές συνυπολογίζουν μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση. Οι εταιρικές προοπτικές θα γίνουν σαφέστερες από την επόμενη εβδομάδα, όταν θα αρχίσουν να δημοσιεύονται τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley σε ανάλυση τους επεσήμαναν ότι η χρηματιστηριακή αγορά αντιμετωπίζει περισσότερη πτώση, επισημαίνοντας τις αβεβαιότητες για τα κέρδη, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρότερου δολαρίου και της αδυναμίας στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα περιβάλλοντα μακροοικονομικών προβλέψεων που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι περισσότερες εταιρείες», έγραψαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές