Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή περίπου στη 01:00 σε περιοχές της Αχαΐας και της Κορινθίας.

Σύμφωνα με αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε περίπου 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε περί τα 13 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιτέας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί στις περιοχές που έγινε αισθητή η δόνηση, ενώ και ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής ανέφερε πως από τη δόνηση με επίκεντρο τα παράλια της Δεσφίνας δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Θέλει ιδιαίτερη προσοχή ο Κορινθιακός

Για τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στον Κορινθιακό μίλησε στο in.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή του Κορινθιακού θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

«Ήταν ένας σεισμός που έγινε έντονα αισθητός σε αρκετές περιοχές, ακόμα και στην Αττική» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι οι σεισμολόγοι θα πρέπει λάβουν όλα τα στοιχεία για να μελετήσουν το φαινόμενο.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν αν η δόνηση αυτή ήταν ο κύριος σεισμός ή αν θα ακολουθήσουν και άλλες ισχυρότερες στην περιοχή.

Ευθύμιος Λέκκας: Πρόωρο να πούμε αν ήταν η κύρια δόνηση

Στο μικρό βάθος που υπολογίζεται σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο στα 5 χιλιόμετρα εστίασε την προσοχή του, μιλώντας στο in, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο για τους ειδικούς να αποφανθούν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ σημείωσε πως η σεισμική δόνηση εντάσσεται στη σεισμικότητα της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου.

Άκηs Τσελέντης: Πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα

«Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας» γράφει σε ανάρτησή του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκηs Τσελέντης.

«Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή» προσθέτει και συμπληρώνει «Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη «για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει «μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε. Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει. Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα