Η δυσφορία που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξη που προσφέρει η Σαουδική Αραβία στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, μετατράπηκε σε οργή.
Η απόφαση του OPEC+ (ένα σχήμα στο οποίο μετέχει και η Ρωσία) να μειώσει κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την παραγωγή πετρελαίου αποτέλεσε, όπως όλα δείχνουν, τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, πυροδοτώντας εξελίξεις.
Διαβάστε επίσης: Ο OPEC+, η Μόσχα και η διεθνής του ολοκληρωτισμού
Η ευθύνη χρεώθηκε προσωπικά στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο για μια ακόμη φορά. Κι αυτό, παρά την προσπάθεια επαναπροσέγγισης [ου έγινε με την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.
Οι σύμμαχοι που έγιναν εχθροί
Πλέον, οι δύο πρώην στενοί σύμμαχοι κινούνται σε τροχιά ρήξης. Η Ουάσιγκτον καλεί τον μπιν Σαλμάν να επιλέξει στρατόπεδο, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν στη χώρα του βαριές κυρώσεις.
Διαβάστε επίσης: Ο «άξονας» Κίνας-Σ. Αραβίας αλλάζει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής
«Απλούστατα, δεν υπάρχει περιθώριο για να κάνει κανείς παιχνίδι και με τις δύο πλευρές σε αυτή τη σύγκρουση – είτε θα στηρίξει τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο στην προσπάθειά του να σταματήσει έναν εγκληματία πολέμου από το να εξαφανίσει από τον χάρτη μια ολόκληρη χώρα είτε θα στηρίξει αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε αυτή τη φάση.
«Ως πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας δεν θα δώσω το πράσινο φως σε κανενός είδους συνεργασία με το Ριάντ, μέχρις ότου το βασίλειο αναθεωρήσει τη θέση του αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ως εδώ και μη παρέκει», πρόσθεσε ο Μενέντεζ, ο ρόλος του οποίου στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι συχνά καθοριστικός, όπως αποδεικνύεται και από το μπλοκάρισμα της πώλησης αεροσκαφών F-35 και F-16 προς την Τουρκία – επίσης εξαιτίας της συνεργασίας της με τη Ρωσία.
Νέος χάρτης στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση δεν είναι φυσικά απλή. Πέρα από το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία είναι εδώ και χρόνια ο καλύτερος πελάτης για τις αμερικανικές βιομηχανίες όπλων, μια τέτοια επιλογή εκ μέρους της κυβέρνησης Μπάιντεν θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία αλλαγής του γεωπολιτικού χάρτη στη Μέση Ανατολή και διεθνώς. Μια αλλαγή η οποία έχει ουσιαστικά ξεκινήσει από τη στιγμή που οι Αμερικανοί κατάφεραν να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τους Σαουδάραβες, που επί δεκαετίες γέμιζαν το ντεπόζιτο της οικονομίας τους με πετρέλαιο.
Ταυτόχρονα, φέρνει σε δύσκολη θέση τον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, το Ισραήλ, που προσπαθεί να τα βρει με τα αραβικά καθεστώτα. Γνωρίζει, ωστόσο, πολύ καλά ότι εάν δεν καταφέρει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία, όλο το εγχείρημα θα πέσει στο κενό.
Τρίβουν τα χέρια τους Μόσχα και Πεκίνο
Είναι βέβαιο, επίσης, ότι εφόσον η ρήξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ επισημοποιηθεί, τότε το αντίπαλο στρατόπεδο της Δύσης, που συγκροτούν η Κίνα και η Ρωσία μαζί με τους συμμάχους τους, θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του σε ένα ακόμη ισχυρό μέλος. Εκτός από τον Πούτιν, άλλωστε, ο οποίος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος, το Πεκίνο έχει ήδη ποντάρει στους Σαουδάραβες για να διασφαλίσει την ενεργειακή του επάρκεια.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς θα απαντήσουν τώρα ο μπιν Σαλμάν και το Ριάντ στο τελεσίγραφο του Μενέντεζ. Εάν δεν αλλάξουν στάση – που είναι και το πιθανότερο – τότε πρέπει να ετοιμαστούμε για σοβαρές εξελίξεις και μεγάλες ανατροπές.
Latest News
Ποια είναι η εκλεκτή του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά της στη Φλόριντα το 2019, η κυρία Μπόντι, 59 ετών, πρώην εισαγγελέας, εντάχθηκε στην ομάδα συνηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης