![Βιομηχανία: Εμπόδιο για φθηνά τιμολόγια το πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/ilektrikienergeia_ape-768x433-768x433-768x433.jpg)
Τον κίνδυνο να εκτοξευτεί από την 1η Ιανουαρίου το ενεργειακό κόστος της βαριάς βιομηχανίας επισημαίνουν στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς καθώς οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν συνάψει με τη ΔΕΗ και άλλους προμηθευτές πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης λήγουν στο τέλος του 2022.
Και το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με το ό,τι νέα πολυετή με χαμηλά τιμολόγια ρεύματος συμβόλαια δεν μπορούν να συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το εμπόδιο βρίσκεται στον μηχανισμό ανάκτησης μέρους εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς (πλαφόν).
Οι σταθερές και χαμηλές τιμές που είχαν συμφωνηθεί εδώ και δύο χρόνια διασφάλισαν τις λιγοστές βαριές βιομηχανίες της χώρας απέναντι στην ενεργειακή κρίση δίνοντας τους ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κατά τη δραστηριότητα τους στις ξένες αγορές.
Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: «Παράθυρο» για το ελληνικό πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου
Ωστόσο, και όπως αναφέρουν πηγές στον ΟΤ, επικρατεί έντονος προβληματισμός τόσο από την πλευρά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας όσο και από τη μεριά των βιομηχανιών για τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα πρέπει να συμφωνηθεί από το νέο έτος.
Διαβάστε επίσης – Ε.Ε.: Προς έγκριση ο φόρος στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών – Συνεχίζονται οι διαφωνίες για το πλαφόν
Τα PPAs
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση και την υψηλή τάση επιθυμούν να προχωρήσουν σε νέες διμερείς συμβάσεις προμήθειας ρεύματος (PPAs) με ενεργειακούς ομίλους που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ή λιγνιτική παραγωγή. Ιδίως η πράσινη ενέργεια προσφέρει χαμηλά τιμολόγια, ενώ και η λιγνιτική στην τρέχουσα συγκυρία επίσης παρέχει ανταγωνιστικές χρεώσεις με το κόστος του CO2 να βαίνει μειούμενο. Η πρόθεση των βιομηχανιών είναι να συμφωνήσουν πολυετή συμβόλαια τιμών που θα τους εξασφαλίζουν ανταγωνιστική θέση καθώς και θωράκιση στη μεταβλητότητα του ενεργειακού κόστους.
Από την άλλη μεριά και οι ενεργειακοί όμιλοι θέλουν να εξασφαλίσουν τη διάθεση της ενέργειας τους σε πελάτες της προαναφερόμενης κατηγορίας προκειμένου να πετύχουν σίγουρες ταμειακές ροές.
Το εμπόδιο
Όμως, όπως αναφέρουν στον ΟΤ, παράγοντες και των βιομηχανιών αλλά και των παρόχων ρεύματος, υφίσταται ένα σημαντικό εμπόδιο το οποίο δεν επιτρέπει να ξεκλειδώσει τις συμφωνίες και κυρίως τα ανταγωνιστικά και σταθερά τιμολόγια. Ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς (πλαφόν) που έχει εφαρμόσει από τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους ενεργειακούς ομίλους την άντληση των αναγκαίων πόρων για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε χειρισμούς αντιστάθμισης κινδύνων (hedging) και στη συνέχεια να παρέχουν με ασφάλεια τα PPAs. Το πλαφόν έχει βάλει ψαλίδι… και στα έσοδα από τα σταθερά τιμολόγια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ευχέρεια σύναψης διμερών συμβάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδίως οι βιομήχανοι έχουν θέσει το ζήτημα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος όμως, δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί για τον ακριβή χρόνο επίλυσης του προβλήματος.
Το «παράθυρο»
Όπως παρατηρούν στον ΟΤ παράγοντες των ενεργειακών ομίλων τα χέρια της πολιτικής ηγεσίας μπορούν να λυθούν από τον κανονισμό της Ευρ. Επιτροπής που συμφώνησαν πρόσφατα οι 27 υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. Πρόκειται για το έκτακτο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη μέσα στις διατάξεις του προβλέπεται η εξαίρεση από την επιβολή πλαφόν των εσόδων από διμερείς και συμβάσεις (PPAs). Έτσι, αναμένουν τις κινήσεις του υπουργείου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις βιομηχανίες και τους ενεργειακούς ομίλους.
Η ηγεσία του υπουργείου προφανώς, εκτιμούν άλλες πηγές, εμφανίζεται διστακτική καθώς αν αρθεί το πλαφόν για τα έσοδα των διμερών συμβάσεων θα έχει απώλεια πόρων για τη χρηματοδότηση των λογαριασμών νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, ο κίνδυνος οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες που συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας να πληρώνουν το ρεύμα με τιμές στα επίπεδα της χονδρεμπορικής αγοράς άνω των 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα είναι ορατός και αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο υφεσιακό χτύπημα στην οικονομία.
Πάντως, δεν αποκλείονται τους επόμενους δυόμισι μήνες κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα επιτρέψουν τις συμφωνίες με σταθερά και ανταγωνιστικά τιμολόγια ανάμεσα στους παρόχους και τις επιχειρήσεις μέσης και υψηλής τάσης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Chevron: Απολύει έως και το 20% των εργαζομένων – Γιατί ο γίγαντας του πετρελαίου χάνει… ύψος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mark-nelson-hero-2-600x396.jpg)
Η Chevron διώχνει 1 στους 5 εργαζομένους - Πώς ο πετρελαϊκός γίγαντας μεταμορφώνεται σε... λιτή εταιρεία
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron ανακοίνωσε ότι θα απλύσει το 15% έως το 20% του προσωπικού της σε ΗΠΑ και άλλες χώρες
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Φυσικό αέριο: Την σύνδεση με την Φλώρινα ανακοίνωσε η Enaon EDA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Florina_Photo-3-600x400.jpg)
Έφτασε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα- Εκδήλωση της Enaon EDA
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τον εφοδιασμό του δικτύου με φυσικό αέριο πραγματοποίησε η Enaon EDA - Στις 4.000 οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio-600x338.jpg)
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Κατά 27,2% αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024. Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ΕΕ
![Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-17-600x387.jpg)
Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στις ενεργειακές εξελίξεις
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου