Να λάβουν επείγοντα μέτρα για να βοηθήσουν 70 εκατ. ανθρώπους που κινδυνεύουν από την επισιτιστική κρίση, που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προέτρεψε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τους υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας της G20.

Στην έναρξη της συνάντησης η Γέλεν είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του είναι υπεύθυνοι για «τεράστιο ανθρώπινο πόνο» που προκαλείται από τον πόλεμο.«Αυτό περιλαμβάνει τις αθώες ζωές που χάθηκαν από τις βάρβαρες πυραυλικές επιθέσεις του προέδρου Πούτιν σε όλη την Ουκρανία χθες», είπε.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Τουλάχιστον 48 χώρες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην επισιτιστική κρίση

Στη συνάντηση συμμετείχε εικονικά και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, που είναι μέλος της G20, Aντόν Σιλουάνοφ. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Reuters, η Γέλεν δεν αποχώρησε όταν πήρε το λόγο ο Σιλουάνοφ, που δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής τι είπε στην τοποθέτηση του.

Η Ρωσία ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση

Η Γέλεν υπερασπίστηκε την άποψη ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών από τη Ρωσία και η καταστροφή των γεωργικών υποδομών έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και την παραγωγή τροφίμων, με τον αντίκτυπο να γίνεται ιδιαίτερα αισθητός στις αναπτυσσόμενες χώρες που η Ρωσία «ισχυρίζεται ψευδώς ότι υποστηρίζει».

Τόνισε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας δεν στοχεύουν στην παραγωγή, την κατασκευή, την πώληση ή τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων, και κάλεσε τους αξιωματούχους της G20 να διασφαλίσουν ότι οι βιομηχανίες τους γνωρίζουν ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να εμποδίζουν τη ροή γεωργικών προϊόντων σε όσους τα χρειάζονται.

Διαβάστε επίσης: G20: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μπάιντεν -Πούτιν

Αυξήστε την οικονομική βοήθεια

Κάλεσε επίσης τις χώρες της G20 να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια σε πρωτοβουλίες όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Γεωργίας και Επισιτιστικής Ασφάλειας, στο οποίο η Ουάσιγκτον μόλις έδωσε 155 εκατομμύρια δολάρια, και να αποφύγουν όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει βοήθεια ύψους σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος για την παροχή κρίσιμης στήριξης σε χώρες με επισιτιστική ανασφάλεια.

Η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει επίσης την προσωρινή παύση εξυπηρέτησης του χρέους για τις φτωχότερες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή