
Να λάβουν επείγοντα μέτρα για να βοηθήσουν 70 εκατ. ανθρώπους που κινδυνεύουν από την επισιτιστική κρίση, που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προέτρεψε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τους υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας της G20.
Στην έναρξη της συνάντησης η Γέλεν είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του είναι υπεύθυνοι για «τεράστιο ανθρώπινο πόνο» που προκαλείται από τον πόλεμο.«Αυτό περιλαμβάνει τις αθώες ζωές που χάθηκαν από τις βάρβαρες πυραυλικές επιθέσεις του προέδρου Πούτιν σε όλη την Ουκρανία χθες», είπε.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Τουλάχιστον 48 χώρες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην επισιτιστική κρίση
Στη συνάντηση συμμετείχε εικονικά και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, που είναι μέλος της G20, Aντόν Σιλουάνοφ. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Reuters, η Γέλεν δεν αποχώρησε όταν πήρε το λόγο ο Σιλουάνοφ, που δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής τι είπε στην τοποθέτηση του.
Η Ρωσία ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση
Η Γέλεν υπερασπίστηκε την άποψη ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών από τη Ρωσία και η καταστροφή των γεωργικών υποδομών έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και την παραγωγή τροφίμων, με τον αντίκτυπο να γίνεται ιδιαίτερα αισθητός στις αναπτυσσόμενες χώρες που η Ρωσία «ισχυρίζεται ψευδώς ότι υποστηρίζει».
Τόνισε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας δεν στοχεύουν στην παραγωγή, την κατασκευή, την πώληση ή τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων, και κάλεσε τους αξιωματούχους της G20 να διασφαλίσουν ότι οι βιομηχανίες τους γνωρίζουν ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να εμποδίζουν τη ροή γεωργικών προϊόντων σε όσους τα χρειάζονται.
Διαβάστε επίσης: G20: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μπάιντεν -Πούτιν
Αυξήστε την οικονομική βοήθεια
Κάλεσε επίσης τις χώρες της G20 να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια σε πρωτοβουλίες όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Γεωργίας και Επισιτιστικής Ασφάλειας, στο οποίο η Ουάσιγκτον μόλις έδωσε 155 εκατομμύρια δολάρια, και να αποφύγουν όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει βοήθεια ύψους σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος για την παροχή κρίσιμης στήριξης σε χώρες με επισιτιστική ανασφάλεια.
Η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει επίσης την προσωρινή παύση εξυπηρέτησης του χρέους για τις φτωχότερες χώρες.


Latest News

Πλούσιους νέους Αμερικανούς αναζητά η Μποτσουάνα για τα διαμάντια της
Για να πουλήσει διαμάντια, η Μποτσουάνα αξιοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα οπως το Instagram και το TikTok

Η Ευρώπη αναζητά νέες διαστημικές συνεργασίες στην ταραχώδη εποχή Τραμπ
Η Ευρώπη θέλει να τονώσει την άμυνα της και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην άμυνα

Γιατί η Ευρώπη υστερεί στη δημιουργία υπερπλουσίων
Οι σημαντικές εμπορικές πρωτεύουσες στην Ευρώπη και οι επικερδείς τους βιομηχανίες, έδιναν την ευκαιρία για δημιουργία πλούτου αλλά τα «παλιά, καλά χρόνια» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Τα αφεντικά των Blackstone και Goldman Sachs βλέπουν με καλό μάτι τις πολιτικές Τραμπ
Δύο φωνές που εκπροσωπούν την αφρόκρεμα των CEO στις ΗΠΑ εκθειάζουν τις πολιτικές Τραμπ

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ
![Γροιλανδία: Ο ορυκτός πλούτος του νησιού που θέλει διακαώς ο Τραμπ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/greenland1-600x400.jpg)
Τι κρύβει το υπέδαφος της Γροιλανδίας; [γράφημα]
Η Γροιλανδία, είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες αλλά τα αποθέματα που μπορούν να ανακτηθούν φτάνουν το 1,5 εκατ. τόνους

Συναγερμός για τον «τυφώνα» Τραμπ - Τα σχέδια για να σωθεί εμπόριο 1,4 τρισ. δολ.
Οι δασμοί Τραμπ έχει προκαλέσουν αναστάτωση στα επιτελεία των επιχειρήσεων που προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις τους

Το αστρονομικό ποσό που έχασαν οι Αμερικανοί από επενδυτικές απάτες το 2024
Οι επενδυτικές απάτες περιλαμβάνουν γενικά ισχυρισμούς ότι ένας καταναλωτής θα έχει μεγάλες αποδόσεις επενδύοντας σε ένα νέο σύστημα κερδοφορίας

Το φλερτ της Κίνας με τους ξένους CEOs και η συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ
Η Κίνα θέλει να φέρει πίσω μεγάλες ξένες επενδύσεις μετά από ένα κύμα φυγής