Να επιλύσει όλα τα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς γεωπολιτικής φαίνεται πως έχει «βαλθεί» ο Ίλον Μασκ, και μάλιστα καταθέτοντας προτάσεις κάθε άλλο παρά κοντά στις θέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Μετά το «πακέτο μέτρων» για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, το οποίο χαιρέτισε το Κρεμλίνο, ο CEO της Tesla επανήλθε το Σάββατο προτείνοντας την παράδοση μέρους του ελέγχου της Ταϊβάν στο Πεκίνο.
- Διαβάστε επίσης: Μασκ: «Φωτιά» στο twitter με τις 4 προτάσεις για την Ουκρανία – Η απάντηση Ζελένσκι
Η «ειδική διοικητική ζώνη»
«Η πρότασή μου θα ήταν να βρούμε μια ειδική διοικητική ζώνη για την Ταϊβάν που θα είναι λογικά αποδεκτή, πιθανώς δεν θα κάνει όλους ευτυχισμένους», δήλωσε ο Μασκ στους Financial Times σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα όπου η Tesla διατηρεί μια μεγάλη παραγωγική μονάδα.
Το Σάββατο ο πρεσβευτής της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησε τον Μασκ για την πρότασή του, διευκρινίζοντας πάντως ότι η πρόταση του Πεκίνου αφορά «ειρηνική επανένωση» υπό το καθεστώς «μία χώρα, δύο συστήματα» για το νησί.
Η απάντηση του Πεκίνου
Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ο Qin Gang έγραψε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ίλον Μασκ για την έκκλησή του για ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν και την ιδέα του για τη δημιουργία μιας ειδικής διοικητικής ζώνης για την Ταϊβάν. Στην πραγματικότητα, η ειρηνική επανένωση και το “μία χώρα, δύο συστήματα” είναι οι βασικές μας αρχές για την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν και η καλύτερη προσέγγιση για την υλοποίηση της εθνικής επανένωσης», πρόσθεσε.
«Υπό την προϋπόθεση ότι η κυριαρχία, η ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας είναι εγγυημένα, μετά την επανένωση η Ταϊβάν θα απολαμβάνει υψηλό βαθμό αυτονομίας ως ειδική διοικητική περιοχή και έναν τεράστιο χώρο για ανάπτυξη», έγραψε ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ.
«Μία χώρα, δύο συστήματα»
Το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» που προτείνει το Πεκίνο προς την Ταϊπέι είναι παρόμοιο με αυτό που ισχύει στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο έχει απορριφθεί από όλα τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στην Ταϊβάν και δεν έχει δημόσια υποστήριξη, ειδικά αφότου το Πεκίνο επέβαλε έναν σκληρό νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ το 2020.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους