
Ένα ακόμα ψυχροπολεμικό καμπανάκι συναγερμού χτυπά την Τρίτη ο διευθυντής του βρετανικού Αρχηγείου Κυβερνητικών Πληροφοριών (GCHQ) Τζέρεμι Φλέμινγκ σε ομιλία του ενώπιον Βρετανών και ξένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα άμυνας και διεθνών σχέσεων. Αφορμή η πάγια και διαρκής, επί σειρά ετών, επιδίωξη του Πεκίνου να υιοθετήσει τεχνογνωσία από τη Δύση και να αναπτύξει τεχνολογίες που θα επιτρέψουν στην Κίνα να αποκτήσει μια «παγκόσμια τεχνολογική κυριαρχία». Ο Φλέμινγκ βοβάται ότι η υπεροχή αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για σκοπούς επιτήρησης και διεθνούς επιβολής.
Διαβάστε επίσης – H EE δεν θα γυρίσει την πλάτη στην Κίνα
Η ομιλία του Βρετανού αξιωματούχου και η θεματολογία του εντάσσονται στο πλαίσιο της ανανεωμένης διαίρεσης του πλανήτη σε σφαίρες επιρροής ανελεύθερων και αντιδημοκρατικών καθεστώτων από τη μια πλευρά και δημοκρατικών από την άλλη. Στην πρώτη σφαίρα επιρροής, μαζί με τη Ρωσία, εντάσσεται και η Κίνα, η οποία μάλιστα (σε αντίθεση με τη Μόσχα) τις δεκαετίες της παγκοσμιοποίησης του διεθνούς εμπορίου και της οικονομίας επωφελήθηκε τα μάλα από τον πακτωλό των επενδυτικών κεφαλαίων και κυρίως από την τεχνογνωσία που εισήγαγε από εκατοντάδες δυτικές επιχειρήσεις τεχνολογικής αιχμής και από δεκάδες χιλιάδες τεχνοκράτες επιστήμονες που εργάστηκαν εκεί.
Διαβάστε επίσης – Οι ΗΠΑ «στραγγαλίζουν» τεχνολογικά την Κίνα – Πώς θα απαντήσει το Πεκίνο;
Μοιραία μεταφορά τεχνογνωσίας
Χιλιάδες τεχνοκράτες εξάλλου εξακολουθούν να εργάζονται σε θυγατρικές δυτικών ομίλων και σε μονάδες παραγωγής στην Κίνα, παρά το κύμα φυγής αμερικανικών κυρίως επιχειρήσεων από τη χώρα, που διογκώνεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του εντεινόμενου σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.
Ας μη λησμονείται ότι το Πεκίνο υποχρέωνε ανέκαθεν τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριούνται στην Κίνα να συνάπτουν κοινοπραξίες με εγχώριες εταιρείες. Από τη δεκαετία του 1990, που η Κίνα άνοιξε τα σύνορά της στις ξένες επιχειρήσεις που έσπευδαν να εκμεταλλευθούν τα φθηνά εργατικά χέρια, καμία μονάδα παραγωγής δυτικής φίρμας δεν λειτούργησε ποτέ δίχως τη συμμετοχή κινεζικής επιχείρησης.
«Βλέπουμε το μέλλον»
«Στο GCHQ έχουμε το προνόμιο αλλά και το καθήκον να βλέπουμε τις κομβικές εκείνες στιγμές κατά τις οποίες η Ιστορία αλλάζει δίχως να το καταλαβαίνουμε. Μοιάζει σαν να ζούμε μια από τις στιγμές αυτές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τζέρεμι Φλέμινγκ. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του GCHQ που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο αξιωματούχος που προΐσταται από το 2017 της αρμόδιας για θέματα Πληροφοριών και Ασφάλειας υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης εντοπίζει σε δύο στρατηγικούς τεχνολογικούς τομείς την επαπειλούμενη κινεζική υπεροχή: στα δορυφορικά συστήματα και στα εικονικά νομίσματα.
«Το πλεονέκτημά μας στη μελλοντική τεχνολογική στρατηγική μας βασίζεται σε αυτό που αποφασίζουμε να κάνουμε τώρα από κοινού. Είμαι βέβαιος ότι μαζί μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή προς όφελός μας», δήλωσε ο Τζέρεμι Φλέμινγκ.
Ψηφιακό γουάν και Beidou
«Η παρέμβαση του βρετανού κυβερνητικού αξιωματούχου έρχεται σε μια στιγμή που η Κίνα θέλει να λανσάρει το ψηφιακό της νόμισμα, το ψηφιακό γουάν, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς που πιστεύουν ότι αυταρχικά καθεστώτα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία για σκοπούς παρακολούθησης και ελέγχου», σημειώνει το AFP.
Ο Φλέμινγκ αναφερόμενος στο ψηφιακό γουάν παρατηρεί ότι «ένα τέτοιο νόμισμα θα μπορούσε να επιτρέψει στην Κίνα να απελευθερωθεί εν μέρει από το είδος των διεθνών κυρώσεων που εφαρμόζονται επί του παρόντος κατά του καθεστώτος Πούτιν στη Ρωσία». Ενδεχόμενη επιβολή από τη Δύση στο Πεκίνο ανάλογων κυρώσεων που επιβάλλονται σήμερα στη Μόσχα θα ήταν άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος δηλαδή.
Ο επικεφαλής του βρετανικού Αρχηγείου Πληροφοριών αναφέρεται και στο Beidou, το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που έχει ολοκληρώσει από το 2020 η Κίνα κατ’ αντιγραφή του αμερικανικού GPS.
«Πολλοί πιστεύουν ότι η Κίνα αναπτύσσει μια ισχυρή αντιδορυφορική ικανότητα, με στόχο να αποτρέψει άλλα έθνη από την πρόσβαση στο διάστημα σε περίπτωση ενός πολέμου των άστρων», σημειώνει ο Φλέμινγκ. Αυτή όμως είναι μια υποθετική σκέψη. Εν προκειμένω «υπάρχουν φόβοι ότι η τεχνολογία Beidou θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ατόμων και την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών», τονίζει.


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»